Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaći konzorcij za spas koncerna

Adris vodi glavnu riječ oko Agrokora

Ante Vlahović
Jurica Galoic/PIXSELL
18.09.2017.
u 06:12

Nagodba je predviđena za travanj 2018. godine, međutim predstavnici dobavljača željeli bi da to bude puno ranije

Odmah nakon stupanja izvanredne uprave u Agrokor u travnju ove godine, dobavljači koncerna su se udružili i zauzeli zajedničke interese, bez obzira i na činjenicu što je među njima bilo puno razlike, s obzirom na to da su neki imali čisti poslovni odnos s bivšom upravom Agrokora, a neki su kroz razne kombinacije s mjenicama kreditirali koncern.

Nude cjelovito rješenje

Kako bi se sačuvala stabilnost najveće hrvatske kompanije i cijeloga gospodarstva, odmah su počele inicijative o različitim oblicima suradnje, a već u svibnju pokrenuta je i inicijativa o udruživanju i preuzimanju dijelova koncerna kada proces završi. Večernji list je tako tada pisao o ideji da svoja potraživanja pretvore u udjele i po uzoru na talijanski Coop uđu u Konzum. Od tada održavani su sastanci i pronalaze se rješenja kojima bi održali sustav stabilnim, a glavnu riječ u tom procesu vodi Adris.

Zadnja je odluka osnivanje koncerna. Skica njegova izgleda još nije završena, ali zna se da bi imala glavnog konsolidatora i zainteresirane dobavljače, među kojima je i jedan trgovački lanac, vjerojatno i mirovinske fondove, ali navodno i neke domaće banke. Tim koncernom upravljao bi stručni menadžment, specijaliziran za više područja. Načelne interese su već pokazali osim Adrisa i Atlantic grupa, Kraš, Franck, Vindija, Podravka....

Sustav se muči

U Adrisu kažu da su spremni zajedno s uspješnim hrvatskim tvrtkama tražiti cjelovito rješenje za Agrokor i da bi to bilo korisno ne samo za Agrokor nego i za cijelo hrvatsko gospodarstvo.

Cilj je svim dobavljačima isti, no tko će biti kupac i tko će koliko otpisati, neće odlučivati oni pa ni izvanredna uprava Agrokora, nego vjerovnici, i to u nagodbi. Nagodba je predviđena za travanj 2018. godine, no upravo predstavnici dobavljača teže da to bude puno prije jer se, kažu, sustav muči. U nagodbi će se znati i koliki će biti otpisi.

Njihov je načelni cilj da dobavljači otpišu 15% svog duga, a bankari 50%. Neizvjesnost, izgleda, nikome ne odgovara, pa se stoga i na više fronti traže rješenja. A uprava Agrokora za to vrijeme radi na znatnom povećanju operativne vrijednosti kompanije, što je kod onih proizvodnih i uspjela, zbog čega bi one i mogle prve u prodaju, dok je prodajni lanac Konzum još u zaostatku s rezultatima od prijašnjih godina. Osim domaćih dobavljača koji se već dulje vrijeme spominju kao potencijalni ulagači u Agrokorove kompanije, prije svega Jamnicu, Ledo, Belje..., interes su već iskazali i neki strani investitori, poput Kineza Jangxionga Hua koji je rekao da je zainteresiran za Belje, Konzum i turističke tvrtke, mađarskog milijardera Sándora Csányija koji je zainteresiran za Belje, koje je zanimljivo i nekim arapskim ulagačima.     

Komentara 14

DU
Deleted user
07:45 18.09.2017.

Todorić i Tedeschi djeca su komunističkih očeva! Prve milijune su naslijedili od izvanzemaljaca i po njima dobili božanske moći i stručnost za opstati na tržištu. Treba znati i nakon što potrošiš sve milijune od „poticaja“, od kreditiranja, od nepovratnih kredita, do neplaćanja poreza, biti moćan. Ovo su prvaci hrvatske ekonomije! Oni će Hrvatsku spasiti!

ZV
Zvjerko
08:37 18.09.2017.

A viđe "kreme društva"! Da mi je vidjeti porjeklo njihove imovine i što su radili prije rata.

Avatar Nevini Hrvat
Nevini Hrvat
08:07 18.09.2017.

Jao biće novog lopovluka i prevare. Utjecajni pravi hrvati se skupljaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije