Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježili ustoličenje

Carski par izazvao oduševljene. Neki su čuvali mjesto još od subote

Japanski car Naruhito i carica Masako
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
10.11.2019.
u 10:23

Car je bio u svečanom odijelu, a carica Masako u bijeloj haljini s tijarom na glavi koja je blistala na suncu, što se uvelike razlikovalo od svečanog ustoličenja kad su oboje bili u tradicionalnoj odjeći

Japanski car Naruhito i carica Masako provozali su se središtem Tokija u svečanoj povorci kako bi obilježili ovogodišnje ustoličenje dok im je okupljeno mnoštvo mahalo nacionalnim zastavama i mobilnim telefonima snimalo nasmiješeni carski par. 

Car Naruhito, 59, naslijedio je prijestolje u svibnju pošto je njegov otac Akihito postao prvi monarh koji je abdicirao u dva desetljeća.

Povorka se trebala održati 22. listopada kada je car službeno ustoličen pred uglednicima iz oko 190 zemalja, ali je odgođena zbog tajfuna.  Pod modrim svodom bez oblačka car Naruhito i carica Masako, bivša diplomatkinja obrazovana na Harvardu, mahali su iz otvorene limunzine Toyota Century, koja je krstarila ulicama omeđenim ushićenim promatračima i policijom.

Car je bio u svečanom odijelu, a carica Masako u bijeloj haljini s tijarom na glavi koja je blistala na suncu, što se uvelike razlikovalo od svečanog ustoličenja kad su oboje bili u tradicionalnoj odjeći.

Foto: Reuters/PIXSELL

Deseci tisuća ljudi iz raznih krajeva zemlje okupili su se duž ceste duge 4,6 kilometra kako bi vidjeli carski par.

Neki su stali u red već u subotu kako bi si osigurali dobar pogled.

"Želim svjedočiti ovom povijesnom trenutku i svojim očima vidjeti osmijeh cara i carice, zato sam htio stajati ispred", rekao je Hiyori Okazaki, koji je čekao u redu od subote navečer ispred Carske palače. "Nisam mogao dočekati, pa sam došao već sinoć", dodao je ozareno.

Dok je svirala svečana glazba, povorka duga 400 metara u kojoj je 46 automobila, među kojima i automobili s prijestolonasljednikom Akishinom, prijestolonasljednicom Kiko i premijerom Shinzom Abeom, polako se kretala ulicama. 

Za sigurnost povorke brinulo je 26.000 policajaca.

Ključne riječi

Komentara 2

ZB
Zbrega
12:46 10.11.2019.

Dirljivo kak narod voli tradiciju

AA
aabbcc
13:11 10.11.2019.

Trebali bi i mi u svakoj zupaniji izabrati Cara pa da se narod oduševi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije