Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Branko Hrg: Za sjever Hrvatske izborili smo projekte vrijedne milijarde kuna - vrijeme je da konačno postanemo prioritet državnoj vlasti

Branko Hrg
02.07.2020.
u 09:38

Oni koji bez navigacije ne znaju naći naše gradove i općine ne znaju se ni boriti za ljude koji ovdje žive

Zamjenik predsjednika Hrvatske demokršćanske stranke i saborski zastupnik Branko Hrg na ove parlamentarne izbore izlazi s Nezavisnom listom Željka Lackovića na kojoj su okupili domaće kandidate iz II. Izborne jedinice jer vjeruju da se, kao ljudi koji na tom području žive i rade, najbolje mogu izboriti za razvoj svog kraja. Upravo zato vjeruju da bi oni mogli biti iznenađenje u II. Izbornoj jedinici u kojoj mandate „svojataju“ najveće stranke. Kako bi dokazao da mu pozicije nisu važne, pojašnjava Hrg, na izbore izlazi kao 14. kandidat na listi broj 18. u II. izbornoj jedinici. 

Zašto ste odlučili na izbore ići sa Željkom Lackovićem?
Kolega Lacković i ja surađivali su posljednje četiri godine u Hrvatskom saboru i uspjeli smo se izboriti za brojne projekte na svom području, no problem je što se to, zbog nedostatka političke volje, sve odvija presporo. Želimo da sjever Hrvatske konačno postane prioritet državnoj vlasti nakon godina sustavnog zanemarivanja. Vrijeme da se taj dio Hrvatske otvori prema Zagrebu i bude integriran. Naš se kraj ne bi trebao moliti da nas država vidi i čuje, dobivati neka lažna obećanja, ili kad neki projekt i proguramo, čekati 10 godina da se on uistinu i realizira. Tako je i s Podravskim ipsilonom za koji se godinama borimo, koji se gradi i gradi, a nikako da se izgradi.

Da biste bilo što od toga postigli, morat ćete s nekim koalirati nakon izbora. S kime ste spremni koalirati i koji će biti vaši uvjeti za podršku novoj vladi?
Želimo otvoriti prostor za djelovanje i biranje trećeg puta na sjeveru Hrvatske, žalimo stvoriti jaki blok na sjeveru Hrvatske koji će raditi u korist tog stanovništva. Naš uvjet za podršku novoj vladi, bit će bageri na gradilištu ceste i garancija da će se procesi odvijati normalnom dinamikom, a ne usporeno. 

Što ćete konkretno tražiti od nove vlade?
Tražimo da se cesta do Koprivnice i Bjelovara završi u ovom mandatu u potpunosti, a ne za 10 godina. Zahtijevamo i da se završetkom duge pruge do Križevaca, a kasnije do Koprivnice uvede prigradski vlak. Želimo da se sjever otvori prema Zagrebu, da dobije bolji status, barem kao Istra, jer nismo mi ništa manje vrijedni od Istre. Ovo je područje koje ima potencijal, područje koje je kontinuirano zapostavljano, uvijek negdje na rubu interesa.

Iza vas je mandat u Saboru, kažete da ste vi i Lacković već surađivali na nekim projektima, što ste napravili u posljednje četiri godine?
Lacković i ja iza sebe imamo iskustvo u uspješnom vođenju gradova Đurđevca i Križevaca..

Uspjeli smo se izboriti za brojne projekte, no sve to predugo traje. S kolegom Lackovićem amandmanima sam se uspio izboriti da u program uđe izgradnja ceste do Koprivnice, a sada se treba pobrinuti da se to sve realizira. On je davao amandman za povećanje sredstava za podravsko-bilogorski ipsilon, a ja sam davao amandman da se uvrsti u program Koprivnica, koja uopće nije bila u planu. U idućem razdoblju cilj je da se ti radovi ubrzaju, da se dinamika pojača i da se više ne zavlači. Nije svejedno hoće li se sad kad je uvrštena u program dogoditi da netko sutra zaustavi to sve. Svjedoci smo vremena kad je tadašnja Kukuriku koalicija zaustavila započetu gradnju ceste Križevci-Cugovec.

Na čemu ste još radili u proteklom mandatu?
Radio sam na projektima izgradnje vodovoda i odvodnje na području Bjelovara, Križevaca i Koprivnice, Đurđevca, istočnog dijela Zagrebačke županije koji vrijede oko 2 milijarde kuna. Tisuće domaćinstava će tako dobiti vodovod i kanalizaciju i na to sam osobito ponosan. Bez lažne skromnosti, izuzev Đurđevačke mreže, ove tri aglomeracije Bjelovar, Koprivnica i Križevci, pa i Zagreb istok su bile ispod crte i da nije bilo mojeg  angažmana i pritiska one bi vrlo vjerojatno ostale ispod crte, možda ne sve , ali Križevačka sigurno. Bilo je aglomeracija koje nisu ušle u program i to iz područja od kuda dolaze i ministri u vladi, vrlo moćni politički ljudi. Mi smo se uspjeli izboriti se za aglomeracije u ovom području. Đurđevac smo ispjeli ugurati u plan ovog razdoblja iako su bili planirani za 2023. godinu, tako da su zbog pripremljenosti projekta i prije napravljeni. Riječ je o sredstvima koja iznos preko 2 milijarde  kuna na području naše izborne jedinice. Nisam radio samo na aglomeracijama, nego i na ukupnoj infrastrukturi, od vodotornja u Sv. Ivanu Žabnu, vodovoda u Cirkveni, vodovoda Fodrovec Brezje Miholečko u općini Sveti Petar Orehovac, potom vodovod u Trojstvenom Markovcu, kanalizacija u Križevačkoj ulici u Bjelovaru i u još dosta općina na području Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Riječ je o nizu projekata koji su se radili, gdje sam bio angažiran i jako sam zadovoljan time. Borio sam se za izgradnju Križevačkog nadvožnjaka vrijednog preko 50 milijuna, a drago mi je da sam pomogao i da država Križevcima daruje u vlasništvo nekadašnju vojarnu gdje je izgrađen Tehnološki park i razvojni centar sredstvima EU.

Ako osvojite mandat, kakvim se još projektima planirate baviti, osim, kako ste rekli, bagerima na cesti?
Već godinama se zalažem za poboljšanje statusa naših poljoprivrednika, a mislim da je i sada koronakriza dokazala da nismo samodostatni i da nam to treba biti prioritet. Zato ću se boriti za osnivanje agrocentara po županijama radi organizacije proizvodnje i otkupa poljoprivrednih proizvoda od malih OPG-a. Zalagat ću se i za neradnu nedjelju jer želim da jednom tjedno cijela obitelj ima priliku biti zajedno i da, posebno žene koje čine veći dio radne snage u trgovinama, imaju dan za odmor i obitelj. Nastavit ću se boriti za daljnje povećanje minimalne plaće kao i jačanje lokalne samouprave kako bismo u potpunosti proveli nužnu decentralizaciju države. 

Zašto bi birači dali glas vama, a ne nekim drugim strankama?
Zato što kandidati s naše liste žive i rade u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na području ove izborne jedinice, poznaju domaće probleme i ako osvojimo mandate, svakodnevno ćemo se na nacionalnoj razini boriti za razvoj našeg zavičaja. Mi smo stalno tu, možete nas sresti, nazvati, popiti kavu s nama, pitati sve što vas zanima. Vi nas birate, mi se borimo za vas i vama polažemo račune. Osim toga, među prvih sedam kandidata na našoj listi je čak šest žena, većinom poduzetnica. Velike stranke na svojim listama u ovoj izbornoj jedinici kandidiraju ljude koji ne znaju ništa o ovom području, možemo biti sigurni samo da nakon izbora oni ovaj kraj neće nikada više ni spomenuti, a posebno se neće boriti za njega. Oni bez navigacije ne znaju ni naći naše gradove i općine, ne vide dalje od istočnog Zagreba, zato dajte glas domaćima na ovim izborima. Pozivam birače da ne daju glasove onima koji dolaze prodavati ideologiju, glasajte za gospodarski razvoj. Tijekom cijele svoje političke karijere, vodio sam isključivo računa o tome da donosim odluke na temelju toga koliko mogu doprinijeti regionalnom razvoju svoga kraja, zato vas pozivam glasajte za domaće ljude, za one koji će zastupati vas i boriti se za napredak ovog kraja, izađite na izbore 5. srpnja i zaokružite broj 14 na listi broj 18.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije