Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bukić otvoreno o svemu

Dupini, iako u nezavidnoj financijskoj situaciji, nižu nove uspjehe u 2015.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija
Foto: HVS
1/5
16.02.2015.
u 13:04

Dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić, uz nikad težu financijsku situaciju, ove godine očekuje nove, velike reprezentativne uspjehe Dupina, ali i promjenu u načinu i sustavu financiranja nacionalnih Saveza.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija ponovno niže pobjedu za pobjednom. U FINA Svjetskoj ligi 2014/15. dosad su neporaženi te samouvjereno koračaju prema Superfinalu u Bergamu, koji je ove sezone itekako bitan, obzirom da pobjednik ide izravno na Olimpijske igre Rio 2016. Dupini preostale domaće utakmice Svjetske lige igraju 17.3. u Varaždinu, protiv Francuske te, nakon dugo vremena, iznimno važnu utakmicu 14.4. u Splitu protiv Italije. 

“U 2014. godini nismo imali rezultatske uspjehe koje smo priželjkivali. Na Europskom prvenstvu u Budimpešti ostali smo bez borbe za medalju. Reprezentacija je imala više problema nego ikada do sada; osim izostanka Burića i Boškovića, koji nisu nastupali ni godinu ranije, bili smo dodatno oslabljeni izostankom Obradovića i Buljubašića, a kvalitetu takvih igrača teško je nadomjestiti!” – govori dopredsjednik HVS-a Perica Bukić i nastavlja:

“Uz navedeno, veći dio sezone su i Sukno, Bušlje i Pavić bili van bazena zbog bolesti i povrede, tako da na EP-u nismo bili ni blizu našem najboljem izdanju. Pozitivno je to što smo i takvi igrali potpuno ravnopravno s domaćinom i finalistom EP-a Mađarskom te s kasnijim prvacima Europe – Srbijom, a na FINA Svjetskom kupu smo, uz sve navedeno i još dodatno pomlađeni, osvojili vrijednu broncu!”

Osvajanjem 5. mjesta na Europskom prvenstvu Dupini su osigurale izravan nastup na Svjetsko prvenstvo koje se u srpnju ove godine igra u Kazanu. Početkom ove natjecateljske sezone u reprezentaciju su se vratili Damir Burić i Miho Bošković. 

“Svi koji bar donekle prate vaterpolo dobro znaju kvalitetu Burića i Boškovića. Neupitno je da nam je njihov izostanak bio najveći problem u zadnje dvije godine. Njihov povratak veliki je dobitak za hrvatski vaterpolo i s njima smo bitno kvalitetniji u svim fazama igre te s puno više optimizma očekujemo naredne utakmice!” 

Iako neporažena u dosadašnjem dijelu sezonu, hrvatska reprezentacija u nikad je težoj financijskoj situaciji, otkriva Perica Bukić:

“Što se financija Saveza tiče, nažalost sve teže i teže pokrivamo osnovne potrebe naših selekcija. Osim problema sa sponzorima gdje je, zbog teškog stanja u gospodarstvu, sve teže pronaći tvrtku koja bi bila u mogućnosti pomoći aktualnim olimpijskim pobjednicima, mi ni u kom slučaju ne možemo biti zadovoljni tretmanom vaterpola, ni u odnosu na financijska izdavanja od strane HOO-a. Poštujemo sve sportove u Hrvatskoj, ali vaterpolo je unutar sustava financiranja naše krovne sportske organizacije zaista podcijenjen. Također, kad pogledamo iznose proračuna naših direktnih konkurenata, vidimo da nisu samo Italija ili Mađarska, već da su i Srbija te Crna Gora praćeni s nekoliko puta većim iznosima, bilo od strane njihovog ministarstva ili olimpijskog odbora. Na duže staze, taj nesrazmjer ulaganja naravno da ostavlja traga!”

Na posljednja četiri svjetska prvenstva Hrvatska je osvajala medalje, a s kvalitetom igrača i stručnog stožera koji imamo, s pravom računamo na postolje i na Svjetskom prvenstvu u Kazanu.

“U 2015. godini, osim nabrojenih nastupa naše A reprezentacije u Svjetskoj ligi i na Svjetskom prvenstvu, koje je najvažnije natjecanje u sljedećoj godini, čekaju nas i nastupi naše mlade selekcije U-20 na Svjetskom prvenstvu, U-17 na Europskim igrama, a i seniorska i juniorska ženska reprezentacija imaju nastupe u kvalifikacijama: seniorke za Europsko prvenstvo u Beogradu u siječnju 2016., a juniorke za Europske igre u Bakuu! Vjerujemo da, na ponos domovini, naši reprezentativci i reprezentativke, unatoč teškoj financijskoj situaciji, mogu ponovno ostvariti vrhunske rezultate” – završio je Perica Bukić.

>>Suknova petarda za visoku pobjedu nad SAD-om (15:8)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije