Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Divjak: Na polugodištu neće biti brojčanih ocjena

Uvjerena je da će provesti reformu te je iznijela podatke prema kojima 73 posto roditelja smatra da se treba ući u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme a 80 posto roditelja smatra da je potrebna obavezna informatika u osnovnim školama
20. veljače 2018. u 06:57 23 komentara 756 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak u razgovoru za HRT kako prema novom Zakonu o odgoju i obrazovanju na polugodištu neće biti brojčanih ocjena istaknuvši kako je odluka o tome donesena na temelju javne rasprave u kojoj su sudjelovali roditelja i stručnjaci.

Zagreb: Potpisivanje sporazuma Vlade RH i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji Svemirska agencija Divjak potpisala sporazum s ESA-om: 'Možda će uskoro Rimac biti u svemiru'

"Ipak ćemo ostati na opisnim ocjenama odnosno davanju informacija roditeljima na način da se pokuša dati savjet kako unaprijediti učenje kod djece, a to je rezultat javne rasprave u kojoj je sudjelovalo jako puno učitelja, jako puno stručnjaka i oko toga gotovo da je postignut konsenzus", kazala je Divjak.

Uvjerena je da će provesti reformu te je iznijela podatke prema kojima 73 posto roditelja smatra da se treba ući u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme a 80 posto roditelja smatra da je potrebna obavezna informatika u osnovnim školama.

"To su vrlo visoki postoci, jedna od rijetkih situacija gdje imamo ovako visoko suglasje među roditeljima vezano uz reforme", rekla je Divjak.

Ministrica je rekla i kako će u eksperimentalnoj provedbi u školama biti novi udžbenici i eksperimentalni materijali. Kaže kako su u kontaktu s nakladnicima, dok se određeni obrazovni materijali pripremaju preko stručnih radnih skupina koje su radile na izradi kurikula.

Na pitanje hoće li biti zakinute škole koje nisu u eksperimentalnoj fazi, ministrica Divjak odgovara kako neće, jer će dio materijala koji se priprema za eksperimentalne škole biti dostupan i ostalima. Pritom će edukacije za učitelje i opremanje škola biti više fokusirani na eksperimentalne škole.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Blaženka Divjak
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Ivan Vrdoljak 'UVODIMO NOVI STANDARD' Vrdoljak: Zaustavljamo poluinformacije, objavit ćemo sve dokumente reformi Milan Bandić ODGOVOR Bandić: Ne znam zakaj se Divjak upikala, mi smo za vjeronauk i informatiku škola izostanci učenika Najviše markiraju u Istri i Dalmaciji
Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • afer:

    Da li je ovoj Divljak školska reforma platforma za ostati na vlasti ili želja kao i Šuvaru Hrvate osloboditi školstva..

  • stefj:

    Hm, stranka za sada reformu provodi uglavnom na svojim WEB stranicama. No puno veći problem je u tome što dotična stranka svojim primjerima pokazuje da je školstvo potpuno nepotrebno u Hrvatskoj... Najbolji je zadnji primjer slanja neukog čovjeka iz Pusić ... prikaži još! bojne kao konzula u New York. To i brojni uhljebi bez odgovarajuće struke. Nema stranke koja bolje pokazuje uzaludnost školovanja u hrvatskoj, te da se pametnije upisati u stranku nego u školu.... A što se tiče konzula, ne samo da je posvjedočeni veliki protivnik Trumpa, već je i Hrvatska zajednica u Americi pokrenula peticiju protiv njega. Jedan od mnogih koji kao da dolazi iz prošle države gdje je bio cilj raditi protiv Hrvatskih zajednica u svijetu, a ne jačati vezu s njima... Interesantno je i kako lijevi mediji uopće ne pišu o tome, a to je velika sramota za Hrvatsku. Očito su im bitniji stavovi tog čovjeka gdje jasno pokazuje koliko je protiv Plenkovića, Grabar-Kitarović i Trumpa, nego njegova stručna sprema i uhljebljivanje. Pogledajte VL, JL, Index itd, niti riječi o tome...

  • goran2hr:

    Postoci? 73% roditelja? Od kuda samo vade te brojeve i postotke? Roditelj sam, a nitko me nije pitao ništa o ministričinoj reformi., niti smo zapravo informirani o kojim se promjenama radi. Jedino što se zna je da je to neko ... prikaži još! HNS-Jokićevo "čedo", a to je valjda samo po sebi garancija kvalitete. Umjesto čudnovatih postotaka, moglo bi se u školama, roditeljima organizirati referendum.