Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASAN OTPAD Odlagalište u Totovcu

Čakovec: Azbestni otpad mora u kasete

07.11.2008.
u 15:16

ČAKOVEC – Na odlagalištu u Totovcu počet će gradnja i uređivanje prostora za zbrinjavanje azbestnog otpada. On se i dosad tamo odlagao, ali se nije odvajao. Taj za zdravlje štetni silikatni mineral vlaknaste strukture nalazi se u različitom građevnom i izolacijskom materijalu, ali i kućnom otpadu.

Prošlog ljeta je hrvatska Vlada donijela odluku o postupanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za provedbu hitnih mjera u organizaciji sustava skupljanja i zbrinjavanja otpada koji sadrži azbest.

Na temelju toga, u svakoj županiji je za ovu namjenu potrebno na službenim odlagalištima komunalnog otpada graditi najmanje jednu kasetu. Gradsko poduzeće Čakom, koje upravlja odlagalištem u Totovcu, odmah je reagiralo te poduzelo prve radnje.

Naručena je izmjena i dopuna glavnog projekta sanacije odlagališta, gdje će se na slobodnom prostoru s južne strane sagraditi dvije kasete za zbrinjavanje otpada koji sadrži čvrsto vezani azbest. Suglasnost ovom projektu dalo je Gradsko poglavarstvo i odobrilo gradnju kaseta.

Troškove izrade dokumentacije, gradnje i stručnog nadzora potpuno će snositi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Odlagat će se samo otpad iz Međimurske županije, i to uz naknadu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije