Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bernardić: Radnici Uljanika s pravom pitaju 'di su pare'; Bandić: Ovo je otužno i smiješno

Pozvao je Vladu i pulsku gradsku upravu te ostale vlasnike da zajednički pronađu model za donošenje i provedbu plana restrukturiranja jer bez toga neće biti moguće održati brodogradnju
30. kolovoza 2018. u 13:38 16 komentara 1331 prikaza
Pogledajte galeriju 1/6

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u četvrtak da će SDP predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Uljanik koje bi trebalo utvrditi kako je došlo do takvog stanja u pulskom brodogradilištu, što je svemu tome prethodilo i tko je odgovoran za to.

Plan restrukturiranja Uljanika Miletić u Bruxellesu, ali ne u Europskoj komisiji

"Situacija je mučna i teško je gledati ljude koji traže elementarno ljudsko dostojanstvo, odnosno da im se pošteno plati ono što su zaradili. To je apsolutni prioritet, plaća za 4500 radnika Istre i Kvarnera koji rade u našim škverovima", rekao je Bernardić novinarima.

Odlazak uprave nitko ne spori, samo će se postaviti pitanje mjesecima i godinama kako je do takvog stanja uopće moglo doći, što je svemu tome prethodilo i tko je odgovoran za to, kazao je Bernardić dodavši kako je SDP-ov zadatak raditi pritisak na Vladu kako bi radnici dobili svoje plaće, jer se oni s pravom pitaju "di su pare"

VIDEO Prosvjed radnika Uljanika u Puli

Smatrajući kako najveći dio odgovornosti snosi sadašnja Vlada jer je, kako tvrdi, u zadnje dvije godine ignorirala izvještaje i podatke koji su govorili o stanju u Uljaniku, Bernardić je ustvrdio kako je upravo bivša SDP-ova Vlada uspjela riješiti probleme brojnih hrvatskih brodogradilišta i poravnati dugove, no problemi su ponovno počeli 2016. godine.

"Strateški interes Hrvatske je zadržati brodogradnju. Nije dobro u ovom slučaju da su Vlada i pulska vlast zadnjih godinu dana znale za probleme u Uljaniku, a ništa nisu poduzele Sada je za sastanke u Bruxellesu kasno, na to je trebalo misliti prije godinu dana", ocijenio je predsjednik SDP-a.

VIDEO Polazak radnika Uljanika za Zagreb

Pozvao je Vladu i pulsku Gradsku upravu, te ostale vlasnike da zajednički pronađu model za donošenje i provedbu plana za restrukturiranje jer bez toga neće biti moguće održati brodogradnju.

"Od Vlade očekujem istu razinu odgovornosti i angažiranosti koju je pokazala u slučaju Agrokor iz jednostavnog razloga što je država u Uljaniku vlasnik skoro 25 posto dionica, dok u Agrokoru nije bila niti jedne", poručio je Bernardić.

Pula: prosvjed radnika Uljanika Ivan Hrstić Kako je Uljanik vratio Istru u Hrvatsku

Bandić: Ovo je otužno i smiješno

Predsjednik Strane Rada i solidarnosti Milan Bandić u četvrtak je poručio da radnicima brodogradilišta plaću treba isplatiti i hrvatsku brodogradnju spasiti.

"Ovo sve što se događa dva tjedna u Hrvatskoj je pomalo otužno i smiješno. Ono što ja mogu poručiti kao čovjek koji ima puno godina i utakmica u nogama da pogađanja oko plaća radnicima Uljanika, 3. maja ili bilo kojeg brodogradilišta u Hrvatskoj nema. Radnicima plaću treba isplatiti. Drugo - hrvatsku brodogradnju treba spasiti i treće - na mala vrata nam se čarobnim štapićima nude rješenja, a to su špekulanti koji žele doći do najatraktivnijeg zemljišta u morskom pojasu", rekao je Bandić na konferenciji za novinare.

1 / 5
Milan Bandić o Uljaniku

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Bandićeve stranke Ljubo Jurčić istaknuo je kako Hrvatska spada u mali broj zemalja koja ima sposobnost, tj. znanje, iskustvo, stoljetnu tradiciju i infrastrukturu za proizvodnju velikih brodova.

Rekao je kako se često priča o subvencijama i odluci Europske komisije kao da ona odlučuje o sudbini hrvatske brodogradnje, što je potpuno pogrešan osjećaj, jer EK ili EU samo propisuju što je dozvoljeno i što nije dozvoljeno.

Poručio je da je rješenje problema hrvatskih brodogradilišta i razvoj hrvatske brodogradnje zadatak hrvatske Vlade.

VIDEO Štrajk radnika Uljanika pred Banskim dvorima

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • Hrabraja:

    kako moze strateški interes drzave biti grana privrede koja konstantno radi s gubitkom

  • Hrvatska:

    Hahahahhahaha

  • Mijat vrdoljak:

    Ne kužim SDP je riješio probleme hrvatske brodogradnje, otkud sada problemi ako su riješeni.