Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP prozvao Vladu

Bauk: Očekujem da netko iz HDZ-a, kao Katon kaže 'uostalom Povjerenstvo treba razoriti'

Konferencija SDP-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
25.09.2019.
u 12:03

Mi smo uvijek znalo prepoznati devijacije u HDZ-u, to smo i pokazali s četiri zahtjeva za opozive ministara ovoga ljeta i sva četiri su prihvaćena, i kada vidimo što se radi imamo motiva da ih i dalje na to upozoravamo, kazao je Bauk

Suočeni smo s opstrukcijom rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od strane predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je podnio zahtjev za izuzećem predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković zato što je radila u HUP-u čiji je glavni financijer bio Agrokor, podsjetio je danas predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk uoči večerašnje rasprave o SDP-ovom prijedlogu izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Predložili su, podsjetimo, da se definiraju razlozi za izuzeće i tko i u kojem roku o tome odlučuje, jer zbog nepostojanja te regulacije, naglašava Bauk, već je tri mjeseca zastoj u postupku protiv premijera.

- Predsjednik i članovi Povjerenstva moraju se izuzeti od odlučivanja u predmetu ako su u srodstvu ili posvojiteljskom odnosu s dužnosnikom, bliskom osobnom odnosu, u gospodarskom ili drugom poslovnom odnosu, a ako se članovi Povjerenstva sami ne izuzmu, o tome će odlučiti Visoki upravni sud u roku od osam dana – objašnjava Bauk. Najavio je i amandmane na Vladin prijedlog izmjena istog Zakona koji bi se sutra trebao raspraviti, a tražit će da dužnosnici Europskog parlamenta i Europske komisije također budu dužnosnici u smislu Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kao i da se nedostavljanje dokumentacije kažnjava s 550 tisuća kuna.

- S obzirom na sve češće pokušaje osporavanja ovlasti Povjerenstva i opstruiranja u radu, očekujem da netko iz HDZ-a, kao Katon kaže „uostalom, Povjerenstvo treba razoriti“. Slažem se s Plenkovićem da njegovoj Vladi i HDZ-u ne treba lijepiti etikete korupcije, jer to što se tamo događa ne može se nazvati etiketom nego dijagnozom, a terapija koju za tu dijagnozu provodi Plenković je potpuno kriva. Mi smo uvijek znalo prepoznati devijacije u HDZ-u, to smo i pokazali s četiri zahtjeva za opozive ministara ovoga ljeta i sva četiri su prihvaćena, i kada vidimo što se radi imamo motiva da ih i dalje na to upozoravamo – kaže Bauk-

Njegov stranački kolega i predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović smatra da je HDZ okovan sukobom interesa.

- Taj je okov najteži teret za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj. Korupcija je bolest koja je ozbiljno zahvatila naše društvo i protiv nje se možemo boriti jedino beskompromisno. U toj je borbi ključno ukloniti HDZ-ov virus korupcije koji je ključni uzročnik korupcije, ali i uzročnik gubitka povjerenja u institucije. Zbog toge će SDP krenuti s nizom antikorupcijskih zakona kojima će pokazati da se može boriti protiv korupcije i prijeći s riječi na djela. Korupcija je izjela budućnost mladima i ukrala dostojanstvo starima – rekao je Jovanović. HDZ ne može protiv sebe, nastavlja, jer su sukob interesa i korupcija utkani u njihov genetski kod što pokazuje i fešta nakon oslobađajuće presude Božidaru Kalmeti, iako su dokazani korupcija i mito.

Osvrnuo se na slučaj predsjednik Županijskog suda Ivana Turudića, koji je bježao pred policijom.
- Sudačka dužnost je još časnija od zastupničke i on više ne može biti sudac – zaključuje.

Ključne riječi

Komentara 4

IV
IvoDivo
15:27 25.09.2019.

Zločinačku partiju nastalu na komunističkoj partiji na čelu sa najvećim zločincem titom treba razoriti. Ceterum censeo partiam comuniaram esse delendam

Avatar VinkoL
VinkoL
15:52 25.09.2019.

Srpska "demokrtska" partija opet pametuje.

KA
Kal
18:40 25.09.2019.

Jeli ono Jovanović bio obezbjedio sebi neko mjesto dok je bio ministar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije