Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog za kreditore

Tsipras kapitulirao? Poslao reformski paket 'težak' 13 milijardi eura

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
10.07.2015.
u 00:09

Ministri su zaključili da im teško ekonomsko stanje i zatvaranje banaka ne ostavlja niti jednu drugu opciju, nego prihvatiti gotovo sve zahtjeve kreditora

Grčka Vlada poslala je prijedlog ekonomskih reformi u pokušaju da osigura novi "paket pomoći" međunarodnih kreditora, piše BBC.

Glasnogovornik predsjednika Eurogrupe Jeroena Dijsselbloema kazao je da su dobili grčki plan. Grčki premijer je cijeli dan pokušavao uvjeriti koalicijske partnere da prihvate plan. Teške reforme uključuju povećanje poreza i izmjene u mirovinskom sustavu.

Mjere štednje "teške" 13 milijardi eura

Guardian piše da je plan ušteda grčke vlade "težak" 13 milijardi eura. Zauzvrat bi im međunarodni kreditori trebali odobriti treći "paket pomoći" u vrijednosti 50 milijardi eura te bi Grčka ostala u eurozoni i ne bi bankrotirala.

Ministri su zaključili da im teško ekonomsko stanje i zatvaranje banaka ne ostavlja niti jednu drugu opciju, nego prihvatiti gotovo sve zahtjeve kreditora. Mnogi smatraju da je ovim potezom vlada Alexisa Tsiprasa kapitulirala pred državama eurozone.

U Ateni je objavljeno da će grčka vlada u petak zatražiti odobrenje parlamenta za pregovore o tekstu "prethodnih poteza" koji bi mogao biti osnova za dogovor s međunarodnim vjerovnicima.

>>Izbace li Grčku, Hrvatska treba odgoditi ulazak u eurozonu

>>Banke u Grčkoj ostaju zatvorene, Tsipras predstavlja novi plan reformi

Komentara 25

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
23:08 09.07.2015.

I šta, onda za onaj referendum se slobodno može reći "džaba ste krečili" ??

Avatar mason
mason
23:13 09.07.2015.

Ili je ovo samo varka da iscupaju tih 50 milijardi,pa ce ponovo sve po starom.

Avatar jebb
jebb
23:37 09.07.2015.

"Mjere štednje "teške" 13 milijardi eura", to je valjda godisnje? I odmah im treba 50 milijardi eura da ne bankrotiraju! Pa gdje to vodi? Za godinu-dvije trebace im opet 50-ak milijardi eura..., i dug ce i dalje rasti uz sve njihove mjere stednje. I cemu onaj referendum i predstava? I na to su spiskali 100-ak milijuna eura. Grci moraju shvatiti da je party zavrsen a Evropa mora shvatiti i prihvatiti da nista nece postici sibanjem mrtvog konja. Grcki bankrot je jedina i najbolja opcija za obje strane, sve ostalo je samo produzivanje grcke agonije koja ce na kraju opet zavrsiti... grckim bankrotom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije