Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrdoljak: Zaustavljamo poluinformacije, objavit ćemo sve dokumente reformi

Zbog poluinformacija i laži dolazi do sumnji, zato se ovako obraćamo s jasnom platformom, poručuje šef HNS-a
14. veljače 2018. u 11:03 37 komentara 2800 prikaza
Ivan Vrdoljak
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak odlučio je javno odgovoriti na kritike o ulozi njegove stranke u aktualnim reformama i djelovanju u Vladi RH.

ZVONIMIR DESPOT HNS zna zašto je na vlasti s HDZ-om

Vrdoljak je na konferenciji za medije najavio objavu dokumenata i cijelog procesa implementacije svih projekata koje HNS vodi u Vladi:

– Točno će se vidjeti što je do sada obavljeno i kada, koji su procesi u tijeku, a koji su procesi i odluke pred nama. 
Može biti pitanja o tome stoji li nešto i imamo li negdje problema, ali svi mogu vidjeti kako traju ti procesi i u kojim vremenskim rokovima dolazi do realizacije – poručio je Vrdoljak, a posebno je naglasio odbacivanje kritika o implementaciji kurikularne reforme.

– Zbog poluinformacija i laži dolazi do sumnji, zato se ovako obraćamo s jasnom platformom. Na našoj web-stranici objavit ćemo sve naše projekte iz ministarstava koje vodimo kao HNS u Vladi RH. Želimo biti transparentni i spremni smo na komentare i kritike građana i svih aktera. Da imate točne informacije, a ne da se prostor zagađuje dezinformacijama o važnoj reformi poput kurikularne reforme.  Od danas ćemo, što se HNS-a tiče, uvesti novi standard u hrvatsku politiku, budimo jasni i transparentni. Ovaj model smo kopirali od britanske vlade. Jasni su koraci implementacije. Zašto Hrvatska ne bi bila, druga, treća ili četvrta zemlja u Europi koja tako jasno pokazuje razvoj projekata. Zahvaljujem ministarstvu obrazovanja i ministrici Blaženki Divjak koja jasno i transparentno postiže rezultate. Zahvaljujem što su prihvatili voditi našu inicijativu – rekao je Vrdoljak .

– Da je interes za ovu temu velik i da je podrška velika, pokazuje istraživanje koje je nedavno provedeno. Više od 80% roditelja podupire uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, a 73% podržava kurikularnu reformu, odnosno eksperimentalni program – rekla je Divjak.

– Mi u ministarstvu imamo četiri projekta na kojima inzistiramo i na kojima radimo. To je kurikularna reforma općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje i izvrsnost u znanosti – rekla je Divjak. 

– Kurikularna reforma općeg obrazovanja predstavlja kontinuitet rada više od 100 osoba – poručuje Divjak.

Nakon što je završila prezentacija, ministrici Divjak uputili su nekoliko pitanja. Tako je na pitanje u vezi s pregovorima oko granskog kolektivnog ugovora rekla kako pregovori nisu prekinuti. Rekla je kako je riječi o stanci tijekom koje bi se sindikati trebali dogovoriti oko reprezentativnosti.

Na pitanje o plagiranju doktorskog rada predsjednika Upravnog suda Miroslava Šeparovića odgovorila je: – Tu dokumentaciju nisam vidjela, a ono što moram reći jest da Ministarstvo zagovara politiku nulte tolerancije za bilo kakve nečasne radnje – rekla je Divjak.

Nije odgovorila na pitanje treba li predsjednik Ustavnog suda podnijeti ostavku.  

- Ono što u Hrvatskoj moramo unaprijediti je standardizacija te teme, odnosno što znači plagiranje i zakonodavni okvir. Puno problema je nastalo u posljednje vrijeme jer je naš zakonodavni okvir takav da je nejasan u tome djelu. To je jedan od elemenata koji ćemo unaprijediti u zakonu o znanstvenom djelatnosti i visokom obrazovanju koji je u planu aktivnosti za ovu godinu - najavila je Divjak.

Po njezinim riječima, zakonski okvir je 'nešto što nas priječi i gdje imao prijepora', a njoj bi, kazala je, bilo izuzetno važno da su zakonski okviri takvi da omogućuju djelovanje. 

- Izvršna vlast je tu da djeluje temeljem dobrog zakonodavnog okvira koji donosi Sabor - kazala je.

Vrdoljak je na kraju komentirao i posjet Aleksandra Vučića.

– Uvijek sa susjedima treba razgovarati i dobro je da se razgovara sa Srbijom – rekao je.

Govorio je i situaciji oko INA-e.

– Ono što je kompatibilno s našim interesima, to nam je rješenje bliže – rekao je i dodao da što prije trebamo izabrati konzultante.

Dalija Orešković Glavni kandidati Na čelu Povjerenstva svi žele Daliju Orešković
Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas