Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Borzan: Nadam se da Vlada neće ostaviti građane na nemilost trgovcima

Zagreb: Biljana Borzan na konferenciji komentirala uvođenje eura
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
29.05.2022.
u 23:22

Moje istraživanje je pokazalo kako i građani smatraju da sve mjere ostaju mrtvo slovo na papiru ako nema dobre inspekcijske kontrole te samo 17% građana smatra da tržišna inspekcija dobro radi svoj posao.

Ove nedjelje tri pitanja postavili smo Biljani Borzan, zastupnici u EU parlamentu.

1. Predstavili ste istraživanje koji ukazuje da imamo velik problem. Recimo, čak 86,2% građana boji se da će uvođenje eura dovesti do prešutnog povećanja cijena. Jesu li Vlada i premijer Plenković svjesni tog problema, čine li išta ili ih baš briga za taj strah građana?

Istraživanje je pokazalo kako 45% građana misli da nismo spremni za uvođenje eura, oko 25% ne zna jesmo li spremni, a oko 30% smatra da smo spremni. Naglašavam, to ne znači da su građani protiv eura, moje je istraživanje samo pokazalo da su građani zabrinuti jer se ne osjećaju spremnima. Tome u prilog govori i podatak da više od 72% građana smatra da je informacijska kampanja o euru trebala odavno početi. Kada bi Vlada objasnila građanima što mogu očekivati i kako će ih zaštititi od rasta cijena, vjerujem da bi i spremnost bila veća.

2. U Zakonu o uvođenju eura zabranjeno je povećati cijene roba i usluga bez opravdanog razloga, ali nisu propisane i kazne za prekršitelje. Kakav je onda smisao tog zakona?

Taj članak u zakonu je izrečen kao načelo i nije propisana kazna. Svi znamo što bude kada se nekome kaže “ovo ne smiješ napraviti, ali se ništa neće dogoditi ako to ipak napraviš”. Pa vidite i sami da posljednji paket mjera protiv inflacije nije ni okrznuo cijene. Štoviše, dojam je kao da su se povećale. To se događa jer nema kvalitetne kontrole, a u ovom slučaju nema ni odvraćajućih kazna. Moje istraživanje je pokazalo kako i građani smatraju da sve mjere ostaju mrtvo slovo na papiru ako nema dobre inspekcijske kontrole te samo 17% građana smatra da tržišna inspekcija dobro radi svoj posao.

3.Čak 83,2% građana smatra da bi one koji će nepošteno preračunavati cijene u eure trebalo staviti na javnu crnu listu, no Vlada je taj prijedlog odbacila. Usto, 81,4% ljudi misli da potrošači nisu dovoljno zaštićeni. Nameće se pitanje - za koga radi Vlada, koga ona štiti?

To morate pitati nju. Jedno je sigurno, za građane je nije briga. Hrvatska je svake godine na europskom dnu po pravima potrošača.
I dok je Slovenija tri godine prije uvođenja eura počela s pripremama, dvije godine prije i dvije godine poslije uvođenja zajedno s
građanima i udrugama kontrolirala cijene i objavljivala javno tko vara na konverziji, kod nas još nema ni kampanje prema građanima, a kamoli učinkovite organizacije za sprečavanje rasta cijena. Cilj mog istraživanja je izvršiti pritisak na Vladu da počne raditi. I nadam se svim srcem da građane neće ostaviti na milost i nemilost trgovcima.

VIDEO: Svjedok teške prometne nesreće u Šibeniku Nikica Vukšić, snimio Frane Šarić


 

Komentara 6

PV
prcko.vita
06:17 30.05.2022.

I ti primaš 50.000 kuna plaću svaki mjesec da bi se izborila za riječ “nadam se”, e blago nama kad nas ovakvi vode... narode ak će ti biti lakše i moja pokojna baba se nada...

BU
burza
09:28 30.05.2022.

Jedva cekam euro jer se sve kad placas racuna u eurima i keramicar naplacuje u eurima

KI
kizz1
07:34 30.05.2022.

Teta Nutella

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije