Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispitani svjedoci

Afera Janaf: Zoriću, Vrbancu i Sabliću ukinut istražni zatvor

Zagreb: Policija dovela Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa na pretres nekretnine koju je koristio
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
28.10.2020.
u 12:00

Njihovim stopama će uskoro i Ljubomir Perušić, jer njemu istražni zatvor ističe 2. studenog.

Vlado Zorić, Damir Vrbanc i  Vatroslav Sablić, najnovija su trojica osumnjičenika u aferi Janaf koji su napustili zidine Remetinca. Istražni zatvor ukinut im je u 26. listopada nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda na ročištu održanom 16. listopada USKOK-u dao rok od 10 dana da ispita svjedoke u odnosu na njih trojicu. Kako im je istražni zatvor bio određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, kada su oni ispitani, prestao je važiti zakonska osnova za određivanje istražnog zatvora pa su u nastavku postupka pušteni da se brane sa slobode.

Njihovim stopama će uskoro i Ljubomir Perušić, jer njemu istražni zatvor ističe 2. studenog. Odlukom suca istrage do tog roka USKOK mora ispitati svjedoke koji su predloženi u odnosu na njega. Nakon što i on izađe iz istražnog zatvora u  Remetincu će od osumnjičenika u aferi Janaf  ostati Krešo Petek, Dragutin Kovačević, Dražen Barišić i Vinko Grgić. Njima četvorici istražni je zatvor produljen do 16. prosinca.

Kovačeviću je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a ostaloj  trojici i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Grgić je nedavno podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške, čime si je olakšao, jer  je djela za koje se sumnjiči počinio s pozicije gradonačelnika. A ako više nije gradonačelnik, onda nema ni mogućnosti da ponovi djelo, što znači da bi iz Remetinca mogao izaći kada se ispitaju svi svjedoci koji su predloženi u odnosu na njega. Što se tiče Barišića, on se još nije odlučio na podnošenje ostavke na mjesto gradonačelnika Velike Gorice, a Kovačevića je Vlada smijenila s mjesta  predsjednika uprave Janafa.

Video - Trgovina grobovima na Mirogoju: Glavni osumnjičeni u aferi Janaf sebi je preko veze osigurao mjesto u Aleji zaslužnih građana!

 

Afera Janaf prije koji mjesec dobrano je uzdrmala političku scenu jer su Barišić i Grgić saborski  zastupnici HDZ-a, odnosno SDP-a, a Kovačević je imao sad već famozni klub Slovenskoj u koji je zalazio poveći broj uglednika, uključujući i predsjednika Zorana Milanovića. Tko je što smio znati oko te afere pitanja su koja su dovela do pravog verbalnog rata između predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, a u tom verbalnom prepucavanju iz vida je ispala najbitnija stvar, a to je da je riječ o jednoj od najvećih korupcijskih afera. 

U aferi Janaf USKOK osumnjičenike tereti za pogodovanje Peteku i namještanje poslova oko javne nabave. Kako se sumnja, Petek je Kovačeviću dao 1,9 milijuna kuna mita kako bi njegova tvrtka s Janafom dobila dva posla vrijedna ukupno 40 milijuna kuna. Sumnjiči ga se i da je Grgiću nudio 100.000 kuna da dobije poslove s Novom Gradiškom, dok je Barišić, kako se sumnja, iz pozadine omogućavao Peteku da dobije poslove s Velikom Goricom. Otkrilo se i da Kovačević ima devet stanova, ali i hrpu novca koji je skrivao po tuđim prtljažnicima i garažama, pa je zbog pomaganja u skrivanju tog novca osumnjičen Goran Puklin, suprug jedne od zamjenica zagrebačkog ŽDO-a, koja je zbog toga tražila razrješenje iz DORH-a.

Osim njih istragom su još obuhvaćeni  Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Iva Šuler. Svi osim Ive Šuler, koja je puštena odmah nakon uhićenja i ispitivanja na USKOK-u, iz Remetinca su izašli nakon što su nadopunili svoje obrane i priznali krivnju pa je USKOK od suda tražio da im se istražni zatvor ukine.

Komentara 3

Avatar 1ofthem
1ofthem
15:22 28.10.2020.

Sada im napravite bosanska državljansta i putovnice i neka odu u bosnu i nikada ih nece izruciti hrvatskom pravosuđu

KO
Kokoiduhovi
14:07 28.10.2020.

Ovo da se netko "još nije odlučio na ostavku" dok je u istražnom zatvoru.....a vrši funkciju na kojoj bi pojam časti, profesionalnosti, stručnosti i poštenja, trebao biti podrazumijevajuć, liči lošoj šali. Razmišlja? Pa tko je on? Marko Aurelije? Tako i i ona Anita Nosić, Merzel, Kuščević, Žalac...svi nešto razmišljaju......

TA
Talleyard
16:19 28.10.2020.

Kada će slučajni u istražni zatvor, nije on odlazio tamo samo da se na baca hrana, već je kotistio i brojalicu novčanica. Ta zna se da je Kovačević partijski kadar i da je morao plaćati pinku svojoj partiji i drugovima koji su ga smjestili i podržavali 20 godina, a glavni nakon račana je bio slučajni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije