Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Brozović je ostao jedina tanka šansa plavih za SP

Marcelo Brozović (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
16.12.2013.
u 19:50

Zanimljivo, kada je sastavljao popis za Island, Niko Kovač je na pretpoziv ipak stavio jednoga Dinamova igrača, Olivera Zeleniku

Dinamova mizerna europska jesen ipak će doći na naplatu sljedećega ljeta, kada će Niko Kovač Fifi dostaviti konačan popis putnika za Svjetsko prvenstvo. Naime, prema sadašnjem stanju stvari, Dinamo bi prvi put na SP-u mogao ostati bez ijednoga predstavnika u hrvatskoj reprezentaciji.

I dok će Alžirac Soudani i Čileanac Fernandes biti prvi Dinamovi stranci koji će biti pozvani na SP, njihovi suigrači, donedavni kockasti, Brazil će najvjerojatnije samo gledati na TV-u.

Odnosi se to na nekadašnje Štimčeve uzdanice Sammira, Arijana Ademija, Josipa Pivarića i Alena Halilovića, koje Niko Kovač nema ni na najširemu popisu, dok je Josip “za dom spreman” Šimunić, čini se, presudio sam sebi.

Zanimljivo, kada je sastavljao popis za Island, Niko Kovač je na pretpoziv ipak stavio jednoga Dinamova igrača, Olivera Zeleniku, no on je toliko u međuvremenu uprskao da čak ni u Dinamu više ne može biti prvi vratar. Jedinicu je preuzeo Poljak Sandomierski, pa koliko izdrži...

Ademija vodi samo čudo

Od spomenutih Štimčevih dinamovaca, jedini koji ima kakvu-takvu šansu, ali doista u promilima, razbijač je sredine Arijan Ademi. No, moralo bi se dogoditi, primjerice, da se netko od standardnih zadnjih veznih ozlijedi, pa onda i njihova prva zamjena Ogi Vukojević (koji ima već 53 nastupa za vatrene), pa da Ademi uđe u krug kandidata.

Posebno je zanimljiv Nikin odnos prema najvećem Dinamovu talentu Alenu Haliloviću. Ne da ga ne uzima u obzir kao izbornik A reprezentacije, nego Alena nije šmekao ni dok je vodio mladu vrstu, pa će se Alen itekako načekati dok ponovno nastupi za vatrene.

Takav status mogao bi opet otvoriti špekulacije oko Alenova priključivanja selekciji BiH. Naime, kako još nije odigrao ni minute za Hrvatsku u službenim utakmicama, Halilović još može promijeniti nogometno državljanstvo. Nadamo se da će Niko Kovač o tome voditi računa nakon SP-a...

Ipak, ima jedna mala nada da će netko iz Dinama ipak vidjeti Brazil. Posrijedi je Marcelo Brozović (21), maksimirsko otkriće jeseni, koji je briljirao u dresu mlade reprezentacije postigavši šest pogodaka u četiri utakmice.

Marcelo je po svom učinku i dojmu zaslužio biti na listi za Brazil, ali i u njegovu slučaju postoji najmanje jedan “ali”. Prvi je Mate Maleš, kojega je Niko već zvao za Island, drugi “ali” opet je Vukojević, čije iskustvo može itekako koristiti u jakim utakmicama, a treća prepreka je - Nenad Gračan. Naime, mlada reprezentacija baš u vrijeme priprema A vrste za SP, 28. svibnja, igra vrlo važnu utakmicu kvalifikacija za EP protiv Ukrajine, a Marcelo je u toj akciji ključni čovjek. Zar bi ga se Gračan odrekao i zar bi mu ga Niko preoteo ako mu taj igrač ne bi bio neophodan?

Tako bi se, ne dogode li se neki veliki preokreti, ne daj Bože ozljede, Dinamu sljedeće godine mogao ponoviti Euro 2004. kada Otto Barić u Portugal nije vodio niti jednoga igrača plavih. Istina, teško da je netko u ono vrijeme i zaslužio poziv, jer Dinamo tada nije bio prvak.

Butina jedini plavi u Japanu

Loša godina za plave bila je i 2002., kada je Mirko Jozić na SP u Japan vodio samo jednoga igrača Dinama: vratara Tomislava Butinu, i nije mu dao ni minutu.

Prošle godine Bilić je u Poljsku vodio Kelavu, Šimunića, Badelja, Vrsaljka te Vidu koji je jedini zaigrao (protiv Španjolaca od 66. minute), a četiri godine ranije u Austriji su bili Modrić i Vukojević, dok je poziv nezasluženo tada zaobišao Marija Mandžukića.

Kao što je poznato, Mamić nije imao previše utjecaja na Cicu Kranjčara, pa su na SP u Njemačku iz Dinama išli samo Modrić i Bošnjak (ne i tadašnji Zdravkov mezimac Eduardo), dok je Ćiro Blažević dinamovcima 1998. širom otvorio vrata SP-a u Francuskoj pozvavši Ladića, Jurića, Prosinečkog, Marića, Šimića i Jurčića.

Niko Kovač će na SP u Brazil povesti 23 igrača, a već sada ima 20 sigurnih, naravno bez dinamovaca: Pletikosu i Subašića (vratari), Srnu, Vrsaljka, Vidu, Ćorluku, Schildenfelda, Lovrena, Pranjića i Strinića (braniči), Rakitića, Modrića, Perišića, Kovačića, Badelja i Kranjčara (vezni), te Olića, Eduarda, Jelavića i Rebića (napadači).

Komentara 1

Avatar petrolio
petrolio
22:37 16.12.2013.

smiješno, pa više od pola reprezentacije su bivši igrači Dinama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije