Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Novo doba: robote ćemo naučiti kako da se ponašaju među ljudima

Jedna od najvećih njemačkih tvrtki SAP odlučila je investirati milijarde u razvoj novih tehnologija. Imidž mijenjaju inovacijama i umjetnom inteligencijom
24. rujna 2017. u 20:45 1 komentara 387 prikaza
Foto: Danijel Lijović
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon napornog dana na poslu odlazite u šoping-centar koji izbjegavate kad god možete.

Elon Musk Osnivač Tesle Musk upozorava: Umjetna inteligencija predstavlja veći rizik od Sjeverne Koreje

Dodatno ste neraspoloženi zbog dosadne kiše i nemate pojma koju biste košulju i hlače kupili, ali morate obnoviti garderobu... Niste se ni snašli, kamere su vas već detaljno skenirale, a umjetna inteligencija zahvaljujući mašinskom učenju predvidjela je koja će vas boja i odjeća oraspoložiti i to vidite na ekranu u dućanu. Ovakav scenarij nije više rezerviran za futurističke filmove ni za daleku budućnost, on je ostvariv već danas. Uvjerio sam se u to u Inovacijskom centru u Potsdamu poznate njemačke tvrtke SAP.

Gigant na pomlađivanju

Ova tvrtka desetljećima je sinonim za poslovnu analitiku i novčane transakcije, no prije biste je smatrali dosadnim gigantom s 87.000 zaposlenika i kapitalom od 112 milijardi eura nego inovativnim rasadnikom. Posljednjih godina SAP naveliko ulaže baš u nove tehnologije poput mašinskog učenja, interneta stvari i blockchaina pa su u Berlinu otvorili i Akcelerator za startupe, kao i fond SAP.iO koji ulaže u startupe i po 150.000 eura. Zanimljivo je da se čak i startupi iz Hrvatske mogu prijaviti na njihov SAP.iO fond, ako se bave područjem mašinskog učenja. A s njima već surađuje jedan hrvatski projekt – Gtmhub Ivana Osmaka. – SAP je za nas doznao preko WebIT konferencije u Bugarskoj i naš su program shvatili ozbiljno, rekao bih daleko iznad naših očekivanja. Gtmhub je softver koji pomaže brzorastućim tvrtkama, kao i tvrtkama koje se nalaze u procesu znatnih promjena da implementiraju OKR (Objectives & Key Results) menadžment. U suštini, OKR metodologija kvantificira ciljeve tvrtke, ekipe ili pojedinca te ih usklađuje s vizijom i misijom tvrtke. Ono što ističe i razlikuje Gtmhub od drugih mogućnost je da se poveže s više od stotinu poslovnih sustava (CRM, ERP, DB, Excel…) i automatski u stvarnom vremenu povezuje kvalitativne ciljeve s kvantitativnim definicijama uspjeha. Naši klijenti danas su neki od najbrže rastućih startupa u Europi kao Spotahome, no isto tako i ekipe iz tvrtki kao Oriflame ili Google – kaže nam Ivan Osmak, koji je prije deset godina otišao raditi sa startupima u Bugarskoj prvo kao developer.

Iz svojeg iskustva početnicima sa startupima najviše savjetuje da se fokusiraju na biznis-stranu i klijente, a da su prezentacije i pitchevi manje bitni ako projekt ima biznis-potencijal. U SAP-ovim centrima vidjeli smo i niz drugih zanimljivih projekata poput SkySensa, startupa koji uz pomoć dronova znatno ubrzava poslove inspekcije i nadzora tehničke oprema pa i zrakoplova što može rezultirati uštedama u milijunima eura. Projekt Synfioo pak poslovnim klijentima nudi savršen nadzor 0-24 nad pošiljkama i mogućnost djelovanja u realnom vremenu ako pošiljka zapne u prometu između država pa čak i kontinenata. Ima tu i pomalo izazovnih tema poput startupa RefineAI koji nakon pristanka korisnika snima njihove reakcije i način na koji gledaju neki video i tako prikupljaju velike količine podataka o interesima potencijalnih kupaca. Zahvaljujući mašinskom učenju, SAP-ovi softveri poput Leonarda sposobni su izvesti vrlo precizna predviđanja ljudskog ponašanja ili preferencija.

Etika i umjetna inteligencija

Trebamo li se bojati robota i umjetne inteligencije, kako sugeriraju neki poznati tehnološki stručnjaci i znanstvenici?

– Takvi strahovi još su preuranjeni jer mi zapravo još uvijek ne znamo što je ljudska svijest pa nismo sposobni ni kreirati umjetnu svijest. No, kad bi umjetna inteligencija evoluirala, u tom slučaju trebaju nam jasni robotski zakoni koji će poznavati ljudsku etiku. To je još znanstvena fantastika, ali približavamo se toj eri. Ono što mene zabrinjava je razvijanje robota u potencijalne vojne svrhe. Što ako počne pucati po svima? Kako će robot reagirati u kritičnim situacijama? Možemo li prihvatiti da se može dogoditi i slučajna nesreća i da pritom čovjek pogine zbog djelovanja robota? Etika je tu dosta bitna i vrijeme je da počnemo o tome razgovarati prije nego što bude prekasno – objašnjava nam Kai Goerlich, glavni futurist SAP-ove Inovacijske mreže.

On kaže da će roboti morati još puno učiti o ljudima jer smo jako nemarni, kompleksni i baš i ne pratimo pravila. Goerlicha je kao fana igre go jako pogodilo što su računala i tu sada bolja. – To je frustrirajuće za čovjeka, ali upravo je čovjek kreirao tu igru pa zapravo još vodimo. Optimističan sam, uostalom život mi ne bi bio lijep kad bih bio pesimistični futurist – uz smiješak zaključuje. 

Facebook Eksperiment Evo zašto Facebookovi roboti ne mogu doista zavladati svijetom O umjetnoj inteligenciji Musk Zuckerbergu: 'Ne razumiješ previše tu temu' Robot ubojica Roboti ubojice 'Zaustavite treću revoluciju ratovanja. Ona će dovesti do sukoba dosad neviđenih razmjera'
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • stefj:

    Hm da... Evo imamo evidentan primjer uvođenja ekspertnog sustava u Zagrebu - inteligentni semafori koji uče. Uspjela je ta "inteligencija" postići čudo, da i nedjeljom imamo gužve u gradu, a da su preko tjedna nikad veće. Uči, uči već mjesecima, ... prikaži još! a situacija sve gora... Tko zna, možda uči od nekog državnog ili javnog službenika pa i imamo takve rezultate...