Naslovnica Vijesti Hrvatska

Adris vodi glavnu riječ oko Agrokora

Nagodba je predviđena za travanj 2018. godine, međutim predstavnici dobavljača željeli bi da to bude puno ranije
18. rujna 2017. u 06:12 14 komentara 6428 prikaza
Ante Vlahović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Odmah nakon stupanja izvanredne uprave u Agrokor u travnju ove godine, dobavljači koncerna su se udružili i zauzeli zajedničke interese, bez obzira i na činjenicu što je među njima bilo puno razlike, s obzirom na to da su neki imali čisti poslovni odnos s bivšom upravom Agrokora, a neki su kroz razne kombinacije s mjenicama kreditirali koncern.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak OVRŠNI POSTUPCI Protiv koncerna Agrokor vodi se niz sudskih postupaka u šest zemalja

Nude cjelovito rješenje

Kako bi se sačuvala stabilnost najveće hrvatske kompanije i cijeloga gospodarstva, odmah su počele inicijative o različitim oblicima suradnje, a već u svibnju pokrenuta je i inicijativa o udruživanju i preuzimanju dijelova koncerna kada proces završi. Večernji list je tako tada pisao o ideji da svoja potraživanja pretvore u udjele i po uzoru na talijanski Coop uđu u Konzum. Od tada održavani su sastanci i pronalaze se rješenja kojima bi održali sustav stabilnim, a glavnu riječ u tom procesu vodi Adris.

Zadnja je odluka osnivanje koncerna. Skica njegova izgleda još nije završena, ali zna se da bi imala glavnog konsolidatora i zainteresirane dobavljače, među kojima je i jedan trgovački lanac, vjerojatno i mirovinske fondove, ali navodno i neke domaće banke. Tim koncernom upravljao bi stručni menadžment, specijaliziran za više područja. Načelne interese su već pokazali osim Adrisa i Atlantic grupa, Kraš, Franck, Vindija, Podravka....

Sustav se muči

U Adrisu kažu da su spremni zajedno s uspješnim hrvatskim tvrtkama tražiti cjelovito rješenje za Agrokor i da bi to bilo korisno ne samo za Agrokor nego i za cijelo hrvatsko gospodarstvo.

Cilj je svim dobavljačima isti, no tko će biti kupac i tko će koliko otpisati, neće odlučivati oni pa ni izvanredna uprava Agrokora, nego vjerovnici, i to u nagodbi. Nagodba je predviđena za travanj 2018. godine, no upravo predstavnici dobavljača teže da to bude puno prije jer se, kažu, sustav muči. U nagodbi će se znati i koliki će biti otpisi.

Njihov je načelni cilj da dobavljači otpišu 15% svog duga, a bankari 50%. Neizvjesnost, izgleda, nikome ne odgovara, pa se stoga i na više fronti traže rješenja. A uprava Agrokora za to vrijeme radi na znatnom povećanju operativne vrijednosti kompanije, što je kod onih proizvodnih i uspjela, zbog čega bi one i mogle prve u prodaju, dok je prodajni lanac Konzum još u zaostatku s rezultatima od prijašnjih godina. Osim domaćih dobavljača koji se već dulje vrijeme spominju kao potencijalni ulagači u Agrokorove kompanije, prije svega Jamnicu, Ledo, Belje..., interes su već iskazali i neki strani investitori, poput Kineza Jangxionga Hua koji je rekao da je zainteresiran za Belje, Konzum i turističke tvrtke, mađarskog milijardera Sándora Csányija koji je zainteresiran za Belje, koje je zanimljivo i nekim arapskim ulagačima.     

Konzum Maloprodaja u krizi Supermarketima pada profit, jesu li budućnost Konzuma mali dućani na uglu? Faktoring društva Zbog Agrokora ugrožena društva za otkup dugova Herman Gref Herman Gref potvrdio: Sberbank ne odustaje od pune naplate

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar babatero
  babatero:

  Todorić i Tedeschi djeca su komunističkih očeva! Prve milijune su naslijedili od izvanzemaljaca i po njima dobili božanske moći i stručnost za opstati na tržištu. Treba znati i nakon što potrošiš sve milijune od „poticaja“, od kreditiranja, od nepovratnih kredita, ... prikaži još! do neplaćanja poreza, biti moćan. Ovo su prvaci hrvatske ekonomije! Oni će Hrvatsku spasiti!

 • Avatar Nevini Hrvat
  Nevini Hrvat:

  Jao biće novog lopovluka i prevare. Utjecajni pravi hrvati se skupljaju.

 • odosmo.kvragu:

  A viđe "kreme društva"! Da mi je vidjeti porjeklo njihove imovine i što su radili prije rata.