Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOD-131

Iznad Europe se pojavio radioaktivni oblak, znanstvenici složni oko uzroka

nuklearni otpad
Ilustracija: DPA/PIXSELL
21.02.2017.
u 17:51

Američke zračne snage zbog prisutnosti joda-131 odlučile su poslati posebnu letjelicu koja će istražiti slučaj i tragati za česticama.

Europski znanstvenici pokušavaju otkriti izvor manje količine nuklearne radijacije koja se tijekom siječnja pojavila iznad Starog kontinenta.

Francuski institut IRSN prije nekoliko dana izvijestio je o tragovima radioaktivnog joda-131 u atmosferi iznad Norveške, Poljske, Finske, Njemačke, Češke, Španjolske i Francuske. Od trenutka kada je taj oblak otkriven, razine su se vratile u normalu a znanstvenici još trebaju otkriti izvor radijacije. 

Iz norveške agencije NRPA kazali su za Motherboard Vice kako razine nisu predstavljale nikakav rizik za ljudsko zdravlje.

- Budući da je izmjeren samo jod-131, i nema drugih radioaktivnih tvari, mislimo da potječe iz farmaceutske tvrtke za proizvodnju radioaktivnih lijekova. Jod-131 se koristi za liječenje raka - kazala je Astrid Liland, voditeljica odjela za stanje pripravnosti u NRPA.

Ubrzo su se pojavile i glasine kako je za taj radioaktivni oblak 'kriva' Rusija te da je ona u tajnosti testirala nuklearno oružje u regiji Novaya Zemlya gdje je u povijesti provodila takve testove.

Da za radioaktivni oblak nije odgovornan nuklearni incident smatra i britansko Društvo za radiološku zaštitu (CFP) koje također prisutnost joda-131 povezuje s farmaceutskom industrijom. 

Američke zračne snage zbog prisutnosti joda-131 odlučile su poslati posebnu letjelicu koja će istražiti slučaj i tragati za česticama.

>> Radijacija u Fukushimi rekordna – čovjeka može ubiti za 20 minuta

>> Radijacija iz Fukushime stigla do sjevernoameričke obale

Komentara 7

OP
opančar
19:47 21.02.2017.

naravno za sve je Rus kriv ,pa kad naš planet odvali asteorid, bit će opet rusi krivi

VI
viluk007
19:13 21.02.2017.

zar nije prije mjesec dana bila objavljena vijest o nesreći u francuskoj nuklearci

PK
Pusa.Kesedzija
21:24 21.02.2017.

Januar a vijest tek sadc?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije