Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEĆE IĆI LAKO

Marica Vidaković poderala Ramljakovu nagodbu!

Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
21.12.2017.
u 15:00

“Evo što dobavljači misle o nacrtu nagodbe”, rekla je Vidaković i poderala nacrt koji je držala u rukama.

Prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković poderala je u četvrtak pred novinarima dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru, istaknuvši da to što su dobavljači vidjeli nije smjer koji su spremni podržati.

Nakon višesatnog sastanka Udruge dobavljača Agrokora i izvanredne uprave koncerna, Vidaković je novinarima izjavila da je savjetnički tim Agrokora jučer prezentirao Privremenom vjerovničkom vijeću nacrt strukture nagodbe, no da oni o njemu nisu glasovali.

Kako je navela, danas je bila prva prezentacija tog nacrta jednoj skupini vjerovnika, a to su dobavljači.

"Ono što smo danas iz toga vidjeli jest da to nije smjer koji smo spremni podržati, pa ću ja ilustrativno reći što mislim o nacrtu nagodbe, a mislim ovo", rekla je Vidaković i pred novinarima poderala tekst nacrta. "To će biti stav dobavljača", dodala je.

Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor
1/19

Poručila je da će "netko na popravni" i to za blagdanske dane te kako ne vrijedi uvijek poslovica da se dobro dobrim vraća. "Gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, bar ne što se tiče dobavljača", rekla je Vidaković.

Kaže da su dobavljači vrlo jasno komunicirali svoje stavove i prije otvaranja procesa izvanredne uprave te objavila da će poslati poruku svim dionicima u tom procesu da će znati zaštititi interese hrvatskih dobavljača jer se štićenjem njihovih interesa štiti hrvatska ekonomija. "Za to ćemo tražiti one koji su naša interesna koalicija, a to ste i vi", rekla je Vidaković novinarima.

Na pitanje što konkretno smeta dobavljačima, rekla je da način na koji je danas prezentiran nacrt nagodbe stavlja u neravnopravni položaj vjerovnike Agrokora odnosno vjerovnike Jamnice, Konzuma, Leda, Tiska i ostalih kompanija.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio je u srijedu da je Privremeno vjerovničko vijeće podržalo "Prijedlog restrukturiranja – nacrt strukture nagodbe" koncerna te da će u sljedeća tri mjeseca na osnovu tog nacrta utvrditi konačne postavke nagodbe.

Kako je pojasnio Ramljak, osnova strukture nagodbe jest da se formira potpuno nova umanjena grupa u obliku holdinga s operativnim kompanijama u koje će se onda prenijeti imovina zdravog dijela kompanije, oslobođene jamstva i dugova, a bit će u vlasništvu dobavljača, banaka i vlasnika obveznica.

Dio dugova, odnosno sve što ostane na staroj organizaciji, na starom Agrokoru, otpisat će se, otvoriti stečajevi i likvidacija tih kompanija, rekao je izvanredni povjerenik u izjavi novinarima nakon sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća.

"Važno je istaknuti da smo dobili podršku svih članova Privremenog vjerovničkog vijeće na strukturu nagodbe, zadovoljni su ovom strukturom i dalje možemo raditi na detaljima postotka oporavka cijelog duga prema vjerovnicima. Sada nam slijedi u sljedeća dva-tri mjeseca da na osnovu ovog nacrta, na osnovu arhitekture te nagodbe, utvrdimo konačne postupke, odnosno koliki će biti oporavak njihovih dugova. Ovo je završna faza cijelog procesa, rekao bih zadnja četvrtina cijelog ovog procesa (izvanredne uprave)", istaknuo je.

Pogledajte galeriju fotografija koja prikazuje skidanja Agrokorova logotipa s Cibonina tornja:

Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor
1/24

Rekao je i kao je u ovom trenutku ne može izići javno s brojevima koliki bi postotak otpisa dugova i postotak povrata duga mogao biti. "O tome još razgovaramo, pregovaramo", izjavio je.

Na upit da dobavljači neće pristati na otpis veći od 15 posto, Ramljak je izjavio kako je predstavnica dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković rekla da je to njihov početni uvjet za pregovore.

Ramljak je podsjetio da im je za prihvaćanje konačne nagodbe potrebna većina od 67 posto ukupnog iznosa duga. "Ako vjerovnici sa 67 i više posto glasova u ukupnoga duga budu glasali za ovu nagodbu, nagodba je onda prihvaćena", rekao je.

No, dodao je da on ne bi bio zadovoljan s takvim postotkom. "Mislim da bismo trebali stremiti tome da idemo prema 90 i plus posto ukupnog duga, jer onda to znači da je velika većina vjerovnika zadovoljna s time koliko će dobiti u oporavku", kazao je.

Pogledajte video: Todorići, "od raja do sloma"

Komentara 129

AR
aristip
16:34 21.12.2017.

Lova američkom strvinarskom fondu a dobavljačima otpis.

Avatar nekakav
nekakav
14:51 21.12.2017.

ide ovaj ramljakov igrokaz polako svojem kraju, sad već malo i ubrzava. neće moći proći priča u kojoj lešinarski fond, koji je zadnji ušao i sve pretekao i usput zaradio stotine milijuna bez ikakvog rizika, tu zaraditi baš tako kako si je zamislio, a niti bude ramljak menadžer godine! jel nekome sinulo da dobavljači ovise o bankama, i ako su one, na čelu sa sberbankom, gurnute u drugi plan, a jedine mogu agrokor spasiti, stisnule dobavljače, da je ramljakov mandat pri kraju? nema tu više puno vremena, nema tu pitanje jesi rus, nijemac ili mađar, novac nema nacionalnost. a dug se mora vratiti. priča u kojoj su banke najveći gubitnici, i da nemaju nikakvog utjecaja na proces u poduzeću, da neki dobavljači budu isplaćeni u 100% iznosu, neki 70, neki 30, a banke ništa, to neće proći.

RZ
Rocky.Zg
15:27 21.12.2017.

Mislila je da ce dobavljači dobiti ravnopravno, kao po hrvatskom zakonu o stečaju? Povjerenik se najprije dogovorio sa američkim lešinarima, pa je pisao Lex Agrokor, pa je postao povjerenik, pa napravio ugovor kojim ti isti američki lešinari zarađuju skoro 300 milijuna eura preko noći, a uz sve to povjerenika nitko ne može niti smijeniti niti tužiti po hrvatskim zakonima. Savjetnicima je namjestio zaradu od 70 milijuna eura. I sebi ogromnu proviziju za sve to, naravno. Lešinare domaće i strane zanima samo zarada, a ne neki tamo dobavljači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije