Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI OBJASNILI

Najveća ozonska rupa iznad Arktika u potpunosti nestala, ali ne zbog smanjenja zagađenja

Foto: Screenshot/YouTube
28.04.2020.
u 22:00

U prosjeku, temperature iznad Arktika nisu tako hladne kao one iznad Antarktika, zbog čega su sezonske pojave ozonskih rupa na sjeveru rijetke, dok je to na jugu godišnja pojava.

Najveća ozonska rupa ikad zabilježena iznad Sjevernog pola zatvorila se gotovo jednakom brzinom kojom se i formirala. Inače, rupa se formirala ranije ove godine i dosegla je svoju najveću veličinu u ožujku, nekih 15-ak kilometara iznad površine Zemlje. Bila je to najveća ozonska rupa ikad dokumentirana nad Arktikom.

Istraživači iz Kopernikove službe za nadgledanje atmosfere vjerovali su da je rupu uzrokovao neobično jak polarni vrtlog, koji je uzrokovao njezin nagli rast, navodi se u izvješću CNN-a. Inače, polarni vrtlog je struja  koja kruži nepravilnim uzorkom u obliku prstena oko Arktika i pomaže zadržati hladan zrak zarobljen iznad pola. Kada temperature padnu na dovoljno nisku točku, mogu se formirati polarni stratosferski oblaci, a koji zauzvrat mogu aktivirati kemikalije koje uvelike oštećuju ozon.



U prosjeku, temperature iznad Arktika nisu tako hladne kao one iznad Antarktika, zbog čega su sezonske pojave ozonskih rupa na sjeveru rijetke, dok je to na jugu godišnja pojava.

"Vrlo je neobično da se tako snažno obaranje ozonskog omotača događa na sjevernoj hemisferi, ali ovogodišnji polarni vrtlog bio je izuzetno jak i postojan, a temperature su bile dovoljno niske da omoguće stvaranje stratosferskog oblaka nekoliko mjeseci", izjavila je za Euro News agenciju Antje Inness iz Copernicusa.

Ozon pomaže filtriranju ultraljubičaste svjetlosti iz atmosfere, a kada se pojave rupe, znači da štetnije sunčevo zračenje prodire u atmosferu i dopire do Zemljine površine što može biti itekako štetno.

Neki su sugerirali da bi brzi nestanak ozonske rupe mogao biti uzrokovan radikalnim smanjenjem zagađenja zraka tijekom svjetskih gašenja COVID-19, ali tim Copernicusa odbacio je tu ideju.

Komentara 7

ST
steve
23:12 28.04.2020.

Gdje su sada svi ti znanstvenici ozona koji su povezani s big braderima svijeta punih novaca koji svojim izjavama su najveci zagadivaci svijeta koji stvaraju strah klimu pa cak ulaze i u medicinu da bi zastiti kobajagi covijeka a s druge strane govore o prevelikom broju stanovnika ove nase planete Zemlje.

Avatar marlboro_man
marlboro_man
22:36 28.04.2020.

jedno je stalno, svijet uvijek treba nekog "bugimena" (strah), da bi se kontrolirale mase!...

TK
Ten-kre
06:59 29.04.2020.

Ukoliko civilizacija nastavi napredovati ovim tempom a prije toga je neuništimo, možda shvatimo Zemlju i njen način rada za 1000 godina. Do tada kako nas vjetar nosi i naša glupost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije