Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brinu se za čistoću svog grada, a najpoznatiji su po eko knjižnici igračaka

Osim što sudjeluju u Večernjakovom projektu Rezolucija Zemlja, udruga je učlanjena i u Zeleni forum, mrežu eko udruga na području cijele zemlje. Kroz Rezoluciju Zemlja obavili su jednu akciju čišćenje, premda ih oni redovito provode i samostalno. Za Večernjakov projekt iz udruge imaju samo riječi hvale.
08. rujna 2022. u 11:55 0 komentara 104 prikaza
Foto: Eko udruga Krka Knin

Priču je pokrenula ekipa entuzijasta još 2004. godine, a danas je Ekološka udruga Krka Knin jedna od najaktivnijih u tom dalmatinskog gradu. Akcije čišćenja i niz projekta pokrenuli su u svojoj zajednici, a područje je, naravno, ekologija i zaštita prirode u svom kraju. 

– Udrugu smo htjeli registrirati da se bavimo održivim turizmom, a onda nam je gospođa na šalteru rekla da se radije registriramo kao ekološka udruga, jer je to potrebnije. Volim ovaj posao, kroz godine mso naučili pisai projekte i raditi akcije, a profesrionalno smo se ekologijom počeli baviti 2008. godine – prepričava Inga Kukolj, voditeljica udruge. Osim što sudjeluju u Večernjakovom projektu Rezolucija Zemlja, udruga je učlanjena i u Zeleni forum, mrežu eko udruga na području cijele zemlje. 

Krka Knin brine se za čistoću okoliša na svom području, pa je tako pokrenula i telefon 072/123-456 na koji stanovnici mogu nazvati i prijaviti onečišćenje ili neki drugi problem. 

– Mi te prijave prosljeđujemo dalje, drugim insitucijama, inspekcijama zraka – kaže I. Kukolj. 

S godinama djelovanja počeli su uvoditi inovacije,raditi na edukacijama, djece, pa su ostvarili dobru suradnju s kninskim školama i tamošnjim veleučilištem. A jedan od projekata na koji su najviše ponosni je posudionica igračaka, sustav koji su osmislili u Kninu ali se s godinama proširio u velik dio Hrvatske. 

– To je u stvari eko knjižnica igračaka, za koju smo dobili i nagrade. Princip knjižnice je da svatko može posuditi neku igračku, dobije datum do koje ju mora vratiti. Mislim da je većina igračaka ispočetka bilo od moje djece, ali je to vrlo brzo zaživjelo. Nismo patentirali projekt, može ga provesti svatko tko to želi, pod "uvjetom" da nas pozovu na otvorenje i kažu da je prva knjižnica bila u Kninu – govori voditeljica udruge. Na otvaranju knjižnica je imala oko 150 igračaka,  a u međuvremenu je knjižnici donirano nebrojeno mnogo igračaka od strane građana, odnosno djece. Veliki broj građana, onih koji nemaju više malu djecu, donirali su knjižnici igračke koje su planirali baciti. Knjižnica trenutno broji oko 300 redovnih članova, a obogaćivanjem ponude taj broj ćemo povećati.

Kroz Rezoluciju Zemlja obavili su jednu akciju čišćenje, premda ih oni redovito provode i samostalno. Za Večernjakov projekt iz udruge imaju samo riječi hvale. 

– Sviđa mi se to što je to nije jednokratan projekt, izgleda kao da će trajati – gvori Inga Kukolj. 

IRAQ-SALAHUDIN-DROUGHT AND WATER SCARCITY pogođen sušom Rajski vrt pretvorio se u pustinju: 'Ne znamo kamo ići. Naši životi su gotovi' FILE PHOTO: A black hole with an accretion disk DRUGAČIJE NASTAJE Znanstvenici uočili egzotičnu crnu rupu: 'Pronašli smo igru u plastu sijena' Drought in Germany - fire in a wheat field vrućine, suše i poplave Klimatske promjene u Njemačkoj prouzročile štetu od minimalno 132 mlrd eura
Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Amélie
Financijske potpore
Slastičarnica Amélie uspješno prevladala sve prepreke uz pomoć HAMAG-BICRO-a
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.