Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeno je

Armenija postala članica Euroazijskog ekonomskog saveza

Serzh Sargsyan
Foto: Reuters/PIXSELL
02.01.2015.
u 13:46

Mediji prenose izjavu predsjednika Armenije, Sergea Sarkassiana kako njegova zemlja prepoznaje Euroazijski ekonomski savez "kao glavnu formu razvoja predvidljivih i maksimalno korisnih odnosa

Armenija je danas i formalno postala članica Euroazijskog ekonomskog saveza nakon što je u listopadu prošle godine potpisala sporazum o priključenju države zajednici Rusije, Bjelorusije i Kazahstana.

Mediji prenose izjavu predsjednika Armenije, Serzha Sargsyana kako njegova zemlja prepoznaje Euroazijski ekonomski savez "kao glavnu formu razvoja predvidljivih i maksimalno korisnih odnosa, utemeljenih na načelima slobodnog trgovanja, usluga, kapitala i radne snage".

Armenija, inače, nema zajedničku granicu s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom, ali to neće spriječiti  integriranje "u jedan sustav reguliranja, prometa, energetike, telekomunikacije, financija" na području ovog saveza

>>Ukrajinski veleposlanik: I u Ukrajini je Putin bio popularan sve dok nije krenuo na Krim

Komentara 94

BF
brkonja fra brkati
14:07 02.01.2015.

Armenci imaju priliku gledati od čehga su pobjegli i od koga su se spasili.**********Ukrajinski premijer, Arseniy Yatsenyuk predstavio je parlamentu ekonomski program za 2015.-2020. godinu, parlament ga je prihvatio. U programu se po diktatu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih međunarodnih vjerovnika pretpostavljaju ekstremne mjere štednje. Glavni ciljevi ekonomskog programa uključuju privatizaciju državnog vlasništva na velikoj razini pod odgovarajućim uvjetima, de-monopolizaciju ekonomije, kapitalizaciju državnih banaka, financijsku rekonstrukciju naftne i plinske kompanije u državnom vlasništvu, Naftogaz, rekonstrukciju pravnog sustava, reformu policije i poduzimanje napora za stjecanje energetske neovisnosti.Sve u svemu u sljedeće dvije godine državni proračun mora se smanjiti za deset posto u odnosu na zemljin bruto domaći proizvod. Ne iznenađuje kako će se najviše rezati u području socijalnog sektora. Deset posto državnih službenika suočit će se s otkazom dok će zdravstveni i obrazovni sustav proći djelomičnu privatizaciju. Doći će i do velike reforme zemljinog rudarskog sustava, dok će 32 neprofitabilna rudnika prestati s djelovanjem. Istovremeno će se napustiti neki porezi dok će se zatvoriti brojne institucije za regulaciju poslovnih aktivnosti.Uz militarizaciju ukrajinskog društva, vlasti potiču nacionalizam, dok je veliki broj politika reda i zakona usmjeren prema pojačavanju desničarskih osjećaja i gušenju bilo kakvog otpora prema vlasti. Nacionalna i domoljubna edukacija uvrštena je u obvezatan obrazovni program svih školskih ustanova. Pojavili su se i planovi o izgradnji sigurnosnog zida na granici s Rusijom.Druge legislativne reforme uključuju povećanje dobi za ulazak u mirovinu na 65 godina za oba spola, zatvaranje brojnih obrazovnih ustanova i knjižnica. Besplatna hrana za učenike osnovnih škola i pacijente u bolnicama također se ukida, kao i besplatno sudjelovanje u sportskim aktivnostima za mlade. Donijeti će se i ustavni amandmani kojima će se zaobići ustavom zajamčeno pravo na besplatno osnovno školovanje, koje će se s dosadašnjih jedanaest smanjiti na devet godina, ukida se i besplatna liječnička skrb, dok se istovremeno broj parlamentarnih zastupnika smanjuje s dosadašnjih 450 na 150.( najbolje da ustavnim amandmanom izglasaju da zastupnici moraju biti isključivo khazarski cionisti,kao Porošenko i Jatsenjuk ) Čini se kako novu Ukrajinu čeka "svijetla budućnost" pod monitoringom zapadnih financijskih institucija.

BF
brkonja fra brkati
14:38 02.01.2015.

Sigurno nije interesantno čitati svakodnevne besmislice plaćenih klonova,kojima je u opisu posla dezinformiranje I iskrivljavanje stvarnosti,Nije sporno da je Rusija saveznica Armenija.No to savezništvo datira iz nekih davnih vremena,Armenci još pamte genocid i pokolj koji je Turska napravila nad Armencima,kaoao što pamte i svoju slobodu,koju im je osigurala Rusija, nakon što je pobjedama u ratovima protiv Osmanlija,potisnula Tusrke I njene imperijalne pohode.A "trkeljanje" o Ukrajini,MMF-u i dužničkom ropstvu je samo slika i prilika neoliberalnog korporativnog fašizma i što se događa državama koje takav sustav okupira.Cionist i scijentolog Yatsenjuk , treći dan nakon što su ga CIA i cionisti instalirali za premijera Ukrajine,prebacio oko 50 tona ukrajinskih zlatznih rezervi u SAD po nalogu ciobansktera iz MMF-a. Naravno da su najbitnije stvari po opstanak jednog naroda po navpodima klonova "trkeljanje" jer je za njihove nalogodavce dužničko ropstvo jedino poželjno stanje za sve narode pod njihovim robovlasništvom.

Avatar d-ano
d-ano
15:02 02.01.2015.

Osobno bi napravio savez i sa Rusima ionako nas Eu smatra nebitnim balkanskim faktorom koji kad im povremeno zatreba da olaksaju vlastite tegobe ili da pokazu kako smo zaostala balkanska plemena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije