Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četvorica bivših HAC-ovih direktora na slobodi nakon dva i pol mjeseca

Afera HAC: Žužul ostaje u pritvoru zbog utaje 7,5 milijuna kn poreza

hac, prskalo
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/7
09.02.2010.
u 15:03

Tužiteljstvo traži za Žužula produljenje pritvora zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević, Goran Legac i Željko Kandžija, osumnjičeni za malverzacije u HAC-u pri bojenju tunela Sveti Rok i Mala Kapela, “teške” oko 22 milijuna kuna, u utorak su, nakon dva i pol mjeseca, izašli na slobodu iz zatvora u Remetincu. Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić ukinuo im je pritvor jer je ispitao sve svjedoke osim Roberta Pavlika čiji iskaz, prema mišljenju suca, nije presudan za daljnji tijek postupka.

Proširenje istrage

Za razliku od četvorice HAC-ovih bivših direktora, Slaven Žužul, vlasnik tvrtke Skladgradnja, petoosumnjičeni u HAC-ovoj aferi, ostao je u pritvoru. Protiv njega je, naime, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo proširenje istrage zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti te zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Proširenje istrage protiv imotskog poduzetnika nije povezano s istragom o bojenju tunela.

Riječ je o nepravilnostima u poslovanju njegove tvrtke tijekom 2004. i 2005., što je utvrđeno prije mjesec dana kad je Porezna uprava provela nadzor nad Skladgradnjom. Slaven Žužul sumnjiči se da je novcem tvrtke financirao osobne potrebe i kupovao namještaj i bijelu tehniku te sebi pribavio protupravnu korist od 475.355 kuna.

Sudac odlučuje o pritvoru

Sumnjiči se i da je radi izbjegavanja plaćanja poreza na dobit podnio poreznu prijavu s nevjerodostojnim podacima te tako svojoj tvrtki pribavio protupravnu korist od 7,561.930 kuna, što je zapravo trebao biti uplaćeni porez.

Tužiteljstvo traži za Žužula produljenje pritvora zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Sudac će danas odlučivati o tim zahtjevima, kao i o ustupanju spisa splitskom odvjetništvu.

– Čudno je da se ovakve stvari događaju dan prije nego što je moj klijent trebao biti pušten iz pritvora. No, hoće li mu se pritvor produljiti, odlučit će sudac – komentirao je Ante Madunić, jedan od Žužulovih odvjetnika, proširenje istrage protiv imotskog poduzetnika. Slaven Žužul je tijekom istrage na poseban račun izdvojio 22 milijuna kuna, svojevrsno jamstvo kako bi mu se ukinula blokada imovine, što je sud i prihvatio. 

Komentara 33

SA
Santiago
16:40 09.02.2010.

Ako su Čačića mogli pustiti što je ubio dvoje ljudi mogu i ove bisere.To ne znači da su oni sada slobodni nego sud je uvidio da nema nikakve bojazni i prepreke da budu pušteni do suđenja.

CH
chicony
18:35 09.02.2010.

Kakva pljusketina državi, pravosuđu i njegovom resornom ministru, ali bome i premijerki Kosor! Ohola desnica hdz-a, puna novaca i isprepletenih korumpiranih političko gospodarsko masonskih veza i vezica igra još jednu igru uz pomoć demokracije i ljudskih prava i , pazite sada, nemogućnošću i nesposobnošću istražnih radnji i sudaca . E, Kosorice,ti čekaš pravnu državu???

BI
bigboii
16:10 09.02.2010.

Tri mjeseca pritvora su dug period i svi svjedoci su saslušani. Normalno je da su pušteni na slobodu, a istraga će dalje sve pokazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije