Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled u budućnost

2068. sraz čovjeka i umjetne inteligencije - Marijana Grbeša

Marijana Grbeša
07.10.2018.
u 06:30

Multimedijski projekt Večernjeg lista, vodećih dnevnih novina, otvara raspravu o budućnosti. Vrhunski znanstvenici otkrivaju kako će svijet i Hrvatska izgledati za 50 godina

Dosadašnje znanstveno utemeljene činjenice i razvoj tehnologije u svim aspektima našeg života temelji su za dugoročno planiranje futurologije - smjera u kojem će se u budućnosti razvijati znanost, medicina, školstvo, religija, političke stranke, vojska, načini komunikacije, ali i čovjek - u svom poimanju društva, odnosa i seksologije.

Što nas čeka u svijetu, ali i Hrvatskoj za točno 50 godina pitanje je na koje će odgovore ponuditi upravo Večernjak u svom novom multimedijalnom projektu pod nazivom “2068. - pogled u budućnost Hrvatske i svijeta!”

Znanstvena hrabrost temeljna je nit vodilja deset vrhunskih i svjetski priznatih autora koji će tijekom listopada, studenog i prosinca u Večernjem listu objaviti eseje pokušavajući u različitim područjima predvidjeti buduće trendove i razvoj.

Riječ je o stručnjacima iz različitih područja koji su se odvažili sudjelovati u svjetskom trendu - futurologiji!

Donosimo vam njihove životopise, ali i ključne teme njihovog viđenja svijeta i Hrvatske za točno 50 godina!

Marijana Grbeša, komunikologinja na Penn Stateu u SAD-u u

Izvanredna je profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i gostujuća profesorica na Penn State University, Lehigh Valley u SAD-u. Magistrirala je na London School of Economics and Political Science u Londonu i doktorirala na Fakulteti za družbene vede u Ljubljani.

Bila je prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju na Fakultetu političkih znanosti, predstavnica Hrvatske u Europskoj zakladi za znanost te članica pregovaračkog tima za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji za poglavlje Znanost i istraživanje. Autorica je niza znanstvenih radova s područja političke komunikacije, političkog marketinga i medija objavljenih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Suradnica je na nizu međunarodnih projekata koji se bave političkom komunikacijom i populizmom. Provela je nekoliko godina na usavršavanju u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Glavna je urednica znanstvenog časopisa Medijske studije, a nedavno je u koautorstvu s Bertom Šalajem objavila prvu knjigu o populizmu u Hrvatskoj..

Kome ćemo 2068. moći vjerovati?

Mediji i komunikacija Marshall McLuhan, kanadski teoretičar medija i izuzetan vizionar još je davne 1964. godine u svom remek djelu Understanding media pisao o medijima kao o 'čovjekovim produžecima'.

Iako je genijalni McLuhan već tada predvidio da će mediji 'srasti' s čovjekom, malo je tko pred sobom mogao imati viziju mobitela kao potpuno novog ljudskog ekstremiteta. Isto tako, malo je tko mogao znati da će kulturni kodovi 21. stoljeća biti selfiji i meme te da će novinarstvo u rekordno kratkom vremenu poslušno podrediti 'ekonomiji pažnje' i njezinoj moćnoj valuti - klikovima.

U kom smjeru će se nastaviti digitalna revolucija? Hoćemo li za pedeset godina još uvijek živjeti u eri ekrana ili ćemo zakoračiti u neku sasvim novu komunikacijsku dimenziju? Što će biti s tradicionalnim medijima? Mogu li novine preživjeti? Hoće li Siri i njezine cyber sestre u potpunosti zamijeniti službenike na šalterima? I kako će sve to utjecati na društvene odnose i političke procese?

Iako su odgovori na ta pitanja daleko izvan naše spoznajne sfere, u eseju o medijima i koumunikacijama pokušat ćemo prošetati kroz medijsku galaksiju 2068.

Komentara 2

DU
Deleted user
10:30 07.10.2018.

Umjetna inteligencija ne postoji. Radi se samo o složenim ljudskim mozgom isprogramiranim algoritmima kojima se pokušava stimulirati ljudsko razmišljanje. I neka se ova ostavi našega Trumpa i politike. Najviše lažnih vjesti proizvode upravo Trupovi protivnici svojim liberalno anarhističkim ludilom kojee vodi sigurnom kraju i umjetne i prirodne inteligencije.

AA
AAAAAA
09:02 07.10.2018.

marijana i lana - djevojčice primite se kuhaće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije