Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNS protiv nacrta nagodbe jer štiti banke, ne dobavljače

M. Vidaković: Kad smo trebali spašavati tvrtke, onda smo bili dobavljači, tražimo da to budemo i kada treba naplatiti dugove. Ramljak neće imati mirne blagdane
21. prosinca 2017. u 19:24 23 komentara 1984 prikaza
Ivan Vrdoljak
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poderana nagodba u direktnom televizijskom prijenosu, prijetnja bojkotom robe i demanti podrške nacrtu plana nagodbe reakcija je predstavnice dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Marice Vidaković na činjenicu da su u konačnom raspletu domaće tvrtke koje su poslovale s Agrokorom izvukle deblji kraj. Je li riječ o taktici dobavljača, koji su bili sigurni da će naplatiti i do 80 posto svojih potraživanja, u cilju da izbore bolju poziciju ili će se s izvanrednom upravom predvođenom Antom Ramljakom zaista zaratiti, vidjet će se u idućim danima, ali poruka je bila jasna – ovakvu nagodbu nećemo potpisati!

Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor NEĆE IĆI LAKO Marica Vidaković poderala Ramljakovu nagodbu!

Apsolutna dominacija

Ključni je problem u “tehnikaliji” koja dobavljače stavlja u znatno teži položaj nego što su očekivali. Naime, o otpisima tražbina, odnosno naplati dugova odlučivat će se na razini pojedine tvrtke, a ne cijelog Agrokora. Drugim riječima, ako ste vjerovnik Jamnice ili Leda koji imaju stabilno poslovanje, veću operativnu dobit i čija vrijednost kapitala nije znatno umanjena, mogli biste proći puno bolje nego onaj vjerovnik kojem je dužan Konzum koji nakon revizije ima negativan kapital, i to za 7,4 milijarde kuna. U velikim tvrtkama kažu da su tvrtke koje dobavljaju sirovinu ili robu za proizvodne tvrtke Agrokora poput Jamnice, Leda ili mesne industrije koncerna naplatile cijeli dug, dok su oni koji su isporučivali robu za prodaju na policama sada prisiljeni na otpise. Mnoge od tvrtki dobavljača su i konkurenti Agrokorovim proizvodnim tvrtkama što dodatno komplicira njihov položaj jer su financirali Konzum nauštrb svojeg poslovanja. Podsjetimo, konzultanti su osmislili takozvani vodopad naplate pri čemu su dobavljači u četvrtom redu naplate, a ispred njih su radnici, osigurani vjerovnici pa roll-up kreditori.

– Ovaj prijedlog nagodbe u neravnopravan položaj stavlja vjerovnike Agrokora. Kad smo trebali spašavati tvrtke, onda smo bili dobavljači Agrokora, inzistiramo da to budemo i kada treba naplatiti dugove. Autori nagodbe neće imati mirne blagdane – kazala je Marica Vidaković, prokuristica Kraša, pa naglasila da je Kraš osiguran i da se bori za interese cijele domaće proizvodnje, a ne tek za svoju tvrtku.

Ivan Vrdoljak
1 / 19
Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor

I predsjednik Uprave Podravke i prvi čovjek Udruge dobavljača Agrokora Marin Pucar izjavio je da dobavljačima ne odgovara nacrt nagodbe te poručio da su dobavljači jedinstveni protiv prijedloga. Dobavljače je naročito naljutila činjenica da je izvanredna uprava komunicirala da je vjerovničko vijeće podržalo nacrt nagodbe, što je dovelo Maricu Vidaković u “nezgodan” položaj. Ipak, bojkot isporuke robe, kojim prijete, naštetio bi najviše njima jer su dobavljači i banke novi vlasnici Agrokora, pa i Konzuma. Ramljak u prvim reakcijama na bijes dobavljača nije naznačio da bi se mogao promijeniti način naplate, već je zaključio da bi upravo okupljanje tražbina na kup bilo stavljanje pojedinih vjerovnika u nepovoljan položaj.

Početne pozicije

– Ovo su početne pozicije svih nas u kojima ima stvari koje nisu prihvatljive i o kojima ćemo razgovarati sljedeća tri do četiri mjeseca. Nezadovoljstvo određene grupe vjerovnika bilo je očekivano – kazao je Ramljak. Dobavljači su, za razliku od ostalih vjerovnika, jedini koji su naplatili dio duga. Malim je dobavljačima isplaćeno više od 30 milijuna eura i njima je stari dug potpuno podmiren. Ostalim dobavljačima je podmiren dio duga za robu. U izvješću izvanredne uprave stoji da je alocirano oko 80 milijuna eura za plaćanje dugova, a tekuća isporuka roba plaća se redovno. Ukupno je dobavljačima isplaćeno više od milijarde kuna. Problem su mjenice koje su vezane za financijske instrumente. Na njima uglavnom nema pokrića, a veliki otpisi na njima ili njihovo neplaćanje znatno bi oštetili poslovanje najvećih domaćih industrija.

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Ivan Vrdoljak
1 / 59
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
Agrokorov logotip ZAGREBAČKA BURZA Obustavljeno trgovanje Agrokorovim dionicama Zagreb: Ante Ramljak i Alastair Beveridge dali izjave za medije o Agrokoru Prijedlog nagodbe Osniva se ‘novi Agrokor’, svu imovinu preuzet će kreditori Ivica Todorić Ivica Todorić: 'Lex Agrokor je privatni deal koji je provela Martina Dalić'

HNS protiv nacrta nagodbe jer štiti banke, ne dobavljače

U HNS-u, strateškom partneru HDZ-a u Vladi, nezadovoljni su predstavljenim nacrtom nagodbe jer smatraju da se takvim modelom nagodbe štite banke umjesto domaća proizvodnja i dobavljači. U HNS-u kažu da to nije bila poanta donošenja lex Agrokor te da će napraviti pritisak i na premijera Plenkovića i na potpredsjednicu Dalić da izvanredna uprava pronađe novo rješenje. U HNS-u smatraju da je Martina Dalić previše orijentirana na banke te da je premijer Plenković, kada su svim partnerima u Vladi predstavljali plan nagodbe, rekao da će dobavljači i domaći proizvođači biti zaštićeni, a da se sada pokazuje da to nije tako. 

"HNS nije zadovoljan prijedlogom nagodbe Agrokora koji hrvatske dobavljače stavlja u neravnopravan položaj.
Ako je išta bilo svrha Lex Agrokora onda je to zaštita hrvatskog gospodarstva, industrijske proizvodnje i zaposlenosti u Hrvatskoj, i to isto mora biti svrha i nagodbe. Naravno, o ovom svom stavu smo obavijestili i partnere u Vladi", izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, priopćio je HNS večeras.

(Iva Puljić-Šego)

PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
 • Avatar Kupus Dei
  Kupus Dei:

  Alo Plenki, ovdje ljiga, čuj, jel mogu ja kao izjaviti da se protivim nečemu, ali naravno, povući ću to kasnije, znaš, ljudi me svakako nazivaju, govore da traže televizore s brisačima jer pljuju na ekrane kada se ja pojavim, pa ... prikaži još! da malo ispadnem kao bitan? - Ma može Ivane, tak i tak ni ja ne znam što će biti, a ni nitko iz vlade.

 • miso:

  Slika ovog Vrdoljaka uznemirava građane. Molim djelovanje državnih institucija da djeluju kao i u svakom slučaju ugrožavanja javnog reda i mira. Posebno sada u predblagdansko vrijeme!

 • Deleted user:

  bolje da si odmah dam "žuti" nego da ostavim bilo kakav komentar jel je toliko očito u čijoj je admin stranci.