Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marica Vidaković poderala Ramljakovu nagodbu!

“Evo što dobavljači misle o nacrtu nagodbe”, rekla je Vidaković i poderala nacrt koji je držala u rukama.
21. prosinca 2017. u 15:00 129 komentara 24829 prikaza
Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković poderala je u četvrtak pred novinarima dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru, istaknuvši da to što su dobavljači vidjeli nije smjer koji su spremni podržati.

Agrokorov logotip ZAGREBAČKA BURZA Obustavljeno trgovanje Agrokorovim dionicama

Nakon višesatnog sastanka Udruge dobavljača Agrokora i izvanredne uprave koncerna, Vidaković je novinarima izjavila da je savjetnički tim Agrokora jučer prezentirao Privremenom vjerovničkom vijeću nacrt strukture nagodbe, no da oni o njemu nisu glasovali.

Kako je navela, danas je bila prva prezentacija tog nacrta jednoj skupini vjerovnika, a to su dobavljači.

"Ono što smo danas iz toga vidjeli jest da to nije smjer koji smo spremni podržati, pa ću ja ilustrativno reći što mislim o nacrtu nagodbe, a mislim ovo", rekla je Vidaković i pred novinarima poderala tekst nacrta. "To će biti stav dobavljača", dodala je.

Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor
1 / 19
Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor

Poručila je da će "netko na popravni" i to za blagdanske dane te kako ne vrijedi uvijek poslovica da se dobro dobrim vraća. "Gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, bar ne što se tiče dobavljača", rekla je Vidaković.

Kaže da su dobavljači vrlo jasno komunicirali svoje stavove i prije otvaranja procesa izvanredne uprave te objavila da će poslati poruku svim dionicima u tom procesu da će znati zaštititi interese hrvatskih dobavljača jer se štićenjem njihovih interesa štiti hrvatska ekonomija. "Za to ćemo tražiti one koji su naša interesna koalicija, a to ste i vi", rekla je Vidaković novinarima.

Na pitanje što konkretno smeta dobavljačima, rekla je da način na koji je danas prezentiran nacrt nagodbe stavlja u neravnopravni položaj vjerovnike Agrokora odnosno vjerovnike Jamnice, Konzuma, Leda, Tiska i ostalih kompanija.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio je u srijedu da je Privremeno vjerovničko vijeće podržalo "Prijedlog restrukturiranja – nacrt strukture nagodbe" koncerna te da će u sljedeća tri mjeseca na osnovu tog nacrta utvrditi konačne postavke nagodbe.

Kako je pojasnio Ramljak, osnova strukture nagodbe jest da se formira potpuno nova umanjena grupa u obliku holdinga s operativnim kompanijama u koje će se onda prenijeti imovina zdravog dijela kompanije, oslobođene jamstva i dugova, a bit će u vlasništvu dobavljača, banaka i vlasnika obveznica.

Dio dugova, odnosno sve što ostane na staroj organizaciji, na starom Agrokoru, otpisat će se, otvoriti stečajevi i likvidacija tih kompanija, rekao je izvanredni povjerenik u izjavi novinarima nakon sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća.

"Važno je istaknuti da smo dobili podršku svih članova Privremenog vjerovničkog vijeće na strukturu nagodbe, zadovoljni su ovom strukturom i dalje možemo raditi na detaljima postotka oporavka cijelog duga prema vjerovnicima. Sada nam slijedi u sljedeća dva-tri mjeseca da na osnovu ovog nacrta, na osnovu arhitekture te nagodbe, utvrdimo konačne postupke, odnosno koliki će biti oporavak njihovih dugova. Ovo je završna faza cijelog procesa, rekao bih zadnja četvrtina cijelog ovog procesa (izvanredne uprave)", istaknuo je.

Pogledajte galeriju fotografija koja prikazuje skidanja Agrokorova logotipa s Cibonina tornja:

Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor
1 / 24
Skidanje velikog Agrokorovog znaka s vrha Ciboninog tornja

Rekao je i kao je u ovom trenutku ne može izići javno s brojevima koliki bi postotak otpisa dugova i postotak povrata duga mogao biti. "O tome još razgovaramo, pregovaramo", izjavio je.

Na upit da dobavljači neće pristati na otpis veći od 15 posto, Ramljak je izjavio kako je predstavnica dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković rekla da je to njihov početni uvjet za pregovore.

Ramljak je podsjetio da im je za prihvaćanje konačne nagodbe potrebna većina od 67 posto ukupnog iznosa duga. "Ako vjerovnici sa 67 i više posto glasova u ukupnoga duga budu glasali za ovu nagodbu, nagodba je onda prihvaćena", rekao je.

No, dodao je da on ne bi bio zadovoljan s takvim postotkom. "Mislim da bismo trebali stremiti tome da idemo prema 90 i plus posto ukupnog duga, jer onda to znači da je velika većina vjerovnika zadovoljna s time koliko će dobiti u oporavku", kazao je.

Pogledajte video: Todorići, "od raja do sloma"

Agrokorov logotip ZA SAVJETE VIŠE OD 69 MIL. EURA Vjerovničko vijeće uzet će svoje financijske i pravne konzultante Ivica Todorić Ivica Todorić: 'Lex Agrokor je privatni deal koji je provela Martina Dalić' Vladin povjerenik Ante Ramljak – donošenje i provedba Lex Agrokor nacrt strukture nagodbe Ramljak: Dobili smo podršku, ovo je završna faza procesa
Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • aristip:

  Lova američkom strvinarskom fondu a dobavljačima otpis.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ide ovaj ramljakov igrokaz polako svojem kraju, sad već malo i ubrzava. neće moći proći priča u kojoj lešinarski fond, koji je zadnji ušao i sve pretekao i usput zaradio stotine milijuna bez ikakvog rizika, tu zaraditi baš tako kako ... prikaži još! si je zamislio, a niti bude ramljak menadžer godine! jel nekome sinulo da dobavljači ovise o bankama, i ako su one, na čelu sa sberbankom, gurnute u drugi plan, a jedine mogu agrokor spasiti, stisnule dobavljače, da je ramljakov mandat pri kraju? nema tu više puno vremena, nema tu pitanje jesi rus, nijemac ili mađar, novac nema nacionalnost. a dug se mora vratiti. priča u kojoj su banke najveći gubitnici, i da nemaju nikakvog utjecaja na proces u poduzeću, da neki dobavljači budu isplaćeni u 100% iznosu, neki 70, neki 30, a banke ništa, to neće proći.

 • Rocky.Zg:

  Mislila je da ce dobavljači dobiti ravnopravno, kao po hrvatskom zakonu o stečaju? Povjerenik se najprije dogovorio sa američkim lešinarima, pa je pisao Lex Agrokor, pa je postao povjerenik, pa napravio ugovor kojim ti isti američki lešinari zarađuju skoro 300 ... prikaži još! milijuna eura preko noći, a uz sve to povjerenika nitko ne može niti smijeniti niti tužiti po hrvatskim zakonima. Savjetnicima je namjestio zaradu od 70 milijuna eura. I sebi ogromnu proviziju za sve to, naravno. Lešinare domaće i strane zanima samo zarada, a ne neki tamo dobavljači.