Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poljska

Amerikanci su nas izdali, nisu nas zaštitili od ruske prijetnje

Komorowski (1)
Reuters/Pixsell
VL
Autor
Željko Trkanjec
07.08.2012.
u 22:00

Proturaketni štit: Obama je odustao od njega jer je želio “resetirati” odnose s Moskvom, što se baš i nije svidjelo Varšavi

Sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o razmještanju proturaketnog sustava u Poljskoj bio je pogreška, izjavio je u intervjuu za ugledni magazin Wprost poljski predsjednik Bronislaw Komorowski. Poljska treba, dodao je, svoj vlastiti sustav za zaštitu od raketnih napada te da bi on morao biti dijelom europskog raketnog štita pod okriljem NATO-a.

Romneyevo obećanje

Komorowski je istaknuo kako Poljska ne smije biti ovisna o promjenama u američkoj politici te mora sama imati sustav koji će joj pružati zaštitu od mogućih raketnih napada.

Naime, poljski se predsjednik prošli tjedan susreo s republikanskim predsjedničkim kandidatom Mittom Romneyem koji je najavio da će se, ako bude izabran, vratiti postavljanju antiraketnog štita u Poljsku. Taj je plan bivšeg predsjednika Georgea W. Busha bio jedan od elemenata koji su izazvali pogoršanje američko-ruskih odnosa u njegovu drugom mandatu pa je novi predsjednik Barack Obama odmah nakon stupanja na dužnost najavio “resetiranje” odnosa s Moskvom, što je uključivalo i odustajanje od štita, čime je pak omogućeno i sklapanje novog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja koji je potpisan u Pragu.

Komorowski je istaknuo kako je Poljska za takvu promjenu američke politike platila preveliku političku cijenu i da se takvo što više ne smije dogoditi. Ako Obama pobijedi, jasno je da od štita neće biti ništa i to Poljsku, koja i dalje najveću ugrozu svojoj sigurnosti vidi u Rusiji, čini istinski nezadovoljnom.

– Danas imamo zastarjele sustave koji su sve manje prikladni za obranu zemlje – rekao je poljski predsjednik.

Vlastiti raketni štit

Predstavnici vlade i oporbe reagirali su pozitivno na predsjednikovu inicijativu. Predsjednik parlamentarnog odbora za obranu Stefan Niesiolowski smatra da Poljska raspolaže tehničkim mogućnostima potrebnima za stvaranje takvog sustava. Bivši zamjenik ministra vanjskih poslova u nacionalno-konzervativnoj vladi Witold Waszczykowski izjavio je pak kako je potreba izgradnje vlastitoga raketnog štita sama po sebi razumljiva.

Komentara 26

Avatar Joja
Joja
09:10 08.08.2012.

Poljaci ne brinite, Rusi su se valjda opametili, nisu ko braca im Srbi

UK
Ugo Kajvez2
22:50 07.08.2012.

A jeste turci ******** kako mogu biti tako naivni da misle da im neće se vratiti milo za drago !? ................... pa zasluže da se druže sa hrvatima na alki .................

VK
vražje_kopito
09:26 08.08.2012.

Ako Rusi napadnu Poljsku to sigurno neće biti dalekometnim raketama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije