Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detektiran jod-131

Amerikanci poslali avion poznatiji kao 'Njuškalo': Je li u Europi zbog povišenih razina radijacije?

Njuškalo
screenshot/youtube
23.02.2017.
u 09:19

Glasnogovornik američkih zračnih snaga odbacio je tvrdnje da je zrakoplov poslan zbog misterioznog povišenja razine radijacije diljem Europe u proteklim mjesecima.

Američki vojni zrakoplov WC-135W Constant Phoenix, specijaliziran za otkrivanje nuklearnih eksplozija iz zraka i praćenje razine radijacije, sletio je u zračnu bazu Surrey u Velikoj Britaniji, potvrdio je glasnogovornik Britanskog vojnog zrakoplovstva Independentu

Na putu je prema Norveškoj i Barentsovom moru sjeverno od ruskog teritorija u Arktičkom krugu, piše The Aviationist. WC-135 može detektirati i identificirati nuklearnu eksploziju iz zraka te je u prošlosti korišten za praćenje razina radioaktivnosti nakon nuklearnih incidenata kao što je bio onaj u Černobilu 1986. godine.  

Glasnogovornik američkih zračnih snaga odbacio je tvrdnje da je zrakoplov poslan zbog misterioznog povišenja razine radijacije diljem Europe u proteklim mjesecima. Tvrdi kako je njegov dolazak u Europu ranije planiran te da on rutinski izvodi misije diljem svijeta.

Radioaktivni jod-131 pronađen je u Norveškoj

Radioaktivni jod-131 pronađen je u Norveškoj početkom godine i nakon toga je, u malim količinama, detektiran diljem Europe. Iako nije jasno kako se jod-131 našao u zraku i odakle je ispušten, teoretičari zavjera su odmah iznijeli svoju teoriju da je Rusija možda izvela tajni nuklearni test sjeverno od Norveške.

Jod-131 je najčešće povezuje s atomskim bombama, ali se koristi i za liječenje raka i drugih bolesti. Budući da je pronađen bez drugih tvari i vjerojatno je izoliran, veća vjerojatnost od nuklearnog testa je da je "iscurio" iz neke farmaceutske kompanije. 

Zrakoplov WC-135, koji ima nadimak "Njuškalo", ima posadu od 33 člana, no obično je u njemu manje ljudi zbog smanjenja rizika od izlaganja radioaktivnim materijalima.   

>>Zračenje u Fukushimi 18 puta jače no što se mislilo

>>Zbog povišene radijacije radnici britanskog nuklearnog postrojenja ostali kod kuće

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
11:59 23.02.2017.

vrijeme poluraspada joda 131 je 8 dana. to znači da se za 8 dana raspadne pola. idućih 8 dana još polovica preostale polovice. velite, početkom godine je zamjećeno? divno. i rusi su, kažete krivi? prekrasno. samo dokazi su vam neštom nešto slabi, brzo nestaju. nuklearne podmornice? ne koriste jod, niti ga ima u tom gorivu za njih... i tako, gdje smo ono stali? aha, dokaza znači nema, da bi se bilo što moglo potvrditi. što znači da se treba neka zapadna firma oprati odgovornosti za radioaktivno zagađenje. i inače je zbrinjavanje tog otpada jako skupo. zato i završava glavnina toga u vodama kod somalije. pa ne čudi da je tamo stalno građanski rat. uređena država bi lako stala na kraj odlaganju otpada sa bogatog zapada u njihove vode. ali mediji o tome ne smiju pisati. još jednom, vrijeme poluraspada je 8 dana. detektirano početkom godine. čudni su mi ti teoretičari zavjera. kako to da nisu optužili ameriku, englesku, njemačku? jel znate kolko su te zemlje u baltičko more bacile bačvi sa bojnim otrovima? ne znate, ili vas ne zanima. inače je jako čudno da japance nitko ne optužuje. jer njihova fukušima je nadmašila ukrajinski černobil za više od 100 puta što se tiče zagađenja. nedavno im je robot riknuo ni nakon pola sata unutra. ajd, spavajte i dalje, rusi su najveća opasnost za vas. amerikanci 'demokraciju' šire letcima, ne.... problem je što se zapale...

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:13 23.02.2017.

Objašnjenje je možda mnogo jednostavnije. Svojedobno je Sovjetski Savez vršio nuklearna ispitivanja na Novajoj Zemlji. U morskom području Arktika bile su havarije nekoliko podmornica s nuklearnim pogonom. Moguće je da su istjecali plinoviti radioaktivni produkti koji su ostali zarobljeni u ledu Arktika. Globalnim zatopljenjem i izravnim sjevernim strujanjem u prvoj polovici veljače dio oslobođenih radioaktivnih mjehurića došao je u atmosferu i prenešen je sjevernim vjetrovima prema jugu. I mjerni instrumenti su to detektirali.

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
18:26 23.02.2017.

Iznad Francuske nuklearke Njuškalo će dobiti prehladu i biti će mu nos začepljen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije