Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE NO ŠTO MISLITE

Čekate li s nestrpljenjem rashlađenje? Otkrivamo kad stiže...

Plaža Zrće
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.08.2017.
u 15:58

Toplinski val užario je i dežurne linije Hitne pomoći. Brojni se građani žale na glavobolju, nesanicu i vrtoglavicu...

Knin se danas opet 'pržio' na 40 stupnjeva, a ova okrugla brojka sutra će nakratko pasti, da  bi u subotu živa ponovno skočila i pokušala probiti rekord iz Ploča od 42.8 stupnjeva.

Cijela se Hrvatska već od jutra crvenjela, iako je u pojedinim krajevima kiša donijela blago osvježenje tijekom noći.

U Pločama je zabilježeno 36, u Šibeniku 36.5, u Senju čak 38, a u glavnom gradu 34 Celzijevih stupnjeva.

Plaža Zrće
1/16

Toplinski val užario je i dežurne linije Hitne pomoći. Brojni se građani žale na glavobolju, nesanicu i vrtoglavicu. S nestrpljenjem očekuju vijest o snižavanju temperature...

Rashlađenje će doći, i to već u ponedjeljak. Prema prognozama DHMZ-a, posvuda će temperatura pasti za desetak stupnjeva, a očekuje se i kiša!

U Karlovcu će tako u subotu biti 41 (!) stupanj, a u ponedjeljak će Karlovčani odahnuti na nižih 28. 

'Svježe' će biti u Čakovcu, kojeg čeka kišni ponedjeljak i ugodnih 26 stupnjeva. 

Foto: DHMZ

Foto: DHMZ
Foto: DHMZ

Foto: DHMZ

Rekordno opterećenje elektroenergetskog sustava

Danas je u vremenu između 14 i 15 sati zabilježen maksimum opterećenja hrvatskog elektroenergetskog sustava, a visoka opterećenja očekuju se i idućih dana, izvijestio je u četvrtak Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS).

"Danas je u vremenu između 14 i 15 sati zabilježen maksimum opterećenja hrvatskog elektroenergetskog sustava (EES) od 3029 megavatsati što predstavlja novi ljetni maksimum u potrošnji električne energije, ne samo ovogodišnji, nego i rekordni od kada je mjerenja EES-a",kažu u HOPS-u.

Dosad je rekordni maksimum u potrošnji  bio 2015. godine i iznosio je 3009 megavatsati.

S obzirom na višednevni toplinski val i predviđene visoke temperature tijekom današnjeg dana, uz to i vrhunac turističke sezone, HOPS i tijekom idućih dana očekuje povećanu potrošnju električne energije, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako se potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju iz domaćih elektrana te uvozom električne energije.

Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu namiruje se oko 47 posto potrebne energije, dok se uvozom namiruje preostala potrebna energija. Otprilike 12 posto ukupnih potreba za energijom namiruje se uvozom iz hrvatskog djela nuklearne elektrane Krško.

Plaža Zrće
1/11


 

Komentara 6

TO
toljaga22
16:52 03.08.2017.

jako smo energetski neovisni kad 53 % uvozimo,a HEP ima dobit 2 milijarde kuna. Šta je sa investicijama? Nije čudo šta je onda struja skupa.

DU
Deleted user
16:52 03.08.2017.

A kad prođe toplinski val, onda nećete objavljivat ove slike?

PR
prajdali100
17:11 03.08.2017.

Gdje smo sa ulaganjima u energetiku? Gdje su ulaganja u industriju? Gdje su nove tvornice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije