Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI

'Glasovat ćemo po savjesti jer postoje prijepori i dvojbe što slijedi nakon usvajanja'

Robert Jankovics
Patrik Macek/PIXSELL
13.04.2018.
u 11:22

Na konferenciji za novinare uoči glasovanja predsjednik tog Kluba, zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics rekao je da su sinoć na klubu odlučili dati punu podršku ministrici Dalić jer se kriza u Agrokoru dobro rješava i jer smatraju da će Agrokor imati dobru budućnost

Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika glasovat će po savjesti o ratifikaciji Istanbulske konvencije, ali će svih sedam zastupnika u tom klubu glasovati protiv opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Na konferenciji za novinare uoči glasovanja predsjednik tog Kluba, zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics rekao je da su sinoć na klubu odlučili dati punu podršku ministrici Dalić jer se kriza u Agrokoru dobro rješava i jer smatraju da će Agrokor imati dobru budućnost.

- Kada je u pitanju ratifikacija Konvencije, glasovat ćemo po savjesti jer postoje prijepori i dvojbe što slijedi nakon usvajanja – kazao je Jankovics.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji nije zastupnik u Saboru, ali član njegove stranke Kažimir Varda jeste, kazao je da je on osobno protiv konvencije, ali dopušta zastupnicima da sami odluče kako će oni glasovati.

- Uvjereni smo kako u našem društvu postoji suglasnost o potrebi ulaganja dodatnog napora u sprječavanju, kažnjavanju i iskorijenjivanju nasiljanu obitelji, posebice učestalog nasilja nad ženama. Žestoke rasprave u javnosti, masovni prosvjedi i različita tumačenja ukazuju kako su dijelovi Istanbulske konvencije dvojbeni, nejasni i višeznačni, čime je plemenita namjera suzbijanja nasilja i zaštite žena kontaminirana i kompromitirana – kazao je Bandić te dodao kako znatan dio hrvatskih građana smatra da se ratifikacijom IK unosi neznanstvena i nadasve štetna rodna ideologija koju je papa Franjo nazvao "ideološkom kolonizacijom" pa te strahove, naglašava, ne smije ignorirati.

- U suprotnom bismo u budućnosti mogli snositi posljedice nedovoljno osviještenih odluka i ozbiljnih društvenih razdora. Smatramo kako svim odlukama i potezima koji unose razdor i podjele u društvu tremo pristupati s dužnim oprezom, tim više što nam je zemlja opterećena mnogobrojnim problemima od vitalnog nacionalnog interesa. Bilo bi puno mudrije i korisnije raspravljati i tražiti rješenja za probleme poput demografske krize, iseljavanja mladih, jačanja gospodarstva, strukturalnih reformi... - pojašnjava Bandić te zaključuje kako radi stabilnosti države i prijeko potrebnog sklada u društvu smatraju da se izglasavanje ratifikacije treba odgoditi dok se ne rasprave i riješe sva oprečna pitanja.

Uz Jankovicsa, na konferenciji za medije su bili reformist Darinko Dumbović, manjinski zastupnici Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, Ermina Lekaj Prljaskaj te Kažimir Varda iz Bandićeve stranke koji su dio istog kluba, no nisu željeli još otkriti kako će glasovati.

Komentara 4

GV
golub Vaso
11:31 13.04.2018.

svi kupljeni kao pupavka

DU
Deleted user
12:03 14.04.2018.

Covjek moze sve u zivotu izgubiti osim svog ponosa i dostojanstva. Bolje je jednom posteno umrijeti nego cijeloga zivota umirati od straha.

OD
odisej22
23:33 13.04.2018.

Jankovicsu,nije ti bilo prijepora kad si kupovao Rome ,Hrvate i Srbe za 200 kuna .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije