Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOSNI PROPUST

Haker objavio podatke 533 milijuna korisnika Facebooka: Zna se i koliko je Hrvata među njima

Facebook child sexual exploitation content
Foto: Niall Carson/PA Images/PIXSELL
1/3
03.04.2021.
u 18:58

- Objavljeni podaci mogli bi biti izuzetno cyberkriminalcima koji bi mogli iskoristiti osobne podatke za prijevaru - kazao je Alon Gal, stručnjak za cybersigurnost

Haker je objavio na forumu osobne podatke čak 533 milijuna korisnika Facebooka iz 106 zemalja. Među objavljenim podacima su telefonski brojevi korisnika, kao i njihovi osobni podaci kao što je puno ime i prezime, lokacija, datum rođenja. U nekim slučajevima i e-mail adrese korisnika. 

Business Insider napravio je provjeru dijela objavljenih podataka i potvrdio kako je riječ o autentičnim podacima. 

- Objavljeni podaci mogli bi biti izuzetno cyberkriminalcima koji bi mogli iskoristiti osobne podatke za prijevaru - kazao je Alon Gal, stručnjak za cybersigurnost koji je prvi ukazao na novi sigurnosni problem za korisnike Facebooka. 

 

- Baza podataka ove veličine s privatnim podatcima korisnika Facebooka kao što su telefonski brojevi zasigurno će dovesti do toga da će kriminalci iskoristiti te podatke - nadometnuo je Gal za Business Insider. 

On je otkrio bazu podataka već u siječnju ove godine kad je jedan od korisnika hakerskog foruma reklamirao svoj program koji može omogućiti podatke nekoliko stotina milijuna korisnika Facebooka. No, sad su ti podatci objavljeno i sad im gotovo svatko može pristupiti. 

Gal je objavio I koliko je podataka korisnika po zemlji procurilo na internet. Kad je riječ o Hrvatskoj, ta brojka iznosi čak 639,841 korisnika.

VIDEO: Što je s 30-tak prijava za zlostavljanje studentica Akademije tri mjeseca nakon?  Gošća: Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije dramske umjetnosti.

 

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
20:07 03.04.2021.

Znate li kako je nastao Facebook? I tko je "rodočelnik" društvenih mreža? Mark Elliot Zuckerberg ? :) - ne. To je najučinkovitiji obavještajni alat ikad.Oživotvorenje Orwella. Sofisticirani algoritam koji radi bazu podataka o vama i vašim najbližima. Sami ste pristali s Vladom SAD-a (i onim ispod njih) podijelit vaše osobne podatke.Podatke vaših "prijatelja". Došli ste nepozvani i rekli: izvolite.Sve o meni. Izvolite moje fotografije nekad i sad,biometrijsku sliku lica,moju IP adresu,moje kontakte,lokacije boravka i kretanja,moje sklonosti,školsku spremu,moja politička uvjerenja,strahove,bolesti,mane i perverzije ;)Moju najdublju intimu. Oni koji su Facebook uglavnom koristili samo za "bludničenje" nemaju zašto da brinu - jelte. Ostali.... :))

SO
Sir Oliver
23:57 03.04.2021.

Cestitam hakerima! Bas ce se usreciti sa mojim datumom rodjenja: 01.01.1910! A adresa je lijeva izmisljenja bezveze, telefon nisam nikada predao, ostaje im samo ime i prezime.

VI
Vito
09:55 04.04.2021.

Pa vi onda davajte svoje podatke da ih čuvaju drugi prema zakonu o "zaštiti podataka".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije