Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sojevi mu ne mogu ništa

Modernino COVID-19 cjepivo zadržava aktivnost neutraliziranja protiv novih sojeva

FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of Moderna logo in this illustration
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
25.01.2021.
u 17:35

U priopćenju kompanije potvrđuje se kako 'južnoafrički soj' doista umanjuje učinkovitost cjepiva no ono ostaje dovoljno efikasno da bi osiguralo dostatnu zaštitu

Modernino cjepivo protiv COVID-19 neutralizira i nove sojeve koji su prvi put identificirani u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoafričkoj Republici, glavni je naglasak priopćenja Moderne o učinkovitosti njihova cjepiva na nove sojeve koronavirusa SARS-CoV-2.

Dostupni rezultati su iz in vitro studija neutralizacije rađenih sa serumom osoba cijepljenih Moderninim cjepivom. Očekuje se da će režim s dvije doze cjepiva Moderna COVID-19 u dozi od 100 µg zaštititi od svih do danas otkrivenih sojeva. Nema značajnog utjecaja na neutralizirajuće titre protiv varijante B.1.1.7 (prvi put identificirane u Ujedinjenom Kraljevstvu). Šestostruko smanjenje neutralizirajućih titra primijećeno je kod varijante B.1.351 (prvi put identificirane u Južnoafričkoj Republici) u odnosu na prethodne varijante. Unatoč ovom smanjenju, neutralizacijske razine titra protiv B.1.351 ostaju iznad razina za koje se očekuje da će biti zaštitne.
Zbog dodatnog opreza, Moderna pokreće klinički program za jačanje imunosti na nove sojeve
Tvrtka će testirati dodatnu pomoćnu dozu svog COVID-19 cjepiva (mRNA-1273) kako bi proučila sposobnost daljnjeg povećanja neutralizirajućih titra protiv novih sojeva, ali ističe se i kako Moderna napreduje u razvoju kandidata za pojačanje imunosnog odgovora (mRNA-1273.351) na varijantu B.1.351
- Dok težimo pobjedi protiv virusa COVID-19, koji je doveo do svjetske pandemije, vjerujemo da je nužno biti proaktivan kako virus evoluira. Ohrabruju nas ovi novi podaci koji jačaju naše uvjerenje da Modernino cjepivo štiti i od novootkrivenih sojeva, rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije