Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri osobe su uhićene

Opsadno stanje na ulicama Berlina: Policija traga za migrantom iz Sirije, pretražuje se svaki dio grada

Njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/16
Autori: Hina, Andrea Solar
08.10.2016.
u 20:45

Policajaca je najviše na željezničkim postajama i u zračnim lukama, rekao je glasnogovornik Winifried Wenzel.

U njemačkom Chemnitzu policija je danas prijepodne okupirala stambenu zgradu zbog prijetnji da se u stanu nalaze eksplozivne naprave. Izdana je tjeralica za Jaberom Albakrom (22), migrantom iz Sirije u čijem je stanu pronađen eksploziv.

Prema zadnjim informacijama stotine policajaca raspoređene su danas po Berlinu nakon što je 22-godišnji Sirijac pobjegao policiji. Policajaca je najviše na željezničkim postajama i u zračnim lukama, rekao je glasnogovornik Winifried Wenzel.

Pojačane mjere sigurnosti uvedene su na berlinskom aerodromu Shoenfeld gdje autobusi ne mogu dolaziti do terminala. Zaustavljaju se i pretražuju svi automobili u potrazi za osumnjičenim Jaberom al-Bakrom.

Trojica uhićena

Njemačka policija uhitila je  trojicu muškaraca u vezi s al-Bakrom kojega se sumnjiči da je planirao bombaški napad, a u ranijoj premetačini stana pronašli su eksploziv u istočnom njemačkom gradu Chemnitzu. Trojicu uhićenih sumnjiči se da su povezani s 22-godišnjim Sirijcem koji je pobjegao tijekom policijske operacije provedene zbog sumnje u planiranje bombaškog napada i za kojim sada policija traga. Dvojica su uhićena na središnjem gradskom željezničkom kolodvoru, a treći u blizini pretraženog stana.

'Budite oprezni još tragamo'

Stambena četvrt Fritz-Heckert i kolodvor bili su okruženi tijekom policijske operacije. "Eksploziv velike snage pronađen je u stanu u Chemnitzu", izvijestila je policija savezne države Saska na Twitteru dodajući kako je iz opreza morala evakuirati dobar dio stambene četvrti u tom gradu.

- I dalje tragamo za osumnjičenim. Trenutačno ne znamo gdje se nalazi niti nosi li što sa sobom. Budite oprezni! - poručila je saska policija.

Podsjetimo specijalna policija zauzela je područje četvrti Fritz-Heckert gdje se nalazi stan. Zatvorene su bile obližnje ceste, a cijelo područje je evakuirano, kako navodi die Welt.

Saska policija zatražila je građane da ostanu unutar ograđenog područja i u svojim domovima. Zamolili su da se poštuju službenici na terenu i da građani ne objavljuju snimke i fotografije s mjesta događaja jer bi mogle ugroziti operaciju.

Policijska akcija uslijedila je nakon informacije unutarnje obavještajne službe, ma da "gdje, kada, kako i zašto" planiranog napada ostaju nejasni, rekao je Tom Bernhardt, glasnogovornik državne policije Saske. - Zatvoreno područje je toliko široko da skoro možemo isključiti prijetnju stanovnicima - rekao je Bernhardt.

Njemačka je do ljeta bila pošteđena napada islamističkih militanata do kakvih je došlo u susjednim Francuskoj i Belgiji.

Međutim, krajem srpnja Islamska država je preuzela odgovornost za dva napada, na vlak u blizini Wuerzburga i na glazbeni festival u Ansbachu, u kojima su azilanti ranili 20 ljudi.

>> Njemački ministar: Sadašnje razdoblje "opasnije" od hladnog rata

Komentara 91

SO
SoloHan
14:14 08.10.2016.

Nuklearni fizičar, iznerviran činjenicom da su ga smjestili u neku vukojebinu zvanu Chemnitz iako im je jasno stavio na znanje da samo Munchen dolazi u obzir, još tamo na hrvatskoj granici gospodinu salam alejkum Ranku

DU
Deleted user
13:55 08.10.2016.

Da li iko zna odgovor na pitanje zbog cega bi Nemacka i EU nastavili da primaju migrante bez dokumenata, uprkos tome sto znaju da bas oni imaju sklonost da ubiju i sebe i druge? Ja se trudim da razumem, ali stvarno ne razumem.

U1
ursus_1212
13:57 08.10.2016.

Jesu to oni od vesne pusić što dolaze avionima, a ne u kolonama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije