Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Huawei objavio dokument o nužnosti zaštite intelektualnog vlasništva

Bitno je naglasiti da u posljednjih 30 godina otkako Huawei postoji, niti jedan sud nikada nije presudio da se Huawei ikada bavio krađom intelektualnog vlasništva - kazao je Song Liuping, glavni pravni savjetnik u tvrtki
27. lipnja 2019. u 15:18 1 komentara 127 prikaza
Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Čelni ljudi kineskog tehnološkog diva Huawei danas su objavili dokument pod nazivom “Poštivanje i zaštita intelektualnog vlasništva: temelj inovacija”, u kojem su svjetskoj javnosti obznanili svoj stav o nužnosti afirmacije i zaštite inovacija koje vode ka općem dobru, priopćili su danas iz Huaweija.

Marko Rakar marko rakar Informatički stručnjak otkriva što stoji iza rata SAD-a i Huaweija

Glavni pravni savjetnik u Huaweiju tijekom predstavljanja dokumenta izrazio je zabrinutost govoreći o pretjeranoj političkoj intervenciji i zloupotrebi kao prijetnji koja može zakočiti razvoj intelektualnog vlasništva, a samim time i globalni napredak.

- Ako političari koriste intelektualno vlasništvo i tuđe ideje kao sredstvo za svoje borbe, tada se na globalnoj razini urušava povjerenje u sustav, a zaštite patenata postaju bespredmetne - istaknuo je Song Liuping dodavši kako su inovacije i zaštita intelektualnog vlasništva ključ uspjeha Huaweija.

U Huaweiju ističu kako su do kraja 2018. godine registrirali 87.805 patenata, a od kojih je 11.152 registrirano u SAD-u. Također napominju kako ulaganje u istraživanje i razvoj za Huawei ima i važnu financijsku komponentu budući da je kompanija u posljednje četiri godine primila više od 1,4 milijarde dolara na ime korištenja patenata. Osim ulaganja u vlastite patente, Huawei je platio više od 6 milijardi dolara u naknadama za zakonito korištenje intelektualnog vlasništva drugih tvrtki, a gotov 80 posto tog iznosa plaćeno je američkim tvrtkama, navodi se u dokumentu.

Huawei DRŽAVE U SUKOBU Kupci žrtve digitalnog rata SAD-a i Kine: Veze s Huaweijem prekidaju i Intel, Qualcomm...

- Intelektualno vlasništvo je privatno vlasništvo, zaštićeno je zakonom, a sporovi bi se trebali rješavati pravnim putem. Bitno je naglasiti da u posljednjih 30 godina otkako Huawei postoji, niti jedan sud nikada nije presudio da se Huawei ikada bavio krađom intelektualnog vlasništva - kazao je Song Liuping.

U Huaweiju ističu kako su njihovi patenti i tehnološka otkrića dio otvorenih standarda koji reguliraju rad 3G, 4G i 5G mreža, što znači da iako neke tvrtke i države ne kupuju opremu od Huaweija, one formalno koriste osnovne i primarne Huaweijeve patente.

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • jurajuric120:

    sad im ga bude kinez zabiberil. ako nema prihoda od mobitela, ima od intelektualnog vlasništva.