Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hillary u prednosti

Americi nedostaje samo dama i na čelu Bijele kuće

hillary clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
08.01.2014.
u 17:00

Janet Yellen preuzela financije, a Hillary Clinton sprema se postati predsjednicom najmoćnije zemlje svijeta

Amerika se okreće ženama! Mogu li žene promijeniti Ameriku i učiniti je boljom? Još nam jedino nedostaje žena u Bijeloj kući! To su samo neki od naslova i poruka koji se mogu pročitati u američkim novinama i na portalima nakon što je Senat u ponedjeljak potvrdio Obamino imenovanje 67-godišnje Janet Yellen na mjesto predsjednice Feda, središnje banke koja je jedna od najvažnijih američkih institucija i koja ima utjecaj na cijeli svijet.

Zna sve o burzama

Yellen, koja bi u Hrvatskoj po sili zakona morala u mirovinu zbog svoje dobi, u Americi je postala prva žena na vrhu Feda, i to od njegova osnutka prije 100 godina. Barack Obama je na prigodnoj svečanosti imenovanja Janet Yellen u Bijeloj kući poručio da je ona “dokazani lider i veoma kvalificirana za obavljanje ovog posla”. Uspjeh “odlučne žene sijede kose” s posebnom pažnjom i zadovoljstvom pratila je i njena vršnjakinja Hillary Clinton koja se “u sjeni”, dakle tiho ali sigurno, priprema za predsjednicu Sjedinjenih Država na izborima 2016. Janet Yellen članica je Demokratske stranke, a s Hillary se poznaje još od studija na prestižnom sveučilištu Yale.

Yellen će na mjestu predsjednice najmoćnije središnje banke na svijetu zamijeniti Bena Bernankea. Svi američki guverneri narodne banke ostali su zabilježeni u povijesti te zemlje jer oni odlučuju o rezanju kamata, kupovanju obveznica, određuju smjer državnih financija i gospodarstva. Janet Yellen dosad je bila potpredsjednice Feda. Za Yellen je glasovalo 56 senatora, uglavnom demokrata, dok je 26 republikanaca bilo protiv. Yellen je najavila oštru borbu protiv nezaposlenosti, za stabilne cijene i snažan američki financijski sustav.

– Ona zna kako funkcioniraju burze i ekonomija, i to ne samo u teoriji nego u životu – pohvalio ju je Obama. Yellen je radila kao docent na sveučilištu Harvard i potom na kalifornijskom Berkeleyu gdje je profesor emeritus ekonomskih znanosti. Tijekom drugog mandata Billa Clintona bila je u Vijeću gospodarskih savjetnika. Nakon imenovanja na dužnost u Fedu 2004. godine među prvima je javno progovorila o zabrinutosti zbog mogućih posljedica galopirajućih cijena stanova i sve “bezobzirnijeg” kreditiranja te da gospodarstvo vjerojatno neće moći apsorbirati šok.

Njena su se predviđanja obistinila kad je 2008. počela američka financijska i gospodarska kriza, najveća od velike depresije i prelila se na Europu i svijet. Obama je razmišljao Yellen ponuditi mandat šefice Feda u srpnju 2009., ali je tada drugi mandat dobio Ben Bernanke kojeg je Bijela kuća zadržala jer je “uspješno brodio kroz recesiju”. U rujnu prošle godine konačno je objavljeno da Relacije Summers, o kojem se ozbiljno špekuliralo kao Bernankeovu nasljedniku, neće dobiti tu dužnost.

Moćnija i od Merkel

– Yellen je upalila alarm najavljujući krizu na stambenom tržištu te onu na financijskom tržištu prije recesije. To je žena koja vidi stvari bolje od nas – pohvalio ju je Obama. Janet Yellen postala je najmoćnija žena svijeta, američki novinari opisuju je i kao utjecajniju od čelične dame 21. stoljeća Angele Merkel nadajući se da će svojom profesionalnošću, providnošću, ali i bliskošću s predsjednikom i Demokratskom strankom uspjeti potaknuti pozitivne trendove na financijskom i gospodarskom tržištu.

Ti bi rezultati svakako bili vjetar u leđa i Hillary Clinton za osvajanje Bijele kuće jer žene na čelu najvažnijih institucija i države novi su prioritet zemlje koja je iscrpila sve druge političke inovacije nakon izbora prvog predsjednika Afroamerikanca koji nije, barem dosad, ostvario ono što se od njega očekivalo.

Komentara 4

DU
Deleted user
15:36 09.01.2014.

navijamo za Hillary

Avatar DonLon
DonLon
16:27 09.01.2014.

Hillary Clinton ce biti izuzetno jaka kao kandidat. Nadam se kako ce se odluciti za ovaj veliki korak.

Avatar Personal
Personal
21:45 08.01.2014.

Obamina vladavina se pokazala totalnom katastrofom - ekonomija je gore nego prije, državni dug je veći nego ikad, obećavao je završiti ratove u Iraku i Afganistanu, a nije, obećavao je zatvoriti logor Guantanamo, a nije, prisluškivanje građana i političara je otišlo dalje nego ikad, građanska prava Amerikanaca se smanjuju.... Hillary će to samo nastaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije