Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

'Nova umjetna inteligencija već danas je opasna, očekujemo napade'

"Umjetna će inteligencija promijeniti rizik za građane, organizacije i države", kaže jedan od autora Miles Brundage
21. veljače 2018. u 12:21 2 komentara 1762 prikaza
AI
Foto: Thinkstock

Očekuje se da će umjetna inteligencija postati presudna u događajima jer će omogućiti sofisticiranije kibernetičke i fizičke napade na pojedince, skupine i institucije, upozorili su u srijedu stručnjaci.

umjetna inteligencija Analiza IGORA RUDANA Pripremite se! Stižu umjetna inteligencija, redefinicija novca, mijenjanje genetskih uputa...

Svijet će vjerojatno biti suočen s rapidnim rastom kibernetičkog kriminala i korištenjem dronova u sljedećem desetljeću uz "strmoglavo korištenje internetskih botova" u upravljanju svime od izbora do novinskih tema i društvenih mreža, navode stručnjaci u izvješću.

26 stručnjaka sa sveučilišta Cambridge i Oxford, think-tankova, tvrtki za kibernetičku sigurnost i skupina za digitalna prava pozvalo je vlade i korporacije da "odgovore na jasnu i sadašnju prijetnju povezanu s bezbrojnim aplikacijama umjetne inteligencije".

"Umjetna će inteligencija promijeniti rizik za građane, organizacije i države", kaže jedan od autora Miles Brundage, znanstvenik s Oxforda i upozorava da će zločinci moći koristiti strojeve za sve od hakiranja ili 'phishinga' do nadziranja, profiliranja i represije uz kršenje prava privatnosti.

Brundage upozorava da sustavi koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju često značajno nadmašuju ljudske sposobnosti.

"Zabrinjavajuće je ali i neophodno uzeti u obzir implikacije nadljudskog hakiranja, praćenja, uvjeravanja i fizičke identifikacije kao i mogućnosti umjetne inteligencije koje su ispod razine ljudskih mogućnosti no unatoč tomu njima se mnogo fleksibilnije upravlja nego ljudskim radom," kaže on.

robot MILAN A. RAČIĆ Ne želim robota za suprugu, a to ne želite ni vi

Stručnjaci upozoravaju kako očekuju "inovativne kibernetičke napade" u kojima će se koristiti alati poput automatiziranog hakiranja, slaganja govora i ciljanih e-mailova na temelju osobnih informacija dostupnih na društvenim mrežama.

"Isto tako bujanje dronova i kibernetičko-fizičkih sustava omogućit će napadačima da koriste ili prerade takve sustave za zločinačke aktivnosti poput pretvaranja komercijalnih dronova u oružje koje napada osobe ili za zauzimanje ključne infrastrukture radi iznude", kažu oni.

Sve više autonomnih sustava oružja u sukobima prati rizik "gubitka smislenog ljudskog nadzora" a detaljne političke analize, ciljana propaganda i lažne video snimke "predstavljaju moćne alate za manipuliranje javnog mnijenja u razmjerima koji se prije nisu mogli ni zamisliti".

"Sposobnost agregiranja, analiziranja i djelovanja na informacije za građane korištenjem umjetne inteligencije može imati takve razmjere koji će omogućiti nove razine nadzora, povrede privatnosti i prijetit će radikalnim prelijevanjem moći između pojedinaca, korporacije i država", navodi izvješće.

AI
1 / 34
CES Las Vegas 2018
Svijet tehnologije Prognoze za 2018.: 'Pojavit će se aplikacije koje predviđaju što želimo' POGLED U BUDUĆNOST 15 stvari koje će promijeniti naše živote. Do 2030. nastat će 41 megapolis! TKO ILI ŠTO VIDEO: Ljudi ostali šokirani kad su vidjeli tko pušta glazbu u noćnom klubu!
usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • Krotila4:

    umijetna inteligencija,može se oteti kontroli

  • zagabria1:

    Postavlja se pitanje tko je odgovoran ako dron upuca čovjeka. Npr netko mu da ulazne podatke ali ne donese odluku, iako zna unaprijed da će dron na osnovu tih podataka sam donijeti odluku. Npr dron je programiran da likvidira terorioste ... prikaži još! i ti ga pustiš u blizinu terorista. I kao nisi odgovoran jer je on sam donio odluku. Svašna nas očekuje u budućnosti, trebat će mijenjati zakonodavstvo i mnogo toga.