Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Najveća ozonska rupa iznad Arktika u potpunosti nestala, ali ne zbog smanjenja zagađenja

U prosjeku, temperature iznad Arktika nisu tako hladne kao one iznad Antarktika, zbog čega su sezonske pojave ozonskih rupa na sjeveru rijetke, dok je to na jugu godišnja pojava.
28. travnja 2020. u 22:00 7 komentara 15365 prikaza
Foto: Screenshot/YouTube

Najveća ozonska rupa ikad zabilježena iznad Sjevernog pola zatvorila se gotovo jednakom brzinom kojom se i formirala. Inače, rupa se formirala ranije ove godine i dosegla je svoju najveću veličinu u ožujku, nekih 15-ak kilometara iznad površine Zemlje. Bila je to najveća ozonska rupa ikad dokumentirana nad Arktikom.

Istraživači iz Kopernikove službe za nadgledanje atmosfere vjerovali su da je rupu uzrokovao neobično jak polarni vrtlog, koji je uzrokovao njezin nagli rast, navodi se u izvješću CNN-a. Inače, polarni vrtlog je struja  koja kruži nepravilnim uzorkom u obliku prstena oko Arktika i pomaže zadržati hladan zrak zarobljen iznad pola. Kada temperature padnu na dovoljno nisku točku, mogu se formirati polarni stratosferski oblaci, a koji zauzvrat mogu aktivirati kemikalije koje uvelike oštećuju ozon.U prosjeku, temperature iznad Arktika nisu tako hladne kao one iznad Antarktika, zbog čega su sezonske pojave ozonskih rupa na sjeveru rijetke, dok je to na jugu godišnja pojava.

"Vrlo je neobično da se tako snažno obaranje ozonskog omotača događa na sjevernoj hemisferi, ali ovogodišnji polarni vrtlog bio je izuzetno jak i postojan, a temperature su bile dovoljno niske da omoguće stvaranje stratosferskog oblaka nekoliko mjeseci", izjavila je za Euro News agenciju Antje Inness iz Copernicusa.

Zoran Milanović u PPK Karlovac Zoran Milanović: 'Zajedno se moramo pobrinuti da iduća kriza ne bude ona klimatska i okolišna'

Ozon pomaže filtriranju ultraljubičaste svjetlosti iz atmosfere, a kada se pojave rupe, znači da štetnije sunčevo zračenje prodire u atmosferu i dopire do Zemljine površine što može biti itekako štetno.

Neki su sugerirali da bi brzi nestanak ozonske rupe mogao biti uzrokovan radikalnim smanjenjem zagađenja zraka tijekom svjetskih gašenja COVID-19, ali tim Copernicusa odbacio je tu ideju.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
 • steve:

  Gdje su sada svi ti znanstvenici ozona koji su povezani s big braderima svijeta punih novaca koji svojim izjavama su najveci zagadivaci svijeta koji stvaraju strah klimu pa cak ulaze i u medicinu da bi zastiti kobajagi covijeka a s ... prikaži još! druge strane govore o prevelikom broju stanovnika ove nase planete Zemlje.

 • Avatar marlboro_man
  marlboro_man:

  jedno je stalno, svijet uvijek treba nekog "bugimena" (strah), da bi se kontrolirale mase!...

 • Ten-kre:

  Ukoliko civilizacija nastavi napredovati ovim tempom a prije toga je neuništimo, možda shvatimo Zemlju i njen način rada za 1000 godina. Do tada kako nas vjetar nosi i naša glupost.