Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najviše markiraju u Istri i Dalmaciji

Svi učenici osnovnih škola prošle godine upisali su 15 i pol milijuna, a srednjoškolci 16 i pol milijuna sati izostanaka
24. siječnja 2018. u 00:15 2 komentara 586 prikaza
škola
Foto: Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija

Osnovnoškolci Istarske i Dubrovačko-neretvanske županije te oni s područja Grada Zagreba u školskoj su 2016./2017. godini skupili najveći broj izostanaka. Svaki od ukupno 14.857 učenika koji su upisani u osnovne škole na području Istarske županije tijekom spomenute školske godine izostao je u prosjeku 56,48 školskih sati, dok je svaki učenik iz Dubrovačko-neretvanske županije tijekom školske godine izostao 51 sat.

Ivan Vrdoljak Vrdoljak u Osijeku "Štromar i Divjak odlično rade, nitko nema pravo, pa ni ja, to mijenjati"

Popravili se učenici iz Osijeka

Promatrano po statistici učeničkih izostanaka, popravili su se osnovnoškolci Osječko-baranjske županije koji su u odnosu na školsku 2015./2016. godinu svoj broj opravdanih izostanaka smanjili, dok su učenici Virovitičko-podravske i Zadarske županije svoje izostanke u prošloj godini uvećali, i to u prosjeku za četiri školska sata. Naime, lani su osnovnoškolci s područja Virovitičko-podravske županije izostali 44,89 školskih sati.

Promatrano na razini cijele Hrvatske, svi učenici osnovnih škola, ukupno njih 321.529, skupili su 15.555.501 sat izostanka, od čega im je 245.647 sati neopravdano.

Milijunska satnica izostanaka u porastu je posljednje dvije školske godine – 2015./2016. i 2016./2017. – jer je tada na snagu stupio izmijenjeni pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera po kojima roditelji učeniku mogu opravdati do tri dana bez liječničke ispričnice. Dvije godine prije toga na snazi je bila stroža regulativa po kojoj su učenici već nakon jednog dana izostanka u školi svoju odsutnost morali opravdati liječničkom ispričnicom. Dapače, pri toj strožoj regulativi, kojoj su se pak protivili sami liječnici zbog prepunih čekaonica, broj izostanaka uvelike se smanjio, i to 36,4 posto u neopravdanim satima učenika osnovnih škola i 38,7 posto u neopravdanim satima srednjoškolaca.

Prošle školske godine uočen je porast opravdanih i neopravdanih izostanaka – tako su se u osnovnim školama izostanci uvećali jedan, a u srednjim školama dva posto.

Milan Bandić ODGOVOR Bandić: Ne znam zakaj se Divjak upikala, mi smo za vjeronauk i informatiku

Možda će mijenjati pravilnik

– Pratit ćemo učinke pravilnika koji je donesen prije godinu dana i mijenjati ga ako bude potrebno. Međutim, apeliram na roditelje da budu odgovorni i razmisle kakvu poruku šalju djetetu kada mu ispričaju izostanak iz škole kada nema opravdanog razloga. Nikakav pravilnik ne može nadomjestiti odgovornog roditelja – poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Očekivano, nediscipliniraniji su srednjoškolci – njih 158.926, koliko ih je u cijeloj Hrvatskoj, skupilo je ukupno 16.533.996 sati izostanaka, po čemu ispada da je svaki srednjoškolac s nastave izostajao oko 104 školska sata. Najviše je to izostanaka od 2013. godine. No raščlane li se oni na opravdane i neopravdane sate – svaki srednjoškolac neopravdano je izostao 4,97 sati, što ipak nije najgore ostvareni rezultat otkako je evidencije izostanaka. Puno neposlušniji srednjoškolci su bili školske 2013./2014. godine kada je po upisanom učeniku bilo 8,35 neopravdanih sati. Promatrano po županijama, a prateći omjer upisanih srednjoškolaca u tekućoj godini, najviše su prošle školske godine markirali srednjoškolci Zadarske županije – neopravdanih po učeniku imaju 7,62 sata, a slijede ih učenici Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije sa 6,84 neopravdana sata po učeniku.     

Pogledajte i galeriju: 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice

škola
1 / 33
Život u velikom gradu kao što je Zagreb ima svojih prednosti i mana. Mnogima ponekad treba odmor i bijeg od užurbane svakodnevice, a odlično mjesto za to su parkovi i šume kojih u Zagrebu ne nedostaje.
Zagreb: Predstavljanje slikovnice "Moja dugina obitelj" Moja dugina obitelj Predstavljena slikovnica s istospolnim roditeljima: 'Želimo razbiti predrasude' Bandić LANA KOVAČEVIĆ Informatika i vjeronauk uznemirili Milana Bandića

 

Prva srednja informatička škola Veliki uspjeh Učenici zagrebačke srednje škole razgovarali s astronautom na ISS-u
Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar ČUBE
    ČUBE:

    Nije to ništa, ja Đovak sam svako jutro najprije curu ispratio do ekonomske škole a onda krenuo u svoju i tako svaki dan kasnio do 20 min pa šta mi fali ?

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    pa nije puno, nešto više od tjedan dana izostanka... samo, ne izostaju svi učenici, već jedan manji dio, i to u velikom broju sati! tu je problem, i treba to ograničiti, osim ako nisi zbilja bolestan, sa liječničkom dokumentacijom, nema ... prikaži još! opravdanja izostanka! mi smo zemlja sa najvećim brojem bolovanja po glavi stanovnika u europi, sa najvećim brojem invalidskih penzija u odnosu na broj stanovnika! malo se prelako i olako dodjeljuju razne povlastice, a to servisira sve manji broj zaposlenih. a sve kreće od malih nogu, i u školi se steknu takve navike. zato treba tu stisnuti. i na svaki slučaj delikvencije i huliganizma u školi, razbojnike udaljiti iz škole, nek si potraže školsku sredinu oni i njihovi roditelji koja će ih htjeti takve prihvatiti. obrazovanje ne smije biti obavezno, već treba imati mogućnost. dajmo ,tj. vratimo učiteljima pravo da udalje s nastave problematičnog učenika, prestanimo sa popuštanjima djeci već u školi, oni moraju unaprijed znati kad će biti ispitivani, kad će i kakvi zadaci biti na pismenome, ne smije isti dan imati testove takve i takve...?! mi stariji smo nekad u istom danu pisali dva najavljena i jedna nenajavljeni ispit! kakvo je to znanje, koja kvaligteta tog znanja, kao znaš mjesec dana unaprijed što će i kada pisati? učiti i samo učiti, i japanu djeca uče, spavaju manje od pet sati! rezultat? prosječna plaća i standard sve govori. mi bi da nam se djeca igraju, a da budu pametna, sposobna, sve da znaju... neće moći, bez rada nema ničega.