Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preračunali se

Cestarina ne poskupljuje od 1. lipnja nego tek tjedan poslije

\'10.07.2009., Zagreb - Naplatna postaja Demerje. Vozac crvenog automobila djakovackih tablica iz Karlovca je krenuo prema Zagrebu. Kod novih naplatnih postaja u Demerju u 9.30 sati vozac crvenog auta
Sanjin Strukić/Pixsell
30.05.2012.
u 10:00

Odluku o povećanju cijene cestarine donosi Vlada, a kako se u to poskupljenje krenulo na brzinu, prijedlog neće stići na ovotjednu sjednicu Vlade.

Cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb ipak neće biti viša od 1. lipnja, kako je to službeno najavljeno prošli tjedan.

Odluka o poskupljenju odgođena je za sljedeći tjedan kad bi ta tema trebala biti na dnevnom redu sjednice hrvatske Vlade.

Naime, odluku o povećanju cijene cestarine mora donijeti Vlada, a s obzirom na to da se u povećanje cijene cestarine krenulo navrat-nanos, taj prijedlog odluke nije mogao iz proceduralnih razloga stići na ovotjednu sjednicu Vlade, koja se održava 31. svibnja, dakle samo dan prije nego što je cestarina trebala poskupjeti.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te predsjednici uprava HAC-a i ARZ-a Dražen Guštin i Željko Denona, naime, najavili su u prošli četvrtak 15 posto višu cestarine od početka lipnja, i to za povremene korisnike, dok će za vozače koji imaju ENC uređaje cijena ostati ista.

O povećanju cijene cestarine počelo se govoriti kad je ministarsko mjesto preuzeo Hadaš Dončić, a to je bilo u travnju ove godine.

Uprave HAC-a i ARZ-a zatim su počele raditi kalkulacije, u sklopu izrade programa restrukturiranja, koliko bi im povećanje cijene vožnje autocestama bilo potrebno. Više cestarine tako su službeno najavljeno 24. svibnja, dakle samo sedam dana prije nego što su trebale stupiti na snagu.

Neslužbeno doznajemo da se očekuje da će Vlada odluku o povećanju cijene cestarine donijeti na sjednici idućeg tjedna, koja će se održati u srijedu ili petak s obzirom na to da je u četvrtak praznik.

A poskupljenje bi onda moglo stupiti na snagu vjerojatno nekoliko dana poslije toga. U HAC-u su nam potvrdili da će uvođenje više cijene cestarine odgoditi do idućeg tjedna, a kao razlog tome naveli su administrativno-tehničke rokove.

No akcija prodaje ENC paketa s popustom kreće od 1. lipnja, kako je i bilo najavljeno, pa će vozači moći kupiti ENC uređaje za 1,25 kuna ako odmah uplate 500 kuna, a na to će dobiti na poklon 50 kuna.

Komentara 28

KA
Karas
11:30 30.05.2012.

Gospodo politicari i ostali takozvani ekonomski strucnjaci,zar je to jedino sto znate ,dizati cijene ???? Za tako sto vam nisi potrebni fakulteti,to zna i moj trogodisnji sin !!!

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
11:35 30.05.2012.

Cijena cestarine bi trebala padati svaku godinu jer je dug manji a ne poskupljivati

DU
Deleted user
11:16 30.05.2012.

Umjesto da Vlada spusti cijene cestarina računajući da će se naposljetku ubrati više jer će mnogi turisti umjesto trusne Italije ili politički nestabilne Grčke izabrati RH - ne, oni onako brahijalno napucavaju ionako skupe cijene AC u Hrvatskoj i tako će destimulirati dio turista kojima je s novim cijenama AC Hrvatska bila onako na \"rub\" odluke. Još samo fali Kolarićka s onim CD: Vlado je dobar dečko! - kakav se dijelio novinarima na početku mandata Vlade pok. Račana! SDP = Samo Daj Povisi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije