Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak opisne

Divjak: Na polugodištu neće biti brojčanih ocjena

Blaženka Divjak
Foto: Borna Filić/PIXSELL
20.02.2018.
u 06:57

Uvjerena je da će provesti reformu te je iznijela podatke prema kojima 73 posto roditelja smatra da se treba ući u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme a 80 posto roditelja smatra da je potrebna obavezna informatika u osnovnim školama

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak u razgovoru za HRT kako prema novom Zakonu o odgoju i obrazovanju na polugodištu neće biti brojčanih ocjena istaknuvši kako je odluka o tome donesena na temelju javne rasprave u kojoj su sudjelovali roditelja i stručnjaci.

"Ipak ćemo ostati na opisnim ocjenama odnosno davanju informacija roditeljima na način da se pokuša dati savjet kako unaprijediti učenje kod djece, a to je rezultat javne rasprave u kojoj je sudjelovalo jako puno učitelja, jako puno stručnjaka i oko toga gotovo da je postignut konsenzus", kazala je Divjak.

Uvjerena je da će provesti reformu te je iznijela podatke prema kojima 73 posto roditelja smatra da se treba ući u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme a 80 posto roditelja smatra da je potrebna obavezna informatika u osnovnim školama.

"To su vrlo visoki postoci, jedna od rijetkih situacija gdje imamo ovako visoko suglasje među roditeljima vezano uz reforme", rekla je Divjak.

Ministrica je rekla i kako će u eksperimentalnoj provedbi u školama biti novi udžbenici i eksperimentalni materijali. Kaže kako su u kontaktu s nakladnicima, dok se određeni obrazovni materijali pripremaju preko stručnih radnih skupina koje su radile na izradi kurikula.

Na pitanje hoće li biti zakinute škole koje nisu u eksperimentalnoj fazi, ministrica Divjak odgovara kako neće, jer će dio materijala koji se priprema za eksperimentalne škole biti dostupan i ostalima. Pritom će edukacije za učitelje i opremanje škola biti više fokusirani na eksperimentalne škole.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Blaženka Divjak
1/10

Komentara 23

AF
afer
09:17 20.02.2018.

Da li je ovoj Divljak školska reforma platforma za ostati na vlasti ili želja kao i Šuvaru Hrvate osloboditi školstva..

ST
stefj
07:25 20.02.2018.

Hm, stranka za sada reformu provodi uglavnom na svojim WEB stranicama. No puno veći problem je u tome što dotična stranka svojim primjerima pokazuje da je školstvo potpuno nepotrebno u Hrvatskoj... Najbolji je zadnji primjer slanja neukog čovjeka iz Pusić bojne kao konzula u New York. To i brojni uhljebi bez odgovarajuće struke. Nema stranke koja bolje pokazuje uzaludnost školovanja u hrvatskoj, te da se pametnije upisati u stranku nego u školu.... A što se tiče konzula, ne samo da je posvjedočeni veliki protivnik Trumpa, već je i Hrvatska zajednica u Americi pokrenula peticiju protiv njega. Jedan od mnogih koji kao da dolazi iz prošle države gdje je bio cilj raditi protiv Hrvatskih zajednica u svijetu, a ne jačati vezu s njima... Interesantno je i kako lijevi mediji uopće ne pišu o tome, a to je velika sramota za Hrvatsku. Očito su im bitniji stavovi tog čovjeka gdje jasno pokazuje koliko je protiv Plenkovića, Grabar-Kitarović i Trumpa, nego njegova stručna sprema i uhljebljivanje. Pogledajte VL, JL, Index itd, niti riječi o tome...

GO
goran2hr
09:23 20.02.2018.

Postoci? 73% roditelja? Od kuda samo vade te brojeve i postotke? Roditelj sam, a nitko me nije pitao ništa o ministričinoj reformi., niti smo zapravo informirani o kojim se promjenama radi. Jedino što se zna je da je to neko HNS-Jokićevo "čedo", a to je valjda samo po sebi garancija kvalitete. Umjesto čudnovatih postotaka, moglo bi se u školama, roditeljima organizirati referendum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije