Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VILI BEROŠ

'Zadarski epidemiolozi primili preko 600 poziva, Plenkoviću nisu izrečene epidemiološke mjere'

Zadar: Vili Beroš komentirao situaciju oko sudionika Adria Toura koji su COVID-19 pozitivni
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
22.06.2020.
u 15:24

Činjenica je da je virus još uvijek oko nas, ima ga više u susjednim zemljama i moguće je da dođe s određenim građanima, tvrdi Beroš

Ministar Vili Beroš došao je danas u Zadar kako bi dao potporu djelatnicima bolnice i epidemiološke službe za koje tvrdi kako su se brzo i dobro organizirali. 

"Do sada je stavljeno 47 ljudi u izolaciju i primili su preko 600 poziva zabrinutih građana", rekao je i dodao kako su aktivirane mjere koje uključuju zabranu posjeta, aktivaciju COVID kapaciteta koje su imali od ranije te je svim djelatnicima, zdravstvenim i nezdravstvenim, obveza nositi maske. Beroš tvrdi: "adekvatno su reagirali". 

Rekao je i kako premijeru Andrej Plenkoviću nije izrečena epidemiološka mjera. 

"S obzirom na sve okolnosti i aktivnosti koje je provodio u Zadru, prema njemu nije izrečena nikakva epidemiološka mjera, ali se iz preventivnih razloga odlučio testirati. Niti je boravio u zatvorenom duže od 15 minuta, niti je na otvorenom bio lice u lice s nekim duže od 15 minuta", tvrdi Beroš i dodaje kako se Plenković nije ni rukovao jer poštuje mjere Stožera. 

"Činjenica je da je virus još uvijek oko nas, ima ga više u susjednim zemljama i moguće je da dođe s određenim građanima", upozorio je Beroš i naglasio važnost striktnog pridržavanja mjera. Na to je posebno upozorio organizatore većih manifestacija i događanja kako ne bi došlo do propusta kao u Zadru. "To više nije preporuka, nego zadatak i obaveza. Ovo je upozorenje svima nama", tvrdi. 

"Želio bih da se ova situacija reflektira na ostale organizatore da budu svjesni svoje odgovornosti u adekvatnom poštivanju preporučenih mjera, tu moramo biti dosljedni. Dakle, ako je potrebno ostvariti fizičku distancu, onda ne možemo sjediti stolac do stolca. To je vrlo jasno", zaključuje. 

Zbog druženja s tenisačima na turniru u Zadru premijer Andrej Plenković, prema epidemiloškoj klasifikaciji, ne spada u osobe pod rizikom od obolijevanja od koronavirusa jer nije bio u bliskom kontaktu s osobom koja oboli ili boluje od koronavirusa, izvijestio je u ponedjeljak HZJZ.

"Pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od obolijevanja od Covida-19 jer su bile u blizini ili u kontaktu s osobom koja oboli ili boluje od te bolesti treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi bliskim kontaktom. Pri određivanju tko je bio, a tko nije bio u bliskom kontaktu treba znati kako je na znanstveno utemeljenim podacima bliski kontakt definiran", ističu iz HZJZ-a u odgovoru Hini te navode da je Hrvatska o tome preuzela definiciju Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ta definicija određuje, a relevantno je za posjet Plenkovića teniskom turniru u Zadru, da je prijenos koronavirusa moguć kod osobe koja je sa zaraženom osobom bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta, kao i kod osobe koja je sa zaraženom osobom boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta, navodi HZJZ.
 
"Za konkretnu situaciju također treba imati u vidu da tenisači Novak Đoković i Marin Čilić, s kojima se premijer kratko pozdravio bez rukovanja i razgovarao (3 minute) nisu pozitivni na Covid-19, nego su (za sada) kontakti pozitivnog (Grigora) Dimitrova, a kontakt s kontaktom se ne računa kao bliski kontakt, osim ako kontakt ne postane pozitivan u vremenu od 48 sati od ostvarenog kontakta, što u ovom slučaju nije niti relevantno jer između tenisača i premijera nije bilo bliskog kontakta", kaže HZJZ. (Hina)

Ključne riječi

Komentara 4

TH
than
16:55 22.06.2020.

Ova vijest iz Zadra će obići daleko više medija nego oni plaćeni coronafree tekstovi u stranim medijima. Dobar posao HDZ. Kao i uvijek do sada. Čega se vi dohvatite nema šanse da ne uništite.

DR
DrugZoka
17:40 22.06.2020.

Ja sam bio odgovoran i dva mjeseca mi nisi dao da odem do svoje imovine na moru, a sad više nema problema za strance

Avatar NasaPosla
NasaPosla
16:45 22.06.2020.

Da je konkurencija poželila napravit nam (covid) namještaljku, ne bi bolje režirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije