Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tražio je smještaj

Sirijske izbjeglice pomogle uhititi terorista, ne žele ugroziti Nijemce

Njemački grad Chemnitz pod opsadnim stanjem: Potraga za migrantom iz Sirije (22), u stanu pronađen eksploziv
Foto: Reuters
1/4
11.10.2016.
u 18:45

- Ponudio nam je 100 eura i 200 dolara da ga pustimo, ruksaku je imao nož - kazao je Mohamed. - Zahvalni smo što nas je Njemačka prihvatila, nismo mogli dopustiti da se nešto dogodi Nijemcima - poručio je službenicima

Njemački Bild obznanio je u ponedjeljak da su sirijske izbjeglice u Leipzigu pomogle pri uhićenju terorista Džabera al-Bakra (22).

Al-Bakr je u subotu tražio prenoćište putem online mreže za sirijske izbjeglice u Leipzigu. Muhamed A. (32) i dvojica muškaraca vidjela su objavu i uputila se po njega na glavni kolodvor. Tada nisu znali da je riječ o 22-godišnjaku koji je spremao teroristički napad. Na Facebook stranici koja povezuje Sirijce u Njemačkoj počelo je kružiti nekoliko policijskih tjeralica. Aktivirao se i sirijski portal s aktualnim vijestima i novinari anti-Isil mreže. Podijelili su al-Bakrovu fotografiju i detaljne podatke te dosegnuli tisuće Sirijaca u Njemačkoj.

Vezali ga produžnim kabelima

Kada su u nedjelju trojica muškaraca stigla u stan u Leipzigu s al-Bakrom shvatili su da je riječ o osobi s tjeralice. Nakon što je al-Bakr zaspao vezali su ga produžnim kabelima, a Muhamed A. (36) uputio se u policijsku postaju i službenicima pokazao njegovu fotografiju. - Ponudio nam je 1000 eura i 200 dolara da ga pustimo, u ruksaku je imao velik iznos novca i nož - kazao je Muhamed. - Zahvalni smo što nas je Njemačka prihvatila, nismo mogli dopustiti da se nešto dogodi Nijemcima - poručio je službenicima.

Foto: REUTERS

Foto: Reuters

Napad na prometnu infrastrukturu Njemačke

Podsjetimo, u subotu je u Chemnitzu nastalo opsadno stanje zbog dojave o mogućem bombaškom napadu. U stanu Džabera al-Bakra pronađen je 1,5 kilogram eksploziva i samoubilački prsluk. Prema tvrdnji Ustavne zaštite, al-Bakr je planirao napad na berlinsku zračnu luku. Policija je za njim tragala do ponedjeljka, a priveden je u sat vremena udaljenom Leipzigu.

Čelnik njemačke obavještajne službe BfV, Hans-Georg Maassen kazao je da je al-Bakr bio u kontaktu s Isilom. - Posjedujemo obavještajne dokaze da je planirao napasti prometnu infrastrukturu u Njemačkoj. Prije svega vlakove, a onda i berlinsku zračnu luku - kazao je Maassen. Džaber al-Bakr živi kao izbjeglica u Njemačkoj posljednjih godinu dana. Kancelarka Angela Merkel zahvalila se Sirijcima na pomoći. Premijer istočne savezne pokrajine Saske, Stanislaw Tillich nazvao ih je "hrabrim i odgovornim sugrađanima".

>> Opsadno stanje na ulicama Berlina: Policija traga za migrantom iz Sirije, pretražuje se svaki dio grada

Komentara 2

SO
sodomare
19:07 11.10.2016.

patetika

DU
Deleted user
19:25 11.10.2016.

što je s nožem htio napasti zračnu luku? eksplozivi izašli iz mode?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije