Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobavljač za Kijev

Azijska zemlja veliki saveznik Ukrajine? Smatra se da je iz nje poslano streljivo

A view shows destroyed Russian tanks and armoured vehicles, amid Russia's invasion of Ukraine, in the recently liberated town of Lyman
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
1/5
07.10.2022.
u 23:58

Zračna misija C-17 Pakistan-Rumunjska izvršila je ukupno 12 naleta tijekom 15 dana. Prema mišljenju stručnjaka, to implicira da je Ujedinjeno Kraljevstvo isporučivalo Ukrajincima vojne zalihe.

U ratu protiv Rusije, Ukrajina je pretežno dobivala velike količine oružja od SAD-a i NATO saveznika. Međutim, Pakistan je, također, postao dobavljač streljiva za Kijev.

- Ovo je topnički rat koji gubimo, Ukrajina ima jedno topničko oružje na 10-15 ruskih i gotovo smo potrošili svo streljivo - rekao je u lipnju Vadym Skibitsky, zamjenik šefa vojne obavještajne službe Ukrajine. Samo nekoliko mjeseci nakon sukoba, Ukrajina je iscrpila svoje zalihe topništva iz sovjetske ere i uvelike se oslanjala na streljivo koje su joj osiguravali saveznici. Iako su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u Europi već isporučivali granate Ukrajini, također su primijetili da njihove vlastite zalihe nestaju zabrinjavajućom brzinom, navodi The EurAsian Times.

Od 6. kolovoza, više web stranica za praćenje letova otkrilo je da Kraljevske zračne snage Ujedinjenog Kraljevstva često lete iz Rumunjske u zračnu bazu Nur Khan u Rawalpindi, u Pakistanu. To se dogodilo nekoliko dana nakon što je Britanija objavila da će Ukrajini isporučiti više od 50.000 topničkih granata nalik onima koje je koristio Sovjetski Savez.

General Qamar Javed Bajwa, načelnik pakistanske vojske, također je nedavno putovao u Veliku Britaniju u sklopu svog službenog inozemnog posjeta. Zračna misija C-17 Pakistan-Rumunjska izvršila je ukupno 12 naleta tijekom 15 dana. Prema mišljenju stručnjaka, to implicira da je Ujedinjeno Kraljevstvo isporučivalo Ukrajincima vojne zalihe.

Prema izvješćima, zrakoplov je prevozio topničko streljivo HOW HE-D30 kalibra 122 mm koje proizvodi Pakistan Ordnance Factories (POF). Naime, POF proizvodi metak HOW HE-D30 kalibra 122 mm iz sovjetske ere, koji ispunjava NATO standarde. Projektili su polufiksno haubičko streljivo.

Godine 2021. Pakistan i Ukrajina odlučili su produbiti svoju vojnu suradnju, posebno u razmjeni obavještajnih podataka i protuterorističkim operacijama. Pakistan je navodno želio unaprijediti obrambenu suradnju s Ukrajinom putem prijenosa tehnologije i zajedničkih ulaganja, budući da obje strane mogu steći iskustvo jedna druge.

U kolovozu je ministar vanjskih poslova Ukrajine pohvalio Pakistan. Naime, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je da bilateralni odnosi dviju nacija imaju "veliki potencijal" te dodao: "Očekujemo veću solidarnost Pakistana za Ukrajinu".

Francuski mediji također su izvijestili da su Sjedinjene Države, Pakistan i Ujedinjeno Kraljevstvo možda sklopile trilateralni sporazum o prodaji streljiva Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom ljeta. Odluka o uspostavi trilateralnog sporazuma mogla bi biti postignuta u zamjenu za odobrenje zajma MMF-a Pakistanu od 1,2 milijarde dolara.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

>> POGLEDAJTE I VIDEO EMISIJU Dea Redžić i Mario Kovačević: Hrvatski hit trener pobjegao iz opkoljenog Sarajeva, sad prijeti Hajduku i Dinamu 

Komentara 6

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:02 08.10.2022.

Pakistan veliki saveznik, a Britanci kupuju i voze. Dajte najte.

XA
xaron
06:28 08.10.2022.

Pakistan saveznik Ukrajine ? Pa oni samo prodaju municiju, kao što su nama prodavali Rusi i Ukrajinci a mada nam nisu ni blizu bili saveznici.

Avatar patkovic
patkovic
06:41 08.10.2022.

musk drži ključeve rata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije