Naslovnica Tech/Sci Znanost

Ruđer i Algebra zajedno do stručnjaka i EU novca

Hrvatska treba stvoriti suvremenu tehnologiju i stručan kadar kako bi bila konkurentna na svjetskom tržištu
22. svibnja 2019. u 16:16 0 komentara 184 prikaza
Institut Ruđer Bošković
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Institut Ruđer Bošković, utjecajna znanstvena institucija, i privatno učilište Algebra postali su partneri s ciljem jačanja obrazovanja i zapošljavanja, poticanja tehnološke izvrsnosti i međunarodne suradnje. Sporazum su potpisali David Matthew Smith, ravnatelj IRB-a, te Mislav Balković, dekan Algebre.

Algebra Digitalna pismenost Čak 52 posto hrvatskih osnovnoškolaca koristi pametne telefone u procesu učenja

U području zapošljavanja partnerstvom se regulira mogućnost zapošljavanja Algebrinih studenata na projektima Instituta, kao i znanstvenih radova i zapošljavanja na Institutu. Kada se pak radi o obrazovanju, znanstvenici IRB-a sudjelovat će na provedbi kolegija poput analitike u oblaku i strojnog učenja. Time se studentima Algebre otvaraju vrata za sudjelovanje u istraživanjima računalstva visokih performansi (HPC) na Institutu. Ovaj dio je već pokrenut u praksi jer troje stručnjaka IRB-a od veljače već prenosi znanja studentima računalstva na Algebri.

Ništa bez superračunala

Partnerstvom se potencira suradnja znanosti i gospodarstva, tako sporazum podrazumijeva i projekt pokretanja HPC akademije, zajedničkog obrazovnog programa kroz koji će računalni stručnjaci moći stjecati znanja o korištenju, softverskoj izgradnji i administraciji računalnih sustava visokih performansi, kaže.

Siniša Bogdanović i Ivana Bilić Korisno iskustvo Royal Bride i Algebra surađuju: Studenti će sudjelovati u izradi kataloga

– Četvrta industrijska revolucija temelji se na računalstvu visokih performansi. Oni koji ostanu izvan tih trendova ostat će na samom začelju svjetskog gospodarstva. Hrvatska treba stvoriti suvremenu tehnologiju i stručan kadar kako bi bila konkurenta na svjetskom tržištu inovativnosti te kako bi zaustavila odljev mozgova. Institut je stvarao HPC tehnologiju koja prati strateške standarde EU, a izvrsnost tehnologije potvrđuju i brojni konkurentni projekti. U ovoj simbiozi svatko dobiva, IRB potreban kadar i stručnjake, Algebra mogućnost provedbe praktičnog dijela nastave i zajedničku prijavu na projekte EU, a gospodarstvo će imati korist od novih znanja i proizvoda – izjavio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

U gospodarski segment suradnje, uz Institut i Algebru, dodatno je uključeno i Sveučilište u Rijeci sa svojim stručnjacima i superračunalom Bura. Područje superračunalstva, tj. high performance computing predstavlja infrastrukturu bez koje je već danas nezamisliva obrada velikih količina podataka u realnom vremenu, strojno učenje ili provedba simulacija.

Zgrada instituta Ruđera Boškovića u Zagrebu ZNANOST Računalni znanstvenici Instituta Ruđer Bošković razvili novu metodu grupiranja podataka

– Sporazumom pokrećemo suradnju javne i privatne znanstvene institucije, kako u cilju osnaživanja Algebre i Instituta tako još više i osnaživanja hrvatskih tvrtki. Suradnja će omogućiti da u gospodarstvo plasiramo još kvalitetnije mlade stručnjake – izjavio je doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Algebre, i dodao: – Ova suradnja ima i dodatni strateški predznak s obzirom na to da je za nedavno doneseni EU program “DigitalEurope” odobreno čak 2,7 milijardi eura. Za projekte unapređenja i implementacije računalstva visokih performansi u gospodarstvu moći će aplicirati funkcionalni EU Digital Innovation HUB-ovi, kao što je Algebra LAB pa je sada jasno da smo stvorili savez koji bi trebao biti prilično konkurentan kada se otvore prijave.

Projekt u mikrobiologiji

– Europa izgrađuje superračunalo EuroHPC, što je investicija vrijedna oko milijardu eura. Prepoznali smo da ne postoji sustavna i sveobuhvatna edukacija za korištenje takvih velikih i složenih računalnih mogućnosti, čak ni na razini EU. Stoga smo pokrenuli HPC akademiju. Zbog uspješne realizacije integrirali smo tri neophodne institucije, IRB i Algebru, dok Sveučilište u Rijeci sa superračunalom Bura nudi neophodnu infrastrukturu – naglasio je dr. sc. Karolj Skala.

Održan 5. panel Večernjakovog projekta Pogled u budućnost - 2068. Pogled u budućnost Kako će mediji izgledati za 50 godina?

Jedan od prvih primjera znanstvene suradnje zajednička je prijava projekta “Struktura i funkcija mikrobnih zajednica kao karika koja nedostaje pri procjeni stanja okoliša u obalnim zonama pod antropogenim opterećenjem”, čija je voditeljica dr. sc. Ines Sviličić Petrić (Laboratorij za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju na IRB-u), a u sklopu kojega će Zlatan Morić, nastavnik i znanstvenik na Visokom učilištu Algebra, biti zadužen za podatkovnu analizu.

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.