Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zašto Ministarstvo znanosti opstruira Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu?'

Kako je jučer poručila ministrica Divjak nije joj jasno ako nije bilo njezine suglasnosti ni toga zahtjeva kako se onda Fakultet upisao u sudski registar budući da Zakon o ustanovama i Zakon o znanstvenoj djelatnosti propisuju da prilikom upisa u registar mora postojati i biti priložena suglasnost.
14. siječnja 2020. u 15:43 1 komentara 392 prikaza
Pavo Barišić i Blaženka Divjak
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Da zapravo ministrica obrazovanja Blaženka Divjak opstruira novoformirani Fakultet Hrvatskih studija, poručio je danas priopćenjem Pavo Barišić, nekadašnji ministar i izabrani dekan Fakulteta osvrćući se na jučerašnju izjavi ministrice Divjak da nije dobila zahtjev za suglasnošću osnivanja novog fakulteta.

Blaženka Divjak predstavila rezultate procesa provjere vjerodostojnosti diploma Stari problemi opet izviru Da je dozvola nužna, propisano je u Zakonu o ustanovama i Zakonu o sudskom registru

Kako je jučer poručila ministrica Divjak nije joj jasno ako nije bilo njezine suglasnosti ni toga zahtjeva kako se onda Fakultet upisao u sudski registar budući da Zakon o ustanovama i Zakon o znanstvenoj djelatnosti propisuju da prilikom upisa u registar mora postojati i biti priložena suglasnost.

- Dana 19. prosinca 2019. Fakultet hrvatskih studija dostavio je elektroničkom poštom Ministarstvu znanosti i obrazovanja odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca 2019. o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija i odluku o imenovanju fakultetskih tijela. Ministarstvo znanosti i obrazovanja taj je dopis primilo i na njega odgovorilo 20. prosinca 2019. No, nije odgovorilo na pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje koju već više od 20 mjeseci drži u ladici- kazao je Pavo Barišić.

- Povijesni put prema uspostavljanju Fakulteta hrvatskih studija počinje 16. studenoga 1992., kada Sveučilište u Zagrebu pokreće inovativni projekt pod nazivom Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva. Godine 1993. jednogodišnji komparativni studij prerasta u četverogodišnji redovni studij koji u sklopu Sveučilišta djeluje u statusu podružnice pod nazivom Sveučilišni centar – Hrvatski studiji. U postupku transformacije prema statusu ustanove s pravnom osobnošću centar je 2017. unaprijeđen u sveučilišni odjel sa zacrtanim ciljem pretvaranja u fakultet. Ministarstvo je višekratno davalo mišljenje o potrebi pretvaranja Hrvatskih studija u samostalnu pravnu osobu.

Blaženka Divjak predstavila rezultate procesa provjere vjerodostojnosti diploma TURNEJA O PROMJENAMA Divjak odgovorila Bernardiću: 'Bilo bi svima lakše da se bolje informira'

Ministar znanosti Republike Hrvatske prof. dr. sc. Branko Jeren donio je 26. travnja 1995. Mišljenje kojim je podržao ustroj Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu kao pravne osobe. Isto mišljenje o potrebi samostalnoga pravnoga ustroja Hrvatskih studija izrazio je i ministar prof. dr. sc. Vedran Mornar u Pismu očekivanja iz 2014. Ministarstvo znanosti dio je izvršne vlasti i dužno je djelovati na crti kontinuiteta javnih politika u Republici Hrvatskoj. Odluke i mišljenja o uspostavljanju Fakulteta hrvatskih studija donijela su mjerodavna sveučilišna, sudbena i upravna tijela, uključujući i nadležno Ministarstvo. Stoga se postavlja pitanje zašto aktualna postava na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja opstruira ovaj projekt od nacionalnoga značenja - napisao je u svom priopćenju Barišić.

Da je Fakultet hrvatski studij upisan u registar na temelju odluke o osnivanju koju je donio Senat Sveučilišta u Zagrebu, dana 10. prosinca 2019. godine potvrdili su danas za Večernji list i iz Ministarstva pravosuđa.

23.10.2014., Zagreb - Suvremena informaticka ucionica opremljena tabletima u 9. gimnaziji.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL U TIJEKU ISPORUKA TABLETA Osigurano 1,36 milijuna kuna srednjim školama za nabavu tableta
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti