Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVDA Mlade obitelji ogorčene što cijene rastu, a plaće ostaju iste

'Baš nas briga za inflaciju kad živimo s 2100 kuna mjesečno'

familija-new.jpg
import
26.07.2008.
u 19:36

Mlade obitelji s kojima smo razgovarali prijeteća inflacija ne zabrinjava. Popratne pojave toga pojma čine im se daleko i kao da nemaju puno veze s njihovom svakodnevicom. Filozofija većine je "kako svi, tako ćemo i mi ". Neki kažu da ionako imaju previše problema, da bi još time opterećivali.  

To je jako bezobrazno 
U medijima se stalno spominje inflacija, ali, iskreno, o tome ne razmišljam. Zabrinjava me i nervira što cijene idu gore, a plaće ostaju jednake. To je jako bezobrazno, smatram da bi država trebala učiniti nešto više u vezi s tim.

No, oni se samo brinu za sebe  kaže Mirjana Jarec, 28-godišnja porezna referentica, koja je trenutačno na rodiljskom dopustu. Zbog tromjesečnog sina Petra još dobiva punu naknadu od četiri tisuće kuna. Njezin suprug Emanuel radi u osiguranju. Njihova su ukupna mjesečna primanja oko 9 tisuća.

Imamo sreću što živimo na selu, pa ne kupujemo mrkvu, krumpir i ostalo povrće. Jednom mjesečno izdvojimo tisuću i pol kuna, odemo u veći trgovački centar i opskrbimo se ostalim namirnicama. Plaćamo i dva kredita jer smo nedavno uređivali stan. Svakodnevno kupujemo samo kruh, mlijeko i novine  kaže Mirjana.

Šesteročlana obitelj Nikola iz zagrebačke Jazbine posljednje četiri godine živi kao podstanari. Grad Zagreb plaća im stan i režije, a od socijalne pomoći mjesečno dobivaju 2100 kuna.  S tim živimo cijeli mjesec, ne pitajte kako!

I kako da se onda još brinem za inflaciju?  pita se Marija Nikola. Svaki dan odlazi u pučku kuhinju, pa donese nešto kući.  Jedemo uglavnom tjesteninu, krumpir, rižu... Meso kupujemo vrlo rijetko. Djeci nikad ne možemo dati novac za slatkiše, niti slične stvari. Školske izlete plaća im škola  kaže Marija Nikola.

Dvanaestogodišnja Mirjana, 11-godišnji Mario, 9-godišnja Kristina,  i 8-godišnji Anton, unatoč tome, djeluju sretno. Mirjana i Kristina obožavaju ići u školu u kojoj imaju puno prijatelja. Kristina uči po cijele dane i želi biti liječnica "da pomaže ljudima", a Mirjana bi voljela biti frizerka.

Božja pomoć
Maron i Zdravka Krstanović iz Maksimira imaju čak osmero djece, najstariji Ante ima 20 godina. Krstanovići se nimalo ne boje inflacije.
 
Privatnik sam, bavim se građevinom, pa nas inflacija zaobilazi. Naime, paralelno s ostalim cijenama rastu i naše. Doduše malo sporije, ali ipak idu gore  kaže Maron. Problem u Hrvatskoj nije inflacija nego što neki ljudi ne žele raditi.
 
Znam da danas nije lako živjeti, ali plašiti se ne treba ničega! Treba samo raditi i uzdati se u Božju pomoć.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije