Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratificirana IK

Bauk: U hrvatskom društvu postignut je ustavni konsenzus oko Istanbulske konvencije

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.04.2018.
u 13:18

Jako je važno da HDZ prestane koketirati s krajnjom desnicom i podilaziti joj, kaže Bauk

Predsjednik saborskog Kluba SDP-a Arsen Bauk u petak je nakon glasanja u Saboru istaknuo kako su se potvrdila njegova očekivanja da će Istanbulska konvencija biti ratificirana s više nego dvotrećinskom većinom zastupnika što, kaže, pokazuje da je u hrvatskom društvu oko Konvencije postignut konsenzus ustavnog karaktera.

"To pokazuje da je u hrvatskom društvu oko toga postignut konsenzus ustavnog karaktera, što je dobro i nadam se da neće biti daljnjih kompromisa s onima koji su Istanbulsku konvenciju koristili kao sredstvo za utjecaj na vlast i donošenje drugih odluka koje se tiču slobode pojedinaca poput prava žene na izbor, na medicinski potpomognutu oplodnju, prava istospolnih zajednica i druga", izjavio je Bauk novinarima.

Komentirajući razlike koje su se pokazale unutar HDZ-a u raspravi oko Istanbulske konvencije, čelnik SDP-ova kluba smatra kako je riječ o puno dubljim razlikama nego u drugim velikim strankama, te da je na njima da pronađu model kako će ih prevladati.

"Hoće li ih nadvladati da nastave dalje zajedno, različito, ili će im se dogoditi ono što im se obično dogodi, a to je da smjene predsjednika, izbace ga iz stranke i onda kao da ga nikada prije nije bilo, na njima je da odluče", kazao je Bauk. Izrazio je nadu da sukobi u HDZ-u neće biti kompenzirani važniji ustupcima u drugim zakonima, poput Obiteljskog, "na što mi iz opozicije moramo upozoravati i reagirati".

"Jako je važno da HDZ prestane koketirati s krajnjom desnicom i podilaziti joj te da na tragu umjerenih demokršćanskih, konzervativnih stranaka u Europi bude na braniku ljudskih prava i prava pojedinaca, a ne da koketira s onima koji rade na gušenju ili smanjenju tih prava", poručio je.

O glasovanju za opoziv Martine Dalić: Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka

Što se tiče glasanja o opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, koja je glasovima 76 zastupnika vladajuće nasuprot 71 zastupnika koji su glasovali za njenu smjenu dobila potporu Sabora, Bauk je rekao kako su se i na tom glasanju ispunila njegova očekivanja da će za oporbenu inicijativu glasati između 70 i 73 zastupnika.

Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka, ustvrdio je i dodao kako to pokazuje da su bili opravdanu svi oporbeni argumenti zbog kojih su tražili opoziv.

Arsen Bauk
1/47

Komentara 3

BA
bakulušić
13:37 13.04.2018.

Mladen Schwartz je umro, Keleminac nema kontakte sa HDZ-om, Arsen Bauk ima priviđenja. Možda zbog ćinjenice da je Plenkovićev HDZ apsolutni vladar Hrvatske do sljedećih izbora a do tada od SDP-a neće ostati ni traga osim u arhivima.

Avatar babas
babas
10:45 14.04.2018.

Plenkijev HDZ preuzima dominaciju na lijevom centru,dobar dio SDPovih birača već je prešao HDZu.. Plenki je među SDPovcima popularniji od Bernabića,slična je situacija i sa haenesovcima. Mislim da će već na idućim izborima biti velike lijeve koalicije.

ZA
zaokica
22:06 13.04.2018.

sto god bauk rekao desnica je uz one koji su i minimum desno ...lijevi su lijevi zlo zla povijest pokazala kao pa mozda gore nego fasizam ubijali da bi vladali ubijali radi ideologije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije