Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU SVJETSKOG DANA UČITELJA

Burušić: Zbog manje učenika ne otpuštajte učitelje

Dr. Josip Burušić
Foto: Zeljko Pusec/Vecernji list
06.10.2018.
u 23:31

U nas na 9,5 učenika dolazi jedan nastavnik u srednjim školama, a u Finskoj, koja ima iznimno kvalitetno obrazovanje, jedan je nastavnik na 17,2 učenika

U Europskoj uniji u prosjeku jedan nastavnik dolazi na 12 učenika u srednjoškolskom obrazovanju, a kod nas jedan nastavnik dolazi na 9,5 učenika. Finska, koja se ubraja među zemlje s najkvalitetnijim obrazovanjem, ima jednog nastavnika na 17,2 učenika. Najveći broj učenika na jednog nastavnika ima Nizozemska (17,9) pa, nakon Finske, Britanija. Hrvatska je pri dnu ljestvice, ali najmanji broj učenika na jednog nastavnika u EU imaju Litva (7,7), Malta (8,3) i Luksemburg (9).

– Ovi podaci pokazuju smanjenje broja učenika u Hrvatskoj, što nas sve mora zabrinuti. Posljednjih godina u srednjim školama broj učenika smanjio sa za oko 40 do 50 tisuća učenika. Ako se nastavi to smanjenje, dio će nastavnika biti višak. Također, podaci pokazuju i da druge zemlje nemaju toliki broj predmeta u srednjim školama jer im je program sužen u skladu s potrebama tržišta rada i gospodarstva – kaže demograf dr. Stjepan Šterc.

Drži da se olako poigravamo s obrazovnim sustavom pa promjene u školstvu dolaze iz političkog sustava i usmjeravaju se u skladu s njihovim promišljanjima umjesto da nacrt promjena naprave ravnatelji i udruge nastavnika. Prof. Josip Burušić s Instituta Ivo Pilar ističe da su još prije 10 godina detektirali odstupanje omjera broja učenika na jednog nastavnika u odnosu na stanje u obrazovnim sustavima naprednih zemalja, kao i u veličini razreda. Neupućeni bi, kaže, mogli temeljem ovih podataka reći da u našem obrazovnom sustavu vladaju povoljniji uvjeti rada nego u najuglednijim britanskim privatnim školama. Dok je, kaže, početkom 90-ih u prve razrede upisano više od 50 tisuća djece, u 2017. je u prve razrede upisano oko 40 tisuća djece. Istodobno se, po procjenama, broj zaposlenih u školama povećao.

– Otkad smo detektirali ovaj trend, bio sam čvrstog uvjerenja da nitko razuman neće doći na ideju da pomisli otpuštati učitelje, nego da će ove podatke shvatiti kao izazov i komparativnu prednost i osmisliti nove koncepte učeničkih grupa za učenje. Ili da će se ići u smjeru da se uz nacionalni kurikul uvode dodatni kurikuli, koji će biti tematski i metodički fleksibilniji, ali će pružiti prostor da se osuvremeni nastava i zaposle nastavnici koji bi po tradicionalnim gledanjima bili označeni “viškom”. No nakon epizode s “prekvalificiranjem nastavnika povijesti” u priučene pomoćne informatičare ništa me više u nas ne bi čudilo – kaže Burušić.

Na Svjetski dan učitelja Šterc upozorava i na njihove niske plaće.

– Ostavljanje nastavnika na nižim razinama obrazovnog sustava na razini gole egzistencije, iako se bave nečim što je najvrednije, odgojem i obrazovanjem djece, pokazatelj je što se u nas misli o školstvu. Takav odnos dovodi do toga da u škole nećete privući kvalitetan kadar koji treba bolje platiti. U nas su svi jednako plaćeni neovisno o odnosu prema djeci i kvaliteti – kaže Šterc.

Komentara 4

MA
Marko1337
10:19 07.10.2018.

Sav višak učitelja treba prebaciti u sindikate, 4 školsaka sata dnevno smanijiti na 2 i 3 mjeseca godišnjeg povećati na šest. Naravno obavezno povećati plaće

DH
dalibor.hren
10:12 07.10.2018.

Kome ovaj priča? Nama, učiteljima??? Nek se obrati Plenkiju, Mariću i Divljakuši!

IB
iva.begovic
11:36 07.10.2018.

Učitelji u drugim zemljama spustili su se s oblaka na zemlju. Zato ih je više po jednom učeniku, inovativniji su u radu i učenici tih zemalja postižu bolje rezultate. Naši učitelji još kukaju za starim vremenima i starim metodama i i nastavnim programima. Nekidan baš slušah na radiju, žali se jedna učiteljica: "nekada se učitelje više poštivalo tražimo da nas se u društvu više poštuje." Pardonček. Kao prvo - nekada je bilo nekada, danas smo u IV tehnološkoj revoluciji i znanje je dostupno na više načina. Drugo i najvažnije- poštovanje se zavrjeđuje, ne traži se. "Podsjetila me na traženje šatoraša da ih se više poštuje. Izgleda da u lovu na privilegije i nisu daleko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije