Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Herman Gref potvrdio:

Sberbank ne odustaje od pune naplate

Herman Gref
DPA/Pixsell
15.09.2017.
u 11:23

Ruska banka želi sudski izvući svojih 1,1 milijardu eura i u novom kreditu neće sudjelovati, ali je još uvijek u vjerovničkom vijeću.

Gotovo je sigurno da ruski Sberbank neće sudjelovati u novom kreditnom aranžmanu odobrenom Agrokoru u lipnju, nego će se sudskim putem pokušati naplatiti za ranije odobren kredit od 1,1 milijardu eura, a dodatno uz kaznenu prijavu podignutu protiv Ivice Todorića, proširiti ih i na druge sudionike koji su sudjelovali u pogrešno prikazivanim izvješćima poslovanja kompanije.

Ponovio je to u srijedu u Moskvi čelni čovjek ruske banke Herman Gref. Rusi su ogorčeni na Todorića u kojeg su imali povjerenja i zato dali toliki kredit bez dobrih instrumenata osiguranja, ali i na državu koja je uz donošenje zakona i zamrzavanja potraživanja dogovorila novi kreditni aranžman po tzv. roll up modelu.

Valjanost lex Agrokor

Taj model svim kreditorima omogućava povrat starog duga u istom iznosu u kojem su odobrili novi kredit. Da model nije u skladu sa zakonom, ruska banka htjela je dokazati na sudu, no odbio ih je i Trgovački, a potom i Visoki trgovački sud u Zagrebu. U listopadu bi visoki britanski sud u Londonu trebao donijeti odluku o valjanosti lex Agrokor.

Nakon toga će vjerojatno i Slovenija, kao članica EU, odustati od drugostupanjskog postupka o razmatranju valjanosti zakona. Što znači da bi Rusima lakši put naplate bio putem imovine u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ako se i naplate ondje, onda će im u tolikom iznosu biti umanjeno namirenje kroz nagodbu u Hrvatskoj. Pa se i postavlja pitanje bi li im bio lakši put da su pristali na novo kreditiranje, jer s obzirom na to da osiguranja na stari kredit nemaju, upitan je i cijeli sudski postupak koji im predstoji.

Herman Gref Herman Gref
1/11

Obitelj ih uvjeravala

Za sada su se Rusi uspjeli naplatiti samo za manji udjel u Mercatoru, kojem je vlasnik bio Todorić. Njihovo ogorčenje na Ivicu Todorića bilo je jasno još iz intervjua koji je našem listu na proljeće dao drugi čovjek banke i najavio moguće kaznene prijave. Istaknuo je kako su vjerovali Todoriću, kako ih je obitelj još početkom godine uvjeravala da je situacija u koncernu pod kontrolom, a zbog čega su im i odobrili dodatni kredit od 100 milijuna eura.

Upravo su za taj iznos, koji je spasio Agrokor od kolapsa, Rusi tražili da ga država tretira kao prioritetnu tražbinu. No odbijeni su, a vrlo brzo izvanredna uprava dogovorila je sličan aranžman sa zapadnim fondovima, kojem su se poslije pridružile i još neke banke. Ukupno je 20 kreditora u novom aranžmanu od 480 milijuna eura, koji je spasio sezonu i omogućio pluseve u operativnom poslovanju. Za toliki iznos kreditori imaju pravo na naplatu starog duga. Inače, Rusi još uvijek sudjeluju u radu privremenog vjerovničkog vijeća, iako se osobu koju su poslali iz Moskve na proljeće kao predstavnika vijeća vratila u Rusiju.  

Prijavit će i revizore iz Baker Tillyja

Čelni čovjek Sberbanka Herman Gref ponovio je novinarima u Moskvi da će banka sudskim putem tražiti naplatu duga od Agrokora. Rekao je da je Agrokorov slučaj prijevara bez presedana. Osim kaznene prijave podnesene prema Ivici Todoriću, najavljena je i prijava protiv revizora, tvrtke Baker Tilly. Zaposlenici u toj tvrtki nekada su, naime, radili u Agrokoru.

Vjerojatno se čeka novo revizorsko izvješće u rujnu, koje bi trebalo otkriti razmjere prijevara u izvješćima, a nakon čega će ruska banka vjerojatno ići s prijavom. No vjerojatno zbog lažnih financijskih izvješća neće biti jedina koja će to učiniti. Zanimljivo je da je Gref spomenuo prikrivanje obveza većih od jedne milijarde dolara. Naime, izvješće još nije gotovo pa nije jasno odakle mu ta brojka. Odgovor Sberbanka na to pitanje nismo dobili. Kao ni tvrdnju Grefa da su u rezervacije stavili cijeli kredit. Naime, nedavno je rečeno da će stavljati 50 posto kredita.     

  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije