Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Premijer nije pristao na ultimatum'

Bačić: Smjena Kuščevića nema veze s ultimatumom HNS-a

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.07.2019.
u 11:32

Premijer nije pristao na ultimatum i, koliko ja znam Andreja Plenkovića, on nikada ne postupa na temelju ultimatuma, to odbacujem, jako dobro ga poznajem, rekao je Bačić

HNS ostaje u Vladi jer smjena Lovre Kuščevića nema nikakve veze s njihovim ultimatumom, a do petka bi se u Saboru trebao potvrditi novi ministar uprave, poručio je danas predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

– Mislim da bismo zadnjeg dana Sabora, na glasovanju u petak u ovoj ljetnoj sjednici Sabora trebali imenovati novog ministra uprave – rekao je Bačić danas novinarima u Saboru dodavši kako je na predsjedniku Vlade da odluči tko će biti ta zamjena. Kako i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe stupa 18. rujna, Bačić naglašava kako još uvijek ima dovoljno vremena za njenu zamjenu.

– A kada će premijer predložiti novog ministra ili ministricu, pričekat ćemo još nekoliko dana da vidimo hoće se imenovati još na ovoj sjednici – kaže Bačić.

Ne prihvaća tezu da je HDZ pristao na ultimatum HNS-a koji je tražio odlazak Kučevića.

– Premijer nije pristao na ultimatum i, koliko ja znam Andreja Plenkovića, on nikada ne postupa na temelju ultimatuma, to odbacujem, jako dobro ga poznajem. Nije odstupanje s pozicije ministra uprave bio razlog ultimatum ili stav HNS-a, kada bismo pristali na ultimatum bilo koje stranke u koaliciji, radije bismo išli na izvanredne parlamentarne izbore nego što bismo protiv svog uvjerenja mijenjali ministre i dužnosnike iz kvote HDZ-a zato što se ne sviđaju nekome. Nismo pristali na ultimatum, ministar je ponudio ostavku i vrlo jasno rekao zašto to radi, jer okolnosti, teret koji se stavlja na njegova leđa, prema njegovim procjenama ne omogućuje normalan rad Vlade, opterećuje rad Vlade, s čime se slažem. S druge strane, rekao je da želi zaštiti svoju obitelj i da jednostavno više nije moguće u takvim okolnostima normalno obavljati dužnost ministra uprave i s time se apsolutno slažem. U trenutku kada se ni s čim drugim ne možete baviti nego odgovorima, reakcijama na optužbe koje idu prema vama, vi u tom trenutku postajete teret i Vladi, i ne možete normalno obnašati tu funkciju i to je bio jedini razlog zbog čega je odstupio. Dakle, nije prihvatio ničiji ultimatum – objašnjava Bačić. Ipak priznaje da se HNS kao partner nije fer ponašao tražeći preko medija smjenu jednog ministra.

– Ne slažem se s takvim pristupom, to nije dobro, tako se ne razgovara s partnerom, bio on najveći ili najmanji. Mi u HDZ-u, kada bismo imali bilo što protiv nekog ministra koji ne dolazi iz naše kvote, to bismo rekli u četiri oka tom ministru, pa i toj stranci i ne bismo takve poruke slali preko medija. Ali kažem, to što je napravio HNS ni na kakav način nije povezano s ishodom – tvrdi. HNS ostaje u Vladi, nastavlja.

– Da, mi ćemo nastaviti raditi u Vladi s ovom vladajućom koalicijom, u petak ćemo izglasovati sve ono što smo stavili na dnevni red i raspravili i vidimo se najesen – najavljuje Bačić. Upitan zašto se čekalo mjesec dana s odlaskom Kuščevića, Bačić uzvraća kako za njega nije važno je li Kuščević ostavku dao pet dana prije ili poslije.

– Bitno je je li on napravio kazneno djelo ili nije. Važno je i to može li se uopće nositi s ovakvim teretom koji mu je stavljen na leđa kao ministru. Kada smo procijenili da to više nije moguće, kad je on sam vidio da to više nije moguće, premijer je prihvatio njegovu ostavku. Ja nisam pobornik da se sudi bez provjera svih činjenica, to sam mnogo puta rekao. Bez ičijeg ultimatuma, pritiska, odlukom HDZ-a donijeli smo ovakvu odluku – pojašnjava Bačić.

Kako je to da je Kuščević šteta Vladi i HDZ-u, ali nije Saboru u koji se sada vraća, zanima novinare.

– To je dobro pitanje, no vrlo dobro znate da ministar ima neotuđiv mandat. Može podnijeti ostavku, a ministar Kuščević podnio je ostavku i vratit će se u Sabor – uzvraća Bačić. Ne može Kuščević u Saboru pripadati "nekim drugim strujama" jer, uvjerava, u Klubu HDZ-a nema različitih struja kad je u pitanju rad Vlade i funkcioniranje Sabora.

– Mislim da gospodin Plenković sjajno vodi Vladu RH, mislim da je ovo jedna od najboljih, ako ne i najuspjelija Vlada, o čemu svjedoče svi važni makroekonomski pokazatelji i mislim da bi to trebalo biti u fokusu naših građana. Prema tome, takav rad Plenkovića svakako je valoriziran i cijenjen u HDZ-u i njegova je pozicija iznimno čvrsta i nema nikakvih dilema oko toga kako on vodi HDZ. Vlada radi dobro, što je nama u HDZ-u najvažnije. Mislim da je Andrej Plenković svojim brojnim postupcima dokazao da je itekako odlučan onda kad to treba – naglašava Bačić.

Kako se Kuščevićeva ostavka odnosi i na dužnost političkog tajnika HDZ-a, treba tražiti i tu zamjenu, no Bačić poručuje kako tu nisu ograničeni nekim rokovima pa ima vremena za tu odluku.

Komentara 18

LI
LizaLimenni
12:28 09.07.2019.

Pravi hdzenjara. Laze da ne trepne

AV
Avaz
13:22 09.07.2019.

Lipi pozdrav nadam se da si ti sljedeći

RE
realisticki
10:14 09.07.2019.

Branko Bačić je jedino živo biče u RH koje vjeruje u svoju ličnu političku filozofiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije