Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova studija

Oluja veća od Zemlje: Otkriveno zašto su na Jupiteru temperature tisućama stupnjeva veće nego što se očekivalo

Jupiter
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.07.2016.
u 10:15

Znanstvenici su pomoću infracrvenog teleskopa na Havajima skenirali gornju atmosferu.

Jupiter se nalazi gotovo 800 milijuna kilometara od Sunca i trebao bi biti jako hladan, no dijelovi njegove atmosfere topliji su na stotine ili čak tisuće stupnjeva nego što bi trebali biti.

Znanstvenici su bili zbunjeni tim podacima, no nova studija koja je objavljena u britanskom časopisu Nature otkrila je razloge tog zagrijavanja. Poznata Crvena pjega - najveća oluja u Sunčevu sustavu koja je veća od same zemlje - zagrijava atmosferu ovog masivnog planeta.

Oluja stvara energetske valove koji dramatično povisuju toplinu u atmosferi. Temperature se tako kreću od oko 426 °C do 926 °C. Puno veće temperature su iznad same Crvene pjege, oko 1330 °C.

Taj stupanj topline sličan je gornjoj atmosferi Zemlje i daleko topliji od bilo kojeg vanjskog planeta. Teoretski, sunčeva svjetlost trebala bi zagrijati gornju atmosferu Jupitera na samo -73 °C budući da prima samo 3,3% svjetlosti, piše USA Today.

Znanstvenici su pomoću infracrvenog teleskopa na Havajima skenirali gornju atmosferu. 

- Odmah smo mogli vidjeti da su maksimalne temperature bile iznad Crvene pjege - čista slučajnost ili glavni trag? - upitao se James O'Donoghue sa Sveučilišta u Bostonu i glavni autor studije.

>> Završilo putovanje od 2,7 milijardi kilometara do Jupitera

Komentara 4

TO
tovaravot
11:12 28.07.2016.

i gdje su tu "na tisuce stupnjeva"? covjek ocekuje, ne znam, jedno 12000 stupnjeva. koje novinarstvo, uzaludna skola i struka

Avatar nijeminišta
nijeminišta
10:24 31.07.2016.

"zašto su na Jupiteru temperature tisućama stupnjeva veće nego što se očekivalo" - TISUĆAMA??? a gdje su izmjerene te TISUĆE stupnjeva? najviša izmjerena temperatura je oko 1300, što je za 600 stupnjeva više od prosjeka. a ne za TISUĆE. smećemeće od novinarstva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije