Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči Zagreb Pridea

Borovec: Nema zabrane, mirno okupljanje ustavna je kategorija

kontra
Željko Bašić/pixsell
18.06.2010.
u 12:13

Udruga je od MUP-a zatražila da zabrani antigay prosvjed, na koji je građane pozvala mladež HČSP-a, a koji bi se trebao održati istodobno s Povorkom ponosa Zagreb Pride 2010.

Lezbijska grupa Kontra danas je u 8 sati zagrebačkom Oćinskom građanskom sudu predala tužbu protiv države radi nezakonite radnje jer Ministarstvo unutarnjih poslova nije zabranilo „prosvjed protiv gay parade“, najavljen za subotu u 14.00 sati, dakle isti dan kad će se održati gay parada.

Ističu da su dobili odgovor od Policijske uprave zagrebačke na njihov zahtjev za zabranom “prosvjeda protiv gay parade“, no nezadovoljni su jer nisu dobili odgovor i od MUP-a. Navode da su poslali požurnicu MUP-u za hitnom rekacijom, prema kojoj im je ministar danas do 14 sati trebao odgovoriti hoće li zabraniti “ prosvjed protiv gay parade” ili ne. No, kako sada stvari stoje ministar Tomislav Karamarko ne namjerava zabraniti prosvjed mladeži Hrvatske čiste stranke prava (HČSP).

- Zasad ne namjeravamo zabranjivati prosvjed protiv gay parade jer je najavljeno mirno okupljanje ustavna kategorija i ne možemo ju zabranjivati. Smatramo da se mogu održati oba skupa, i gay parada i prosvjed protiv gay parade i da sigurnost niti jednog od ta dva skupa neće biti ugrožena. Uostalom i lani su održana oba skupa, a argumente za svoju odluku iznjet ćemo na sudu, kaže glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

- Spis s tužbom Kontre protiv države radi nezakonite radnje dan je u rad, te će sudsko vijeće procijeniti u skladu sa zakonom hoće li odmah riješavati taj predmet jer po zakonu nema propisanog roka odnosno sud može o tužbi odlučiti isti dan, a bez da traži odgovor MUP-a, samo ako postoje takve okolnosti u tužbi koje daju pouzdanu osnovu za to, kazala je glasnogovornica suda sutkinja Maja Bilandžić. Prije takve odluke sudsko vijeće će, kaže, prvo vidjeti je li tužba podobna za raspravljanje.

Iz Kontre smatraju kako bi sud o njihovoj tužbi trebao odlučiti odmah.

- Iz postupanja nadležnih institucija jasno je da nema političke ni profesionalne volje da se obračuna s širenjem mržnje i diskriminativnim postupanjem, naglašavaju u priopćenju koje potpisuje Sanja Juras.

Borovec: Ne namjeravamo zabranjivati skup jer je mirno okupljanje ustavna kategorija

Kontra predala tužbu sudu protiv RH jer MUP nije zabranio “prosvjed protib gay prosvjeda”

Komentara 80

ZO
Zonasumraka39
15:35 19.06.2010.

Ovi pederi nas maltretiraju svojim sklonostima već godinama sad bi nam držali lekcije o tome tko smije,a tko ne smije prosvjedovati. Oni koji ih podržavaju puna su im usta demokracije,ali očito žele uvesti pravila koja su samo njima prhvatljiva.....

GA
gabriela__
16:47 19.06.2010.

modrulj, mogu ja voljet i svog psa pa mu opet ne dam da skače po meni. Homići se ponašaju gore od zvijeri, to su stvorenja bez pameti, najprimitivnijih strasti koji ostatak ljudskog roda maltretiraju svojom nakaradnošću.

ZO
Zonasumraka39
15:30 19.06.2010.

modrulj A ovoliko vulgarnosti pak nisam još vidio. Ti si jedna primitiivna malograđanska budala...što reći drugo,a o vjeri trebaju govoriti oni koji o njoj nešto znaju,a ne debili poput tebe...koji pojma nemaš o tome. Nešto što postoji 2000 godina nee može jedan idiot poput tebe tek tako negirati. A ti ako ti se sviđa biti peder,ti budi,ja ću uvijek govoriti da je to protubožije, bolesno i da tu pojavu treba promatrati kao bolest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije