Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

'Čestitam ministru na upravljanju krizom, prekoračili smo broj poginulih u Domovinskom ratu'

Kapaciteti covid odjela karlovačke bolnice popunjeni, na respir
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
14.01.2022.
u 08:40

Leonardo Bressan je, govoreći o odluci o upotrebi brzih antigenskih testova, rekao da je dogovorena u Ministarstvu iza leđa liječničke struke

Antigensko testiranje koje bi uskoro trebalo krenuti u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite izazvao je ogorčenost dijela liječnika koji nisu zadovoljni komunikacijom između njih i Ministarstva zdravstva. 

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine ustvrdio je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" kako još nisu dobili upute vezano za testiranje, a državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić kazao je da će one brzo doći. 

- Je li netko negdje nešto objavio? Ja zahvaljujući ovoj epidemiji nemam vremena surfati po internetu jer se moram baviti realno bolesnim pacijentima. Mislim da srljamo u vrlo opasnu situaciju razbuktavanja novih žarišta kroz naše ordinacije u širenju takve zaraze - poručio je Bressan.

- Na prvom mjestu u ovoj emisiji htio bih čestitati Ministarstvu, ministru i svim njegovim suradnicima na uspješnoj borbi protiv ove epidemije, jer smo sad, zahvaljujući takvom upravljanju krizom, prema broju umrlih, mislim, prekoračili čak i broj poginulih u Domovinskom ratu - dodao je.

Silvio Bašić uzvratio je rekavši da onaj koji hoće nešto napraviti nađe način, a onaj koji neće - nađe razlog.

- Zahvaljujući medijima, danas se informacije šire eksplozivno brzo i hvala Bogu da je tako jer svi građani dobiju informacije upravo na pravo vrijeme. Tako je bilo i sada. Jasne upute će vrlo dobro doći. Kolegu Bressana, koji kaže da nema vremena surfati, podsjetit ću da je njegova obaveza da ujutro pogleda službene obavijesti koje mu dođu na kompjuter, tako da on jako dobro zna svoje obaveze i isto tako će ih ispuniti - rekao je Bašić.

Epidemiologinja iz HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić osvrnula se na metode testiranja. Naime, kako kaže, PCR prvi se koristio za dijagnostiku COVID-19 te je jedini bio priznat u protokolu EU-COVID potvrda. 

- Sada, kada smo vidjeli da imamo puno veći broj oboljelih, kapaciteti su ograničeni i ne mogu se svi na vrijeme testirati PCR testom, uvela se ova strategija jačeg naglašavanja da se koriste i testovi za samotestiranje i za brzi antigenski test u svim ovim preporukama i koracima koji su preporučeni - rekla je Nemeth Blažić te dodala da se sada kod bliskih kontakata svih ostalih ljudi koji su bili u kontaktu s oboljelima preporučuje korištenje samotestova, za provjeru pet do sedam dana nakon bliskog kontakta i u slučaju simptoma.

- Međutim, to se službeno ne prizna za COVID potvrdu i za dijagnostiku, samo za osobnu informaciju i orijentir je li upućen na COVID-19, i tada osoba treba ići na potvrdu u zdravstvenu ustanovu da se testira brzim testom ili PCR-om - pojašnjava.

Leonardo Bressan je, govoreći o odluci o upotrebi brzih antigenskih testova, rekao da je dogovorena u Ministarstvu iza leđa liječničke struke.

- To je vrlo jasna manipulacija sa stanjem i podacima jer sad pribrajamo i brze antigenske testove, prije ih nismo pribrajali. Očito je sad nekome politički oportuno i tu brojku pribrajati - poručio je.

Bašić je rekao kako većina liječnika obiteljske medicine vrlo kvalitetno radi svoj posao i znaju što treba napraviti.

- Pacijenti su nečija majka, otac, dijete, suprug, teta, tetak... Nedopustivo je da čovjek, moja majka ili moja teta, ili bilo čija majka, sedam ili deset dana čeka testiranje. To je nedopustivo. Mora se na neki način reagirati - poručio je Bašić.

Ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad Miroslav Hanževački složio se kako je čekanje na PCR predugo da se kroz njega odradi sve što je potrebno.

- Kad imamo situaciju da ne možemo zadovoljiti PCR-om kao zlatnim standardom sve što bi trebalo, onda je potpuno logično iskoristiti brzo antigensko testiranje u najširem mogućem rasponu, što je moguće više - rekao je te potvrdio da pacijenti u čekaonicama mogu i moraju biti odvojeni. 

- Međutim, kad gledamo predviđanja i WHO-a i pogledamo u konačnici kakve su brojke novozaraženih u nama susjednim i sličnim zemljama u ovim danima, jednostavno moramo očekivati da vrlo brzo, i sljedeći tjedan, dosegnemo 20.000 zaraženih ili možda još puno više od toga, a to zapravo znači da je nemoguće odijeliti potpuno, jer od nas tu koji smo u studiju, bit će potpuno realno da bi nas barem dvoje bilo pozitivno - rekao je Hanževački.

VIDEO Brzi test dovoljan za COVID potvrdu, ali ona će vrijediti samo u Hrvatskoj

Komentara 1

PV
prcko.vitamincic
09:43 14.01.2022.

Pridružujem se čestitkama prema ministru Berošu, Božinoviću i Fuchsu. Pobili ste više Hrvata nego u ratu. Sada vidimo da covid potvrde ništa ne koriste, ništa ne štite, da imate mrvu stida ukinuli bi odmah covid potvrde. Umjesto covid potvrda uvedite mjerenje temperature na ulazu u prostorije, time ćete barem malo zaštititi narod. Sramite se. I još na kraju poruka za admina, daj čovječe prestani brisati moje komentare, ja pišem sve isto kao i što piše u članku. Na istoj sam strani. Hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije