Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVRŠNI POSTUPCI

Protiv koncerna Agrokor vodi se niz sudskih postupaka u šest zemalja

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
17.09.2017.
u 12:04

Najviše je postupaka u tijeku u Srbiji...

Osim kaznene prijave protiv Ivice Todorića koju je podnio Sberbank, ali i jedan od američkih fondova koji je kreditirao Agrokor zbog netočnih financijskih izvješća prikazivanih u koncernu i povezanim društvima, ruska banka već je najavila širenje prijava prema još nekim odgovornim osobama u bivšoj upravi koncerna kao i revizorskoj kući Baker Tilly koja je takva izvješća odobravala. Sigurno je da će prijave podnijeti još neki od bivših kreditora nakon što bude gotovo izvješće revizije krajem mjeseca.

Dugi sudski procesi

No, osim bivše uprave, prijave idu i prema novoj upravi u šest zemalja, a usmjerene su na “lex Agrokor”, novougovoreni oblik kreditiranja kroz roll up, ali i postupke kojim se neki od vjerovnika žele naplatiti kroz imovinu u Srbiji, BiH i Sloveniji za odobrene kredite prije postavljanja izvanredne uprave.

Agrokor je prvi put sve postupke protiv izvanredne uprave objavio na svojim internetskim stranicama, gdje i napominju kako imaju saznanja da su još neki postupci pokrenuti, ali ne i službeno dostavljeni. I u tim sporovima predvodi ruski Sberbank, najviše ih je pokrenuo u Srbiji, a ovaj je mjesec postupak ovrhe proširio i nad Agrokorovom imovinom u BiH. Uz Sberbank, u Srbiji je ovrhu pokrenula i banka Intesa iz Srbije.

Obje banke nemaju nikakve ovršne isprave ili zaloge nad tom imovinom pa se iz nje ne mogu naplatiti bez pravomoćnih sudskih presuda, što znači da će i ti procesi biti dugi. U Sloveniji su takvi postupci obustavljeni nakon što je sud priznao postupak izvanredne uprave, a ako se prvostupanjska presuda održi, ovrhe neće biti moguće. U slučaju da se Sberbank i banka Intesa naplate u drugim zemljama prije nego što završi postupak izvanredne uprave, neće se moći dodatno naplatiti u Hrvatskoj, tj. za toliko koliko su se naplatili u inozemstvu bit će im umanjeno ono što im pripada kroz nagodbu koja bi trebala biti gotova nagodinu u travnju. Naplate li se u drugim zemljama više nego što će im pripasti nagodbom, tada bi se od njih tužbom potraživala razlika.

Jak odvjetnički tim

Izvanredna uprava u srpnju je podnijela zahtjev za priznanje postupka izvanredne uprave pred Sudom pravičnosti Visokog suda Engleske i Walesa, nakon čega je Sberbank uložio prigovor na zahtjev i podnio daljnje dokaze, što je onda učinila i izvanredna uprava, a ročište je zakazano za kraj listopada.

Dok se odluka ne donese, prekinuti su arbitražni postupci. U srpnju je izvanredna uprava podnijela i zahtjev za priznanje postupka izvanredne uprave u Srbiji, koji su osporili Sberbank i Banca Intesa, a tamošnji prvostupanjski sud krajem kolovoza donio je odluku o odbijanju zahtjeva izvanredne uprave, na što je uložena žalba. Isti zahtjev predan je i u BiH te ga je i tamo osporio Sberbank. Izvanredna uprava očekuje dostavu prigovora banke nakon čega će poduzeti korake za osporavanje tih prigovora. U svim sporovima interese Agrokora zastupa i imovinu štiti jak pravni tim u kojem su najbolji domaći i strani pravnici predvođeni međunarodnom odvjetničkom tvrtkom Kirkland & Ellis International LLP te odvjetničkim društvom Bogdanović, Dolički i partneri.

 

Komentara 5

VJ
Vl jedi govna
21:57 15.09.2017.

U pozadini svega toga je hdz, glavni i odgovorni za uništenje svakog oblika života u Hrvatskoj

BU
Budak
15:53 15.09.2017.

Svi su ažurniji od Hrvatske. Zna se zbog čega. Sramota! Priča pljačke nastavlja se do totalnog uništenja države.

Avatar Papatest
Papatest
22:59 15.09.2017.

I Ramljak još uvijek djeluje zbunjeno kao da je na čelu gradskog vidovoda,ni sam ne vjeruje u sebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije