Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE NAJBITNIJE

Ovo je zemlja u kojoj učitelj ima plaću od 33.300 kuna!

Učionica
Foto: Armin Weigel/DPA/PIXSELL
22.05.2018.
u 23:11

U ovoj zemlji učitelj je jedno od najpoželjnijih zanimanja, pa se za jedno upisno mjesto na učiteljskoj akademiji bori čak 10 učenika

U Finskoj učenici uče kroz zabavu, imaju malo udžbenika, mnogo prakse i korištenja nove tehnologije. Svaki učenik ima svoje računalo, a učitelji su među najcjenjenijim profesijama u zemlji. 

- Možete učiti ono što želite. Imate velike prilike za budućnost. Pohađala sam različite škole diljem svijeta, ali rekla bih da je finski obrazovni sustav najbolji dosad - kaže učenica prvog razreda srednje škole Maria del Mar Garcia Sierra, prenosi Dnevnik.hr.

U ovoj zemlji učitelj je jedno od najpoželjnijih zanimanja, pa se za jedno upisno mjesto na učiteljskoj akademiji bori čak 10 učenika. Uspijevaju samo najbolji od najboljih. Plaća jednog profesora u Finskoj iznosi 33.300 kuna, no treba napomenuti da je standard, naravno, znatno veći nego u Hrvatskoj, gdje je plaća profesora bez dodataka 5400 kuna. Finski učitelji imaju poseban status u društvu poput liječnika i odvjetnika.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Učionica
1/10
Ključne riječi

Komentara 48

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
00:03 23.05.2018.

mi živimo u zemlji u kojoj neka baba može prevariti, glumiti udovicu branitelja, i ukrasti od države 1,3 milijuna KN, te dobiti uvjetno, i zato će učitelji i dalje imati 5.000 KN, nisu se snašli...

Avatar superhik74
superhik74
23:42 22.05.2018.

Zato Finska proizvodi mobilne telefone Nokia, a Hrvatska zivi od konobarenja stranim turistima.

Avatar indigo25
indigo25
06:30 23.05.2018.

sad se više ne uspoređujemo sa švicarskom, nego sa finskom. mislim ipak da bi bilo prikladnije sa rumunjskom i bugarskom. ljepi naš uhjebistan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije