Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVO SENAT PA REKTOR

Čestitost pri izboru rektora? Bit će je ako Sveučilište u Dubrovniku nastavi slijediti dosadašnji način izbora

Rektor Nikša Burum
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
27.01.2020.
u 16:20

Dogode li se izbori za rektora i Senat prema sadašnjim planovima, trenutni članovi Senata tako bi u svom mandatu dva puta birali dekana, dok novi saziv tu priliku ne bi imao niti jedan jedini put

Na Dubrovačkom Sveučilištu mogao bi se dogoditi presedan - ukoliko u srijedu članovi te visokoškolske ustanove prihvate odluku o pokretanju za izbor novog rektora i članova Senata.

Naime, prema trenutnim planovima, izbor rektora pokrenuo bi se 25. ožujka, a izbor za Senat 29. travnja ove godine. Upravo u tim datumima leži ključni problem. Jer akademska praksa na svim Sveučilištima nalaže najprije izbor Senata, a onda izabrani članovi Senata biraju rektora od prijavljenih kandidata koji zadovoljavaju uvjete.

I takva praksa provodila se na Sveučilištu u Dubrovniku sve do ove godine. Stoga se postavlja logično pitanje - želi li postojeći rektor Nikša Burum zadržati trenutnu poziciju na način da dobije isključivu i samu podršku postojećih članova Senata s kojima ima, kako tvrde brojni profesori Sveučilišta, dobre odnose, a tek onda kada zagarantira svoju poziciju, raspisati će se izbor za novi Senat?

Dogodi li se takav scenarij trenutni članovi Senata tako bi u svom mandatu dva puta birali rektora, dok novi saziv tu priliku ne bi imao niti jedan jedini put. Iako mnogi poznavatelji prilika ističu da postojeći rektor još javno nije objavio želju za još jednim mandatom sve je izglednije da će se kandidirati onda kada pristignu i ako pristignu druge prijave drugih kandidata. Upravo ovo "ako pristignu" ključno je jer će sadašnji rektor tada zasigurno ponoviti mandat- i to u mani jedinog kandidata.

I baš kao što je to slučaj i na Zagrebačkom Sveučilištu i na Dubrovačkom nema puno veze s izvrsnošću. Naime spomenuto Sveučilište svake godine ima sve manje studenata, nije ponudilo niti jedan novi i atraktivan smjer, a postojeće nije dodatno razvilo - uostalom zbog manjka studenata pojedine je studije moralo i gasiti.

O toj je problematici izvjestio i dubrovački liberoportal.hr za koji je rektor Burum kazao da će se novi izbor rektora provesti sukladno Statutu Sveučilišta - no hoće li se provesti po dobro poznatoj akademskoj praksi u kojoj i novoizabrani Senat ima pravo donjeti odluku? Ako je akademske čestitosti na Sveučilištu u Dubrovniku prvo će se birati Senat pa tek onda i rektor koji s mandatom treba započeti s 1. listopadom.

 

VIDEO Mali Dubrovčanin oponaša Zdravka Mamića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije