Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bauk: U hrvatskom društvu postignut je ustavni konsenzus oko Istanbulske konvencije

Jako je važno da HDZ prestane koketirati s krajnjom desnicom i podilaziti joj, kaže Bauk
13. travnja 2018. u 13:18 3 komentara 431 prikaza
Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik saborskog Kluba SDP-a Arsen Bauk u petak je nakon glasanja u Saboru istaknuo kako su se potvrdila njegova očekivanja da će Istanbulska konvencija biti ratificirana s više nego dvotrećinskom većinom zastupnika što, kaže, pokazuje da je u hrvatskom društvu oko Konvencije postignut konsenzus ustavnog karaktera.

Sabor izglasao Istanbulsku konvenciju i povjerenje ministrici Dalić Sabor Ovo su zastupnici koji su glasovali protiv Istanbulske konvencije, među njima i 14 HDZ-ovaca

"To pokazuje da je u hrvatskom društvu oko toga postignut konsenzus ustavnog karaktera, što je dobro i nadam se da neće biti daljnjih kompromisa s onima koji su Istanbulsku konvenciju koristili kao sredstvo za utjecaj na vlast i donošenje drugih odluka koje se tiču slobode pojedinaca poput prava žene na izbor, na medicinski potpomognutu oplodnju, prava istospolnih zajednica i druga", izjavio je Bauk novinarima.

Komentirajući razlike koje su se pokazale unutar HDZ-a u raspravi oko Istanbulske konvencije, čelnik SDP-ova kluba smatra kako je riječ o puno dubljim razlikama nego u drugim velikim strankama, te da je na njima da pronađu model kako će ih prevladati.

"Hoće li ih nadvladati da nastave dalje zajedno, različito, ili će im se dogoditi ono što im se obično dogodi, a to je da smjene predsjednika, izbace ga iz stranke i onda kao da ga nikada prije nije bilo, na njima je da odluče", kazao je Bauk. Izrazio je nadu da sukobi u HDZ-u neće biti kompenzirani važniji ustupcima u drugim zakonima, poput Obiteljskog, "na što mi iz opozicije moramo upozoravati i reagirati".

"Jako je važno da HDZ prestane koketirati s krajnjom desnicom i podilaziti joj te da na tragu umjerenih demokršćanskih, konzervativnih stranaka u Europi bude na braniku ljudskih prava i prava pojedinaca, a ne da koketira s onima koji rade na gušenju ili smanjenju tih prava", poručio je.

O glasovanju za opoziv Martine Dalić: Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka

Što se tiče glasanja o opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, koja je glasovima 76 zastupnika vladajuće nasuprot 71 zastupnika koji su glasovali za njenu smjenu dobila potporu Sabora, Bauk je rekao kako su se i na tom glasanju ispunila njegova očekivanja da će za oporbenu inicijativu glasati između 70 i 73 zastupnika.

Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka, ustvrdio je i dodao kako to pokazuje da su bili opravdanu svi oporbeni argumenti zbog kojih su tražili opoziv.

Arsen Bauk
1 / 47
Split - prosved protiv IK
Sabor Velikom većinom izglasana Istanbulska konvencija. Dalić tijesno dobila podršku Robert Jankovics ODLUKA O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI 'Glasovat ćemo po savjesti jer postoje prijepori i dvojbe što slijedi nakon usvajanja' Split - prosvjed protiv konvencije Protiv Konvencije Na rivi su bili Esih, Markić... Prosvjednici: Plenković nas zastupa sluganski!
CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar babas
  babas:

  Plenkijev HDZ preuzima dominaciju na lijevom centru,dobar dio SDPovih birača već je prešao HDZu.. Plenki je među SDPovcima popularniji od Bernabića,slična je situacija i sa haenesovcima. Mislim da će već na idućim izborima biti velike lijeve koalicije.

 • bakulušić:

  Mladen Schwartz je umro, Keleminac nema kontakte sa HDZ-om, Arsen Bauk ima priviđenja. Možda zbog ćinjenice da je Plenkovićev HDZ apsolutni vladar Hrvatske do sljedećih izbora a do tada od SDP-a neće ostati ni traga osim u arhivima.

 • zaokica:

  sto god bauk rekao desnica je uz one koji su i minimum desno ...lijevi su lijevi zlo zla povijest pokazala kao pa mozda gore nego fasizam ubijali da bi vladali ubijali radi ideologije